*Nettavisen* Livsstil.

EXACTO er verdens første målsøkende kule

EXACTO

Når siktet første er låst fast, er det svært vanskelig å gjemme seg.

14.01.19 10:52

Vi har alle hørt om både målsøkende bomber og målsøkende raketter.

Helt vanlige "kuler" fra en rifle eller pistol har derimot en tendens til å bevege seg ganske så forutsigbart i den retningen det skytes.

Det har den amerikanske militærforskningsorganisasjonen DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) gjort noe med. Videoen i toppen av denne artikkelen viser verdens første målsøkende kule.

Systemet har fått navnet "Extreme Accuracy Tasked Ordnance" - med den klingende forkortelsen EXACTO - og er et modifisert 50-kalibers prosjektil.

Les også: USAs dommedagsvåpen kan utslette hele kontinent

Klikk på bildet for å forstørre.

DØDBRINGER: Den nøyaktige teknologien bak den målsøkende kula EXACTO er en militær hemmