Festen ble omtalt av Nettavisen og flere andre norske medier søndag ettermiddag. Da hadde nemlig fjorårets «Farmen»-deltakere gjenforent seg i Porsanger i Finmark, bostedet til deltaker Nils Kvalvik.

Les også: Skaper reaksjoner: Minst elleve «Farmen»-deltakere på samme fest

Under sammenkomsten ble det delt flere bilder og videoer på sosiale medier fra blant annet en fest lørdag kveld. Her sto deltakerne tett i tett og drakk også sprit fra samme flaske.

Søndag bekreftet operasjonsleder for Finmark politidistrikt, Stein Hugo Jørgensen, til Dagbladet at det blir opprettet en politisak av «Farmen»-festen. Han la til at saken skulle etterforskes mandag av politiet.

Risikerer 150.000

Nå har også Finnmark politidistrikt gått i gang med etterforskningen av samlingen.

- Vi ønsker å få kartlagt hva som har skjedd, og om det foreligger brudd på covid-19-forskriften. Vi må se på om dette er et arrangement som faller inn under forskriftens paragraf 13. Saken etterforskes på vanlig måte, sier påtaleleder i Finnmark politidistrikt, Morten Daae.

Det fremkommer fra de nye nasjonale retningslinjene fra 23. februar at arrangementer som samler personer fra forskjellige kommuner bør utsettes eller avlyses.

Regelen som tillater 100 personer å være i det samme lokale gjelder kun om personene til stede har fastmonterte og tilviste plasser. I tillegg er det frarådet å unngå alle unødvendige reiser selv innenlands.

- Det er viktig at de forskjellige smitteverntiltakene følges, og at vi alle gjør det vi kan for å forhindre at smitte spres. Dette gjelder også i områder hvor det er lite smitte som i Finnmark, understreker Daae.

I henhold til forbudene kan brudd på smittevernsoverskriftene innebære 20.000 kroner i bot for arrangøren, som i dette tilfellet er Kvalvik. I tillegg kan det vanke bøter på 10.000 for de andre deltakerne.

Hvis politiet mener smittevernforskriftene er brutt, vil realitydeltakerne dermed risikere å betale et samlet beløp på 150.000 kroner for gjensynsfesten.

Daae bekrefter også at reaksjonen vil være bøter om det viser seg at covid-19-forskriften er brutt.

Legger seg flat

I etterkant av turen har en av deltakerne, Sanna Khursheed, beklaget seg.

Hun sier det er lett å bli etterpåklok, og føler hun burde tatt litt mer ansvar, «slik at alt var på det rene».

– Vi hadde gode intensjoner, og hensikten med hele turen var å samle inn penger til kirken til Nils. Vi kom ikke for å feste, og det er trist at det ikke kommer frem, sier hun til VG mandag.

Likevel legger hun til at de må legge seg flate og beklage det hele.

Hevdet seg som kohort

«Farmen»-deltaker Karianne Vilde Wølner, som blant annet delte en rekke videoer på Instagram fra helgens reunion, opplyste til VG søndag at alle deltakerne hadde tatt to koronatester før avreise.

Deltakerne skal også ha vært i karantene i forkant av reisen for å sikre at oppholdet var trygt.

Les også: Lasse Matberg og Terje Sporsem tar vennskapet ett steg videre

Andre deltakere forteller også at de hadde vært i kontakt med kommuneoverlegen i Porsanger, Jørn Gregersen. Etter deres oppfattelse hadde han gitt dem tillatelse til å regnes som én kohort.

Det var derimot ikke Gregersen selv enig.

– Det stemmer overhodet ikke, og er bare tull og tøys. Jeg har ikke gitt tillatelse til noe som helst, sa han til VG.

Årsaken til at mange av deltakerne samlet seg oppe i nord i helgen skal ha vært til støtte for et veldedig formål. iFinnmark skrev nemlig at «Farmen»-gjengen skulle samle inn penger til en innsamlingsaksjon for å holde vinterstengte kirker åpne.