For 13. gang skal Press – Redd Barna Ungdom dele ut Gullbarbie-prisen, som årlig deles ut til den reklame- og medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst.

Tirsdag blir årets kandidater presentert, der realityprogrammet «Ex on the Beach» er blant de som kan få prisen – sammen med ProWhitening og kleskjeden ZARA.

Ifølge leder av Press – Redd Barna Ungdom, Isaac Elstad Røssnes, er «Ex on the Beach», ProWhitening og ZARA hver for seg deler av bransjen som kan føre til økt kroppspress.

– Med disse nominasjonene håper vi å sette lys på hvor utbredt dette problemet er, sier Røssnes i en pressemelding.

– Preges av kropp og sex

«Ex on the Beach» er nominert for seksualiseringen av deltakerne og måten dette fremstilles for et ungt publikum, heter det i pressemeldingen fra Press – Redd Barna Ungdom.

«Markedsføringen preges av kropp og sex, noe som gjenspeiles i programmet», skriver de og fortsetter:

«Tidligere deltakere har også følt på sexpress fra andre deltakere uten at produksjonen har grepet inn. Aldersgrensen for programmet er 14 år. Serien strømmes dermed ukritisk til ungt publikum og bidrar til økt seksualisering i mediebildet».

Røssnes beskriver forholdet til sex som «Ex on the Beach» er med på å normalisere som «dypt problematisk».

– Kropp og sex gjennomsyrer seriens konsept på en måte som nærmest oppfordrer til sexpress. Dette tar ikke produksjonen på alvor, sier han i pressemeldingen tirsdag.

Slik svarer Discovery

Hanne McBride, kommunikasjonsdirektør i Warner Bros. Discovery – som sender «Ex on the Beach», legger ikke skjul på at de ikke ønsker seg Gullbarbie-prisen.

– Prisen programmet er nominert til nå, er ingen pris vi ønsker oss, skriver kommunikasjonsdirektøren i en e-post til Nettavisen, og legger til at de tar til seg kritikken fra Press:

– Jobben Press gjør, er viktig, og vi heier på ungdom som sier fra. Kanskje vi skulle brukt mindre kropp og mer varme i markedsføringen. Mindre pupp og mer humor? Det kunne også bidratt til å få vist frem programmets innhold bedre.

Hanne McBride påpeker imidlertid at de ikke er enige i alle premissene som ligger til grunn for nominasjonen. Men lager de en ny sesong – tar de med seg innspillene fra Press.

– At populærkulturen er seksualisert, er ingen nyhet. «Ex on the Beach» speiler tiden vi lever i, sier hun, og legger til at serien er populær, har gode seertall og er noe mange bryr seg om – enten de heier på deltakerne eller tar avstand fra dem.

McBride påpeker at kritikerne ofte ikke har satt seg godt nok inn i programmet som en helhet.

– Vår erfaring er at kritikerne av programmet gjerne ikke har sett stort på det de kritiserer. De har lest overskrifter, sett klipp uten kontekst, de har sett drama, men ikke etterspillet.

– Relasjonene, refleksjonene og diskusjonene rundt hendelsene i serien gir grobunn for debatt i «Ex»-villaen, men også utenfor TV-ruta, blant ungdommer og voksne. Det er verdifullt, sier kommunikasjonsdirektøren avslutningsvis.