Eurovision Song Contest 2023 avholdes i Liverpool, som stand-in by for Kiev grunnet sikkerhetsutfordringer med å avholde musikkfestivalen i et land under angrep.

37 land vil delta i det vi ofte kaller Melodi Grand Prix. Bulgaria, Montenegro og Nord-Makedonia takket alle nei til å delta i år.

Semifinale 1 Eurovision 2023

Den første semifinalen i Eurovision 2023 går av stabelen den 9. mai 2023 klokken 21:00. Det er 15 land i denne semifinalen, og det er også her Norge deltar. 10 går til finalen.

Semifinalen er delt inn i to halvdeler, og Norges bidrag er i første halvdel.

Annonselenke: Her kommer all oddsen på årets Eurovision

Kroatia: Let 3 - Mama ŠČ!


Denne antikrigslåten er et angrep på Putin og Lukashenko (Belarus). Let 3 er et alternativt rockeband med et relativt påklistret image, og er kjent i sitt hjemland blant annet for sine vulgære tekster og sjokktilnærming til sceneshow.

Vurdering: Dette er en sang det er ganske vanskelig å like, til tross for sitt budskap (som for alle utenom Kroatia er relativt vanskelig å få med seg). Sceneshowet er en salgs variant av hva Frankie Goes to Hollywood gjorde på 80-tallet, og det er utvilsomt underholdende. En slags ironisk tilnærming til musikk fungerer sånn rimelig greit. Samtidig, det krysses fingre og lakkede tånegler for at vi får se disse på scenen i finalen.

Karakter: 6/10

Irland: Wild Youth - We are One

Dette skal være en låt som handler om Eurovision, og det er vel for så vidt fint for en tidligere storvinnenende nasjon. Gruppen Wild Youth spiller selv det de kaller indierock, og hadde relativt god suksess med sin debut i 2017 i hjemlandet.

Vurdering: Dette er en slik låt det er laget veldig mange av i løpet av de siste tretti årene. Alt går bra om vi bare står sammen, og så får vi et refreng hvor alle synger sammen. Skulle det fungert burde vokalisten vært en del hakk bedre, og selve låten en del sterkere. Nå er det litt Gilde leverpostei. Helt greit, liksom.

Karakter: 5/10

Latvia: Sudden Lights - Aijā

Utgangspunktet for denne låten var en godnattlåt, og målet var å lage en låt som kunne få folk til å glemme alt det som var vondt rundt omkring i verden. Gruppen Sudden Lights har drevet på i hjemlandet siden 2012, og har tidligere kommet på en andreplass i den nasjonale finalen i hjemlandet.

Vurdering: Det er ikke lett å sovne til denne ganske rocka låten som kvalitetsmessig er en merkelig passform for Eurovision, men det sier kanskje mer om formatet på konkurransen enn låten som er helt greit. Problemet er at den er bygget opp så merkelig at det vil være vanskelig for publikum både hjemme og i salen i Liverpool å skjønne helt når det er over.

Karakter: 4/10

Norge: Alessandra - Queen of the Kings

Vi anmeldte sangene i delfinale 1 før den ble avholdt, og ga denne låten 8/10. Dette skrev vi da:

Mele har en tøff stemme, og refrenget er såpass rett i øret at dette kan bli en slik låt du får tusenvis til å synge med på.

Oddsene på årets finale tilsier at Norge er blant topp 3 favoritter såpass tidlig.

Portugal: Miicat - Ai coração

Vurdering: En av de svakere låtene i årets Eurovision. Et slags forsøk på å være en moderne Edith Piaf som krasjlander i uinteressant framføring. Kvasimorsomt, men ingen vinner.

Karakter: 4/10

Serbia: Luke Black- Samo mi se Spava

Vurdering: Dette er en av de bedre låtene Serbia har stilt med i Eurovision, og Luke Black er ganske kul på scenen. En låt som kan gjøre det helt greit.

Karakter: 6/10

Aserbajdsjan: TuralTuranx - Tell Me More

Vurdering: En ekstremt lang intro før en helt grei låt blir levert. Kanskje ikke helt det du forventer fra akkurat dette landet, men det fungerer jo sånn passelig fint.

Karakter: 6/10

Moldova: Pasha Perfini - Soarele si Luna

Vurdering: Vi har lett lene etter denne i årets finale, og her er den. Låten som har blitt inspirert av tidligere norske bidrag med urfolkrytmer. Ikke helt perfekt, men greit nok. Vinner ikke, men kan komme til finalen.

Karakter: 5/10

Annonselenke: Tror du Norge vinner? Du får 8,00 i odds på seier til Alessandra og Norge

Finland: Käärijä - Cha Cha Cha

Finland har kommet med en låt fra den finske rapperen og sangeren Jere Pöyhönen. Han debuterte i 2020, men har ikke hatt noen hit i hjemlandet før denne låten.

