Tor Hammerø

En av de aller største

Plateanmeldelse

 

 

Ben Webster. Bare navnet eller lyden av navnet forteller om musikalsk skjønnhet. For mange var han personifiseringa av av balladeuttrykket og her møter vi han på hans første konsert i sitt nye og siste hjemland, Danmark.

En stilstudie av ballademesteren Ben Webster.

En rekke store amerikanske jazzmusikanter var faste gjester rundt om i Europa i tiåra etter andre verdenskrig. Mange har nok trodd at Ben Webster (1909-73) var blant dem, men slik var det ikke - mannen med en av de luftigste og varmeste tonene som noensinne har kommet ut av en tenorsaksofon var nemlig redd for å fly.

Men da Webster først kom seg til Europa, først Amsterdam, så København, så var det for å bli. I den danske hovedstaden er en gate sentralt i byen oppkalt etter han og han er også gravlagt der.

Det vi får gleden av å bli med på her er Websters aller første konsert i sitt nye hjemland. Konserten blei spilt inn hos og kringkasta av Danmarks Radio med publikum til stede. Så live var den faktisk at den siste låta blei brått kutta - nyhetene skulle på!

 

Alex Riel, Kenny Drew og Niels-Henning Ørsted Pedersen omkranser Ben Webster.

Sammen med seg hadde Webster det som snart skulle gå under betegnelsen danskekompet her til lands. Pianisten Kenny Drew (1928-93) hadde også bosatt seg i Danmark, trommeslageren Alex Riel var den gang 24 år ung og bassgeniet Niels-Henning Ørsted Pedersen (1946-2005) var hele 18 år og allerede denne januarkvelden i Radiohusets Koncertsal låt de som om de hadde spilt sammen en evighet.

Webster begynner med en lyd- og timesjekk på piano med «In a Mellotone» og følger opp med et repertoar som han kunne ut og inn og som komp verden rundt også kjente til: «Pennies from Heaven», Ellingtons «Blues in B-Flat», «My Romance», «Over the Rainbow» og «Cottontail». Alt gjort unna på vel 35 minutter og alt foregikk i de tre tempiene Webster elska: Slow, medium og slow!

Ben Webster var en stilskaper og en estetiker av de sjeldne og å få høre han her i hans Danmarks-debut er intet mindre enn en historisk begivenhet.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

 

Ben Webster
Ben Webster´s First Concert in Denmark
Storyville Records/MusikkLosen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.