– Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten «Skam». Jeg er veldig takknemlig for det, og synes det bare er fint å bli gjenkjent for det. For det betyr jo bare at vi fikk til noe stort som betyr mye for mange, sier Lisa Teige (24) til Nettavisen.

Det har gått sju år siden Teige dukket opp på tv-skjermen i rollen som Eva i sesong én av NRK-serien «Skam». Og nå er hun igjen aktuell på skjermen – i filmen «Battle: Freestyle».

Les også: Juliane Snekkestad etter bruddnyheten: – Deilig å være meg selv igjen

«Battle: Freestyle» er en oppfølger av dansefilmen «Battle» fra 2018, og følger karakteren Amalie videre i drømmen om å kunne leve av dansen. Innspillingen startet i 2020, og nå er filmen omsider tilgjengelig for seere verden over på strømmetjenesten Netflix. Det synes Lisa Teige er stor stas.

– Det føles godt å endelig slippe filmen, sier 24-åringen stolt.

Se traileren til Teiges nye film i videovinduet under:

–En tilfeldighet

Men det var ikke gitt at Teige skulle ende opp med hovedrollen i den første norske filmen som ble kjøpt opp av strømmetjenesten. Drømmen var nemlig å bli danser, og det var på mange måter en tilfeldighet at hun endte opp med å prøve seg som skuespiller da hun sikret en rolle i «Skam».

– Jeg begynte å danse da jeg var ni, og pedagogene mine som hadde hatt en karriere i dansen ble fort forbildene mine. Så da jeg skjønte at det var en mulighet, så ble det fort et sterkt ønske. Det var derfor jeg flyttet til Oslo som 16-åring, for å satse på det, forteller 24-åringen til Nettavisen.

Les også: Datteren til Märtha Louise blir modell

Bare 16 år gammel satte altså Teige snuta mot Oslo og forlot hverdagen hun kjente i Bergen. Der gikk hun på videregående innen dans, og bestemte seg samtidig for å gå på auditions for å få et innblikk i hvordan bransjen funket.

På den første auditionen ble det full klaff for bergenseren.

– Så det var vel mer en tilfeldighet at jeg ble skuespiller da jeg dro på en audition mest for treningens skyld og endte opp med en rolle i «Skam». Det ble virkelig en døråpner for meg å drive med skuespill. Den så jeg ikke komme, ler hun.

Flyttet hjemmefra som 16-åring

I en alder av 16 år hadde altså Teige planen klar for hvordan hun kunne oppfylle dansedrømmen.

– Jeg var ganske klar for å dra ut i verden, og det gikk veldig fint å flytte til Oslo. Jeg bodde i et veldig støttende kollektiv og hadde gode folk rundt meg. Det tror jeg er viktig, sier hun.

Teige legger imidlertid ikke skjul på at det ikke bare var lett å forlate alt det kjente og kjære som 16-åring.

– Men det var også dager der jeg lengtet hjem og ønsket at mor og far skulle lage middag og vaske klærne mine, ler hun.

Mens hun fremdeles gikk på videregående var hun altså en av landets kanskje mest kjente navn som følge av «Skam», og siden har hun valgt å fokusere på både dans og skuespill.

Les også: Hollywood-stjernen minnes «ubehagelige» sex-scener: – Burde blitt tatt bedre vare på

Siden den første «Battle»-filmen har nemlig Teige fullført en bachelor i samtidsdans ved Kunsthøgskolen, og etter endt utdanning gikk hun rett videre til innspilling av oppfølgeren.

Og med tanke på at Teige var nyutdannet og sånn sett i en sårbar situasjon da koronapandemien kom, er hun takknemlig for at hun fikk muligheten til å jobbe på filmen.

– Det har jo vært tøft under korona, det har ikke vært lett å være verken danser eller skuespiller. Man er takknemlig for de prosjektene man får og venter på at samfunnet skal åpne igjen. Jeg skal ikke legge skjul på at det har vært en utfordring, forteller «Skam»-stjernen ærlig før hun legger til:

– Det er noe med å være nyutdannet, man er litt sårbar, trenger å se folk og komme inn i miljøet for å få kontakter, og når det har vært nedstengning så har det vært en stopper for det. Men da var jo jeg veldig heldig og fikk spille inn «Battle: Freestyle», så det er jeg veldig takknemlig for i dag.

Ble skjermet fra offentligheten

Da Teige var med i «Skam», ble hun og de andre skuespillerne på mange måter skjermet av NRK. De var ikke like tilgjengelige for blant annet pressen som andre skuespillere – og de fikk fokusere 100 prosent på tv-serien.

Det ble nemlig svært mye oppmerksomhet rundt de unge skuespillerne, og Teige minnes det som trygt å bli skjermet.

– Jeg syntes det var veldig komfortabelt da vi ble skjermet da vi drev med «Skam», det funket veldig fint for meg, sier hun, og legger til at hun i dag er veldig bevisst på at hun er en offentlig person og at det hun gjør og sier blir hørt av mange.

– Nå når jeg jobber med Netflix, er det så mange som skal se det jeg driver med. Da tenker jeg at det jeg sier er noe mange unge får med seg og tar til seg. Så jeg føler veldig på et ansvar – men det tror jeg også er viktig, forklarer 24-åringen.

Les også: Bli med inn i det splitter nye «Paradise»-huset

Da Teige var aktiv med «Skam» på NRK var hun heller ikke særlig til stede i sosiale medier, men dette har endret seg nå.

I januar 2021 opprettet hun nemlig en profil på Instagram.

– Det ble et fokus på at jeg ikke hadde Instagram, og det har aldri vært meningen. Men det var intenst da vi spilte inn «Skam», og jeg var jo ung. Men nå har jeg valgt å plukke det opp igjen for å vise at jeg vil drive med skuespill, sier hun om valget om å være mer til stede i sosiale medier de siste årene.

Nå drømmer Teige om en fremtid som danser og skuespiller.

– Jeg håper jeg klarer å ha en balansert karriere innen dans og skuespill. Så vil jeg gjerne gjøre egne prosjekter, for jeg har et hode som surrer og kverner mye, så det hadde jo vært deilig å ta de ideene videre. Det jobber jeg mot, fastslår hun.

«Skam»-stjernen utelukker heller ikke utlandet i fremtiden.

– Hvis muligheten dukker opp så takker jeg ikke nei til det. Jeg liker jo å kunne reise bort og fordype meg i arbeidet, så jeg håper absolutt Netflix blir et springbrett for det, sier hun.