Gå til sidens hovedinnhold

Espen Lervaag besøkte «Maniac»-settet: Glemmer ikke da Emma Stone kom inn

Den norske «Maniac»-skaperen forteller om en magisk opplevelse da han besøkte innspillingen.

LOS ANGELES (Nettavisen): I fjor vår ble det klart at Netflix var i gang med å lage en amerikansk versjon av den norske TV-serien «Maniac», med superstjernene Emma Stone (30) og Jonah Hill (35) i hovedrollene.

Den norske versjonen ble vist på TV 2, og var et resultat av en studieoppgave laget av Espen Lervaag og Håkon Mossige.

I oktober i 2017 fikk den norske duoen besøke settet der TV-serien ble spilt inn. Der fikk de blant annet se at ting gjøres i en annen skala i USA.

- Det er så svært. Det er så mye større enn det vi driver med hjemme i Norge, forteller Lervaag til Nettavisen.

Les også

Oscar bak kulissene: Denne lappen vakte oppsikt

Han husker for eksempel den store og bekostede traileren med toaletter.

- Det var kunst på veggene og det var duftlys. Der skulle Jonah Hill på do. Så det er jo fint, sier Lervaag.

- Helt utrolig

Lervaag og Mossige var på settet en hel dag og fikk hilse på hovedrolleinnehaverne, Jonah Hill og Emma Stone, i form av anerkjennende nikk. Resten av tiden var de opptatt med jobb og ble skjermet av produksjonen.

Lervaag sier det var surrealistisk å se de to stjernene spille noe som i utgangspunktet var hans idé. Han glemmer heller ikke Emma Stones ankomst den dagen.

- Da Emma Stone entret settet, så skjedde det noe magisk. Hun er faktisk så flink at hun er litt flinkere enn de aller fleste, tror jeg. Det ble en sånn ro og respekt i alt som skjedde, det er noe av det rareste jeg har vært med på, forteller Lervaag.

Han satt med hodetelefoner og så på en skjerm da han plutselig hørte stemmen til den 30 år gamle skuespilleren i øret.

- Da ble det en slags … det er nesten umulig å forklare, men det var en slags magi som oppstod i det vi så og det hun gjorde. Det var helt utrolig, sier Lervaag til Nettavisen.

Serieskaperen overrasket

Den amerikanske versjonen skiller seg litt fra den norske. Mens Lervaag i sin versjon spiller en mann på en mentalinstitusjon som går inn og ut av fantasiverdener, er Netflix-serien mer science fiction-aktig der hovedrolleinnehaverne er med i et psykologisk, farmasøytisk eksperiment som går galt.

Les også

Preget Oscar-vinner etter spørsmål fra Nettavisen: - Det har vært en tøff kamp

Da Espen Lervaag og Håkon Mossige besøkte innspillingen, fikk de en lang prat med manusforfatter Patrick Somerville og regissør Cory Fukunaga.

- De var veldig opptatt av at de ikke skulle ødelegge vår serie, at vi skulle være fornøyde med det de gjorde og at vi følte de hadde tatt det i riktig retning. Jeg vet ikke om det var smart, amerikansk prat, men jeg følte det var ekte, sier Lervaag.

Han innrømmer at han ble overrasket over hva serieskaperne sa.

- Ja, fordi man tenker jo at det er de beste som finnes i bransjen. Man tenker at de gir litt faen i hva vi føler, men det gjør de faktisk ikke, sier Lervaag og smiler.

- Gøy å se

Nettavisen møter manusforfatteren i Los Angeles i forbindelse med «NOW – Norwegian Oscar Weekend» der Lervaag holdt foredrag om seriens reise fra å være en studieidé til å bli kjøpt opp av Netflix.

Der fortalte han blant annet at den norske versjonen ble annerledes enn originalmanus ettersom man måtte gjøre endringer, spesielt på grunn av budsjettet til rådighet. Lervaag opplyste også at Netflix-versjonen faktisk ligner mer på originalmanuset.

- Ja, grunntanken vår var jo mye mer surrealistisk og mye større. Så de er nærmere å kunne fortelle det vi hadde lyst til å fortelle i våre opprinnelige manus enn det vi endte opp med å kunne gjøre selv. Så det er gøy å se at ideen på en måte produserer det samme når pengene er der, sier Lervaag.

Han er veldig fornøyd med hvordan Netflix-versjonen ble.

- Jeg er jo så inhabil som det er mulig å få blitt og har jo fulgt prosessen hele veien, men jeg synes det ble dritbra.

Merket stjernenes status

Espen Lervaag og Håkon Mossige var også på premierefesten da den ble arrangert i New York.

- Det var veldig gøy. Det er jo det eneste vi har vært kjempenøye på i kontrakten, at vi skulle dit. Så norske er vi. Det var kjempestas, sier Lervaag.

- Også der merker man hvor store stjerner Emma Stone og Jonah Hill er, legger han til.

Lervaag forteller at Justin Theraux, som også spiller i serien, var på festen hele kvelden som alle andre, men at Jonah Hill og Emma Stone bare ble kjapt geleidet inn, så måtte de gå – av sikkerhetsårsaker.

- De kunne rett og slett ikke være der, sier Lervaag og ler.

- Julia Garner, som spiller i «Ozark» og «Dirty John», til og med hun ble «starstruck» og filmet da de kom inn. Det er et nivå som vi ikke forstår, forteller «Maniac»-skaperen.

- De har lyst til å lage mer

Enn så lenge er det ikke avgjort om det blir en ny sesong av den amerikanske versjonen, men Netflix skal ha forhåpninger om at serien kan vinne en Emmy.

- Vi vet at de har lyst til å lage mer, så det er jo et godt utgangspunkt. Men jeg tror ikke de kommer til å eventuelt gi grønt lys til sesong to før etter Emmy-nominasjonene, sier Lervaag.

Les også

Kevin Vågenes sa klart fra til Kygos kompis : - Tror ikke han skjønte helt hva som skjedde

Det kan i så fall bety penger på konto for de norske serieskaperne. Lervaag forteller at han og Mossige så langt har tjent en ålreit årslønn på «Maniac»-eventyret, men at det avhenger av en ny sesong hvis de helt store summene skal tjenes.

- Så det kan blir en god «deal» for oss, eller så kan det bli helt ok. Men det er jo ingen som regnet med at vi skulle selge dette. Ikke engang vi, vi hadde aldri tenkt det. Så hver krone som tikker inn på vår konto er jo bonus, sier Lervaag og ler.

Kommentarer til denne saken