*Nettavisen* Livsstil.

Er du solbrent?

Er du solbrent? I denne saken får du førstehjelp til solbrent hud og solvettreglene. Foto: (Thinkstock)

Solen gir raskere forbrenninger enn du tror. Få tips for solbrenthet her.

05.05.17 15:03

Med solen fremme er det mange som jobber med brunfargen. Men solen er sterk og kan fort bli ubehagelig for huden.

Øker risiko for hudkreft
Solforbrenning skyldes enkelt og greit overdreven soling. Solbrenthet er en tilstand der det øverste hudlaget er blitt skadet av solstrålingen. Hvor mye man tåler før man blir solbrent er avhengig av hudtype. De med en lysere hudtype er mer utsatt.

Det er også greit å vite at enkelte legemidler gjør huden din mer ømfintlig for sollys enn normalt, og gir økt risiko for soleksem og solforbrenning. De vanligste legemidlene som kan utløse dette er enkelte hjertemedisiner, smertestillende (NSAIDs) og antibiotikatypen tetracycliner.

Les også: Norsk lege: - Anbefaler faktor 40

Solforbrenning i seg selv medfører ikke noen større fare, men risikoen for hudkreft øker i takt med antall ganger du blir brent. Hver gang du blir solbrent oppstår en skade i huden.

Jo flere ganger huden utsettes for denne prosessen, jo større er risikoen for hud- eller føflekkreft. Det beste er selvsagt å beskytte seg mot solen slik at man ikke blir brent, men er skaden først skjedd kan det lindre med kjølende og fuktgivende produkter.

Selv om tykke skyer på himmelen luker bort mye av solstrålene skal du ikke la deg lure av de tynneste skylagene. Her slipper det meste igjennom og husk også at du ikke blir mindre solbrent selv om det er litt kjølig eller vind. Er du flink og smører deg med riktig faktor, kan du være lenger ute i solen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hvis du blir solbrent
Blir du solbrent er det lurt å holde seg unna sola i noen dager. Dekk til med klær, bruk høy solfaktor eller hold deg i skyggen. I den akutte fasen kan du lindre ved å kjøle ned huden.

Aloe vera har tradisjonelt vært brukt for å lindre små sår, lette brannskader og solbrent hud. Det tilfører fuktighet og mykgjør, samt virker beroligende og kjølende på huden. I mange aftersunprodukter brukes fuktgivende og beroligende ingredienser for å lindre en stram, solbrent hud.

Ved større plager kan en salve eller krem med hydrokortison dempe betennelsesreaksjonen i huden og lindre smerte og kløe.

Lokalbedøvende salve eller liniment med Xylocain demper også smerte og kløe. Begge disse midlene kan kjøpes uten resept og kan brukes noen få dager ved større plager. Er smertene store kan du eventuelt bruke smertestillende midler, for eksempel paracetamol.

Førstehjelp til solbrent hud:

- Legg gjerne på kalde omslag, som våte håndklær

- Ta en kjølig dusj

- Bruk eventuelt også kjølende kremer, som aftersun eller aloe vera.

Solvettreglene:

- Ta pauser fra solen - spesielt mellom klokken 12 og 15

- Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud

- Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse

- Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft

Få flere tips om solpleie hos Apotek 1

(Kilder: Apotek1.no og lommelegen.no)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.