Vurdering: Dette er i hvert fall noe annerledes. Ikke så overraskende det fra finnene. Bra er det likevel ikke, selv om selve cha-cha-cha-refrenget muligens fenger så vidt det er. Morsomt nok, som gir allsang. Poeng i salen, men hjemmefra? Neppe. Her tror vi oddssetterne tar helt feil.

Karakter: 5/10

Tsjekkia: Vesna - My Sister's Clown

En sang om kjønn, og kjønnsforskjeller. Hruppen Vesna er et folkpopband som har drevet på siden 2016. Bandet vant priser i hjemlandet for debuten i 2018.

Vurdering: En kakafonisk lydsuppe som kommuniserer i mange former, også språkmessig. Det fungerer særdeles bra, og dette er et sterkt kort i semifinalen. En kul låt som sitter igjen etter at du har hørt den med som også er annerledes nok til at du husker den fra forrige gang du har hørt den. Det er ikke alltid like vanlig for sangene i Eurovision. En liten perle i en samling østers.

Karakter: 8/10

Israel: Noa Kirel - Unicorn

Noa Kirel har vunnet flere priser for beste artist i sitt hjemland, pog har mange store hits i Israel. Sangen er ikke sluppet på strømmetjenester foreløpig.

Vurdering: Israel stiller med en sterk og kul poplåt denne gangen, og den sitter som et skudd i hithjørnet. Dette er godt håndverk som virker. Kan gjøre det rimelig greit. Sterk stemme er det også på Noa.

Karakter: 7/10

Nederland: Mia Nicolai og Dion Cooper - Burning Daylight


Vurdering: En rimelig kjedelig ballade som verken starter eller stopper særlig interessant. En slik låt det går veldig mange av på dusinet.

Karakter: 5/10

Sverige: Loreen - Tattoo


Vurdering: Svenskene er storfavoritter i skrivende stund. Det burde da bety at vi er ganske dårlige til å vurdere musikk, for hvordan dette skal være årets store favoritt kan vi rett og slett ikke fatte. En gørr kjedelig låt som har særdeles lite ved seg kan da ikke være årets vinnerlåt? Nei, Sverige, dette holder ikke.

Karakter: 4/10

Semifinale 2 Eurovision 2023

Den andre semifinalen avholders den 11. mai klokken 21:00 i Liverpool. Det er 16 deltagere i denne semifinalen. 10 går til finalen.

Også denne semifinalen er delt inn i to.

I den første delen har du følgende land:

Armenia: Brunette - sangen offentliggjøres i mars

Belgia: Gustaph - Because of You


Stef Caers, som han egentlig heter, var med i Eurovision i 2018 og 2021 som korist. 42-åringen har hatt en liten hit i hjemlandet tidligere, i 2000.

Vurdering: Belgia har hatt en greie med å sende relativt dårlige bidrag med jevne mellomrom, og i år er det virkelig ikke noe å skrive hjem om i det hele tatt. Gustaph synger fint nok, men dette er en slik låt som gikk av moten for lenge siden. Det er veldig lite å like med dette.

Karakter: 2/10

Kypros: Andrew Lambrou - sangen offentliggjøres i mars

Danmark: Reiley - Breaking my Heart

Sosiale medier-personligheten Reriley er fra Færøyene, og representerer altså Danmark. Det er første gang noen fra Færøyene gjør det.

Vurdering: Reiley synger helt greit i en låt som er godt under middels interessant. Litt som å se på naboens nymalte vegg tørke en varm sommerdag. Det plager deg ikke, men det er er mulig det er noe bedre på Netflix et sted.

Karakter: 4/10

Estland: Alika - Bridges

Estlandske Alika Milova vant et talentshow i hjemlandet i 2021, og fikk gjennom det platekontrakt. 20-åringen deltar med sin fjerde singel.

Vurdering: Alikas stemme er bedre enn låten. Den mangler balladefaktene som skal til for å heve den type låter over Eurovision-høydene. Stemmen er likevel så god at du husker låten godt nok, men her kan man krysse fingrene for at 20-åringen kommer tilbake et annet år med en bedre låt.

Karakter: 6/10

Hellas: Victor Vernicos - What they say (låten ikke tilgjengelig enda)

Romania: Thedor Andrei - D.G.T. (On and Off)


Talentvinneren i hjemlandet har vunnet barneversjonen av Voice Kids, og har gitt ut flere singler i Romania. Denne låten ble gitt ut på et album i 2022, men dette er en ny versjon slik at den kunne delta.

Vurdering: Romania vinner ikke årets Eurovision. Selv om Andrei prøver så godt han kan å prøve å være Måneskin er dette mer mageplask enn noe annet.

Karakter: 3/10

Den andre halvdelen har følgende land:

Albania: Albina & Familja Kelmendi - Duje

Vurdering: Dette er regnet som den største outsideren til å vinne årets Eurovision. Kanskje rett og slett fordi dette er sjarmløst elendig. Mye patos, lite ros å få her. En forvirrende blanding av veldig mange følelser i alle mulige retninger. Litt som å diskutere med en hormonell trettenåring.

Karakter: 1/10

Slovenia: Joker Out - Carpe Diem

Rockebandet Joker Out vant årets artist i hjemlandet i 2021.

Vurdering: Om du lurer på hvor kjedelig rock kan bli så er dette et slags svar. Selve refrenget er helt greit, men dette mangler helt egenart. Pluss for energien på scenen, og mye moro så det blir ikke helbom.

Karakter: 5/10

Litauen: Minika Linkyte - Stay

Monika deltok i 2015, og kom på en 18. plass. Hennes album fra den gangen solgte til platina i hjemlandet.

Vurdering: Monika har god stemme, og denne balladen har en vakker oppbygning som gjør at den er vanskelig å mislike helt til den går over til folkemusikk inspirert refreng hvor den blir enda mer likanes. En fin Eurovision-låt som bør få mange fans.

Karakter: 7/10

Island: Dilja - Power

Vurdering: Etter mange sterke bidrag i flere år blir det litt mer intetsigende fra øylandet denne gangen. Fint nok, men ikke mer.

Karakter: 5/10

Østerrike: Teya & Salena - Who the Hell is Edgar?

Vurdering: Litt humor og annerledeshet i en kul oplåt som leverer på en annen måte. Gøy og kult, og en slags hyllest til Edgar Allan Poe? Det er i hvert fall bra nok dette.

Karakter: 7/10

Georgia: Iru - Echo


Vurdering: Å hyle i introen kan få deg til å skru ned volumet når denne blir framført. Roer seg litt ned, men Georgia har ingen vinnerlåt. Til det er refrengen rett og slett for slitsomt og stygt.

Karakter: 3/10

Polen: Blanka - Solo

Vurdering: Det er en fordel å kunne synge i Eurovision. Det kan ikke Blanka. Muligens den verste låten i årets semifinaler.

Karakter: 1/10

San Marino: Piqued Jacks - Like an Animal

Vurdering: Ok, det er ikke langt unna å være den dårligste låten dette heller. Litt bonus for en tekst som er på nivå med poesi fra en fjortenåring.

Karakter: 2/10

Finalen Eurovision Song Contest 2023

Finalen i Eurovision blir avholdt den 13. mai i Liverpool. De såkalt fem store pluss fjorårets vinner er forhåndskvalifisert sammen med 10 fra hver av semifinalene.

Frankrike stiller med La Zarra, mens både Tyskland og Storbritannia offentliggjør sine artister i mars.

La Zarra - Évidemment


Fatima Zahra Hafdi er opprinnelig kanadisk, men er basert i Frankrike. Hun ga ut sitt første album i 2021.

Vurdering: Det blir nok ikke fransk seier i år heller. Fin stemme i en ganske ordinær låt som verken fenger eller har nok ved seg til at du husker den etter at den er ferdig.

Karakter: 5/10

Italia: Marco Mengoni - Due Vite

Den 34 år gamle tidligere vinneren av X-faktor i Italia har solgt millioner av album i hjemlandet.

Vurdering: Fin italiensk ballade med en skikkelig kjekkas som kan å levere, og synge høye toner vakkert. En slik låt det er vanskelig å mislike, men for alle som ikke snakker italiensk litt vanskelig å gråte til om det er noe vi burde. Bør få en god del stemmer.

Karakter: 7/10

Spania: Blanca Paloma - Eaea

Flamenco-artisten Blanca har prøvd seg før uten hell, men på det andre kom hun med. Hun designer også kostymer, noe du ser på scenen.

Vurdering: Dette er en slik låt du venter på at skal begynne alt for lenge. Det tar liksom aldri av, begynner helt eller beveger seg noe sted. Har foreløpig sjokkerende lav odds til å være såpass intetsigende. Klappetiklapp.

Karakter: 4/10

Ukraina: Tvorchi - Heart of Steel

Elektroduoen Tvorchi er kjente i sitt hjemland, og har vunnet flere priser. Finalen til Ukraina ble avholdt i en t-banestasjon under blackout grunnet russiske angrep.

Vurdering: Dette er en helt fin sang. Akkurat nå er det oddsfavoritten til å vinne, men det er kanskje ikke fordi det er den beste låten. Til det mangler den kanskje helt det store, så får vi se om Europa igjen velger å stemme for å vise hva man mener om krigen i hjemlandet til Tvorchi.

Karakter: 7/10