– Det er veldig farlig, fordi kroppen ødelegges sakte av forhøyet blodsukker og insulinmangel, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet til VG.

Ifølge Folkehelseinstituttet har omkring 245.000 nordmenn diabetes. Av disse skriver VG at om lag 28.000 har type 1 og 216.000 har type 2. Det er spesielt den sistnevnte typen som kan være vanskelig å oppdage.

Les også: Denne maten holder blodsukkeret i sjakk

– En del får ikke stilt diagnosen før de får komplikasjoner på øyne, nyrer, føtter, hjerte og kar. Det er veldig dumt. Når du først har fått komplikasjoner av diabetes type 2, kan man sjelden reversere det, sier Allgot.

Men ifølge generalsekretæren er mørketallene på vei ned, ettersom det har blitt lettere å stille diagnosen med kun en blodprøve som måler langtidsblodsukkeret.

Diabetes er en sykdom hvor sukkerinnholdet i blodet er høyere enn normalt. Grunnen er at kroppen ikke klarer å lage nok insulin. Sykdommen er blant annet forbundet med overvekt og fysisk inaktivitet. Det er flere punkter som spiller inn for å holde blodsukkeret på et normalt nivå og kosthold er ett av disse punktene.

Les også: Derfor er det sunt å sove lenge i helgene

Og denne: 6 gode grunner til å drikke kaffe

(©NTB)