- Det finnes mange prevensjonsmetoder for kvinner. Du har p-pillen, du har p-plaster, du har vaginalring og du kan ta en p-sprøyte. Men for menn eksisterer det ingen hormonelle prevensjonsmidler per dags dato, sier lege Christina Wang, hovedforsker på Los Angeles Biomedical Research Institute, til Time Magazine.

Det kan imidlertid bli en endring om ikke altfor lenge. Wang og hennes kolleger har jobbet frem en ny prevensjonspille for menn, som fungerer som et hormonelt prevensjonsmiddel. Pillen har allerede passert flere tester i innledningsfasen.

Kun kondom eller sterilisering

Wang poengterer videre at kondomer ikke alltid vil fungere 100 prosent som prevensjon, ettersom de har en feilmargin, og flere menn bruker kondomer på feil måte. Da er det kun sterilisering som fungerer, men det er en permanent løsning.

I den nye studien fikk 30 menn i alderen fra 18 til 50, en pille med en blanding av testosteron og progestin, som er et aktivt virkestoff i p-piller. De tok pillen i 28 dager på rad, og tok blodprøver i starten og på slutten av 28-dagers perioden. Det rapporteres om at ingen mennene fikk noen store bivirkninger, selv om noen få sa de ble slitne, fikk hodepine, og lavere seksuelt begjær.

Stopper sæd- og testosteronproduksjonen

De innledende blodhormon-testene viste at pillen kan undertrykke sæd- og testosteronproduksjonen nok til å unngå graviditet hos kvinnen.

Wang understreker også at selv om fruktbarheten blir holdt igjen, så vil ikke menn havne i en «hormonell ubalanse».

- Selv om kroppens testosteronproduksjon vil gå ned, vil testosteronet i pillen sørge for at mannen beholder lysten, holder på muskelmassen og beholder alle de andre gode tingene som det mannlige hormonet gjør for kroppen, forteller Wang.

Legen sier til slutt at det ser lovende ut, men at det gjenstår mye mer forskning før de garantere en prevensjonspille for menn som er 100 prosent sikker.

Hør podcastserien «Ultralyd - en serie om å være gravid».