I undersøkelsen AgendaTracker har analyseselskapet YouGov og kommunikasjonsbyrået PR-operatørene tatt en nærmere titt på hvordan den pågående koronapandemien har påvirket nordmenns syn på ulike offentlige personer.

Agenda Tracker er en jevnlig undersøkelse som analyserer hvilke nyhetssaker som er blitt mest omtalt i norske medier og hvilke inntrykk den norske befolkningen har fått av det.

Les også: Bildene av «Charter-Svein» fikk «Charter-Hilde» til å rase: – Nå skiller vi lag

Mediebildet har naturlig nok vært preget av mye koronanyheter det siste året, og ut fra undersøkelsen kan man tydelig se at de som har hatt en synlig rolle i forbindelse med håndteringen av pandemien har kommet godt ut av det.

På topp over hvem nordmenn er mest positive til etter ett år med koronapandemien finner vi nemlig Espen Rostrup Nakstad – tett etterfulgt av både Bent Høye og Erna Solberg.

Se hele topp ti-listen nederst i saken!

– Mer sansen for de trygge og sindige

Lukas Loeb, partner og kundeansvarlig i PR-operatørene, sier i en pressemelding at det er tydelig at faktorene som spiller inn er annerledes enn de kanskje ville vært til vanlig:

– I ordinære tider vil gjerne kjendiser og politikere gjøre det stort i media dersom de bryter med normer eller kommer med utradisjonelle utsagn. I det uvanlige koronaåret virker vi imidlertid til å ha hatt mer sansen for de trygge og sindige.

Les også: Vill trekant ble ikke vist på tv: – Vi lå i en crazy 69-stilling

Utover de ovennevnte finner vi også navn som Camilla Stoltenberg, Bjørn Guldvog, Fredrik Solvang, Trygve Slagsvold Vedum og Andreas «TIX» Haukeland på listen over hvem nordmenn er positive til etter ett år med Covid-19.

Ifølge Loeb ser det ut til at koronaåret i større grad har løftet frem de «trygge og sindige samfunnsheltene» fremfor realitykjendiser og influensere, basert på de nye resultatene.

Jaquesson over Putin

Undersøkelsen tar også for seg hvem nordmenn er mest negative etter ett år med koronapandemien.

Her er det USAs tidligere president, Donald Trump, som troner øverst, etterfulgt av Kari Jaquesson. Deretter følger Vladimir Putin og Sveriges statsepidemilog, Anders Tegnell.

Les også: Grimes vekker oppsikt med «alien-arr»

– Sveriges koronahåndtering, og norske mediers dekning av den, har nok gjort sitt for at Tegnell har havnet i denne båsen. Jeg tror nok at han på en god dag er hakket mer «likandes» enn Russlands overhode, påpeker Lukas Loeb.

Og selv om Erna Solberg kom godt ut av hvem nordmenn er mest positive til nå, må hun også tåle en plass på listen over hvem nordmenn er mest negative til etter ett år med korona.

På denne listen kommer hun på femteplass bak Tegnell, etterfulgt av Jonas Gahr Støre, Siv Jensen, Petter Stordalen, Boris Johnson og Kjell Ingolf Ropstad.

Disse ti er nordmenn mest positive til:

Inkluderer norske og internasjonale politikere, kjendiser og myndighetskontakter.

1. Espen Rostrup Nakstad – 54%
2. Bent Høie – 49%
3. Erna Solberg – 44%
4. Joe Biden – 44%
5. Camilla Stoltenberg – 43%
6. Angela Merkel – 35%
7. Bjørn Guldvog – 34%
8. Fredrik Solvang – 31%
9. Trygve Slagsvold Vedum – 22%
10. Andreas «TIX» Haukeland – 22%

Disse ti er nordmenn mest negative til:

Inkluderer norske og internasjonale politikere, kjendiser og myndighetskontakter.

1. Donald Trump – 60%
2. Kari Jaquesson – 38%
3. Vladimir Putin – 32%
4. Anders Tegnell – 31%
5. Erna Solberg – 24%
6. Jonas Gahr Støre – 23%
7. Siv Jensen – 22%
8. Petter Stordalen – 20%
9. Boris Johnsen –18%
10. Kjell Ingolf Ropstad – 18%