(SIDE2): Våren 2015 kjente Camilla Berge (43) en stor kul i brystet.

- Da de sa det var kreft, tenkte jeg «jeg vet jo det». Det var dessverre ikke uventet. Jeg gikk liksom inn i en jobbmodus. Dette må jeg jobbe med fra nå, dette blir min arbeidsdag, sa Camilla Berge da vi intervjuet henne første gang.

Da håret begynte å falle, lot hun en venninne barbere hanekam, farget den rosa og lot ungene skrive Fuck Cancer i bakhodet sitt.

Og hun startet bloggen pinkfuckcancer.blogg.no – en blogg der hun ønsket å forene humor og humør. For Camilla oppdaget at hun virkelig hadde behov for begge deler under den over ni måneder lange behandlingstiden.

SE OGSÅ DISSE STERKE BILDENE:

Hver uke fotograferte kjæresten til Kari hvordan kreften merket henne

- Klarte ikke å kneppe knapper

Denne måneden hadde Camilla sin siste behandling for brystkreften. Hun har startet å jobbe 60 prosent igjen. Hun forsøker å ha energi til både jobb og familie.

SE CAMILLA BERGE FORTELLE OM KREFTBESKJEDEN:

HTML EMBED
embedNAvideo("q4HyVVKsW8ZkhaMfeD6xjg", false)

Og hun undrer seg over hvor lite informasjon hun fikk om bivirkningene av den tøffe behandlingen i forkant av behandlingen.

Berge kunne også tenkt seg at sykehuset satte seg ned med hele familien og fortalte hva de kunne forberede seg på og hva de kunne ha i vente.

LES CAMILLAS BLOGG HER:

Vi kjenner alle en kreftoverlever. Hva betyr det da?

Som at mamma kunne få problemer med å hjelpe til med å kneppe knapper og åpne korker. Eller at hun kan miste konsentrasjonsevnen og at for mange vil ikke dette bli helt bra igjen.

Eller at noen ganger har legene herjet så med mammas kropp at det absolutt ikke er noe energi igjen i mammas fang.

I dag er det mye informasjon som pårørende selv må oppsøke aktivt i for eksempel pårørendegrupper hos Kreftforeningen. Ikke alle har overskudd til det.

- Brytes ned over mange måneder

- Alt man foretar seg krever energi og selv en god klem kunne oppleves som krevende, sier Camilla.

- Man blir så ufattelig sliten som ingen som ikke har opplevd det på kroppen kan forestille seg. Kroppen brytes ned hele tiden over så mange måneder, sier hun. Cellegiften gjør at kroppen blir 10 år eldre.

LES OGSÅ: Kreftforsker: - Da vi først så dette, trodde vi ikke det kunne være sant

- Mye muskelmasse forsvinner også. Å få cellegift kan sammenliknes med å ha kraftig influensa- bare at denne varer i 6 måneder, sier Camilla.

Stråling ødela huden

Ingen fortalte at hun ville miste neglebåndene («jeg er glad jeg ikke mistet neglene»). At nesehårene forsvant med håret på hodet og en dag hun sto i kassakø på butikken kom snørret i rekordfart ut. For ikke å snakke om at hun stadig blødde neseblod og slet med mye blemmer i munnen etter behandlingen.

Eller den veldig såre og stive huden som Camilla den dag i dag må tøye – hver dag – de nærmeste to årene - fordi den er ødelagt av stråling.

- Huden ble så sår, det skjer jo ting i cellene og huden når den stråles hver dag. Når noen tok på meg, føltes det som nålestikk, sier hun.

LES OGSÅ: «Nå er jeg klar. Dere kan fjerne de friske brystene mine»

Smerter hver eneste dag

- Veldig mange, også jeg, får nevropati. Det vil si at du mister litt følelsen i fingertupper og under føttene, det føles som å gå på puter, sier hun.

Fremdeles har ikke Camilla følelse under den ene underarmen på siden der kreften satt. De har fjernet alle lymfeknuter under armen og må være forsiktig med å oppsøke badstuer og må passe på hvordan hun bruker armen sin. Mange pasienter opplever å få lymføden som er kroniske smerter i armen. Camilla opplever smerter i armen hver eneste dag.

Må bli kjent med kroppen på nytt

Camilla Berge sier at et hvert kreftforløp er unikt. Hun valgte derfor å fokusere på det legene fortalte henne om hennes tilstand – fremfor å google opp alt mulig. Hun understreker at hun har ikke noe å utsette på Radiumhospitalets fysiske behandling. Men opplevde at hun måtte spørre om mye rundt bieffekter fra behandlingen etterhvert som de dukket opp.

Nå er utfordringen fremdeles å føle seg 80 år i kroppen. At overgangsalderen som medisinene setter i gang gjør at du føler deg som en glødende peisovn dag og natt. (Før hun faktisk må gjennom sin egen naturlige overgangsalder igjen – senere).

Var blond

At hun må bli kjent med kroppen sin helt på nytt. Mye er annerledes. Håret var langt, blondt og glatt. Nå er det kort, mørkt og krøllet. All energien som suges inn i etterkontroller.

- Behandling av brystkreft tar ni måneder. Da er du ferdig med hovedbehandlingen. Ser du godt ut, tror alle at alt er bra. For mange kommer da nye plager, og etter under 12 måneder stopper utbetalingene av sykepenger. Mange blir veldig stressa, men du kan ikke forte deg å bli frisk, sier Camilla.

For Camilla er en god del av bivirkningen nå på vikende kurs. Etter 15 måneder orker hun litt mer, men energinivået er fremdeles svært ujevnt.

- Jeg forstår at sykehusene ikke vil skremme. Men de burde kalt inn familien eller i hvert fall partneren til en samtale underveis i behandlingen. Det er ufattelig tøft å være pårørende. Kreften rammer hele familien. Det hadde vært godt å bli forklart hva man skal gjennom. Tankene dine er det eneste du kan styre. Det er viktig å se på kreften som en hinderløype, ta et hinder om gangen og heie på seg selv, sier Camilla Berge.

SLIK SJEKKER DU DEG FOR BRYSTKREFT:

HTML EMBED
embedNAvideo("mlvTxqgZ-56BzRkn6AiJHA", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("DpmiEjRK6eCfgpXalzhcQw", false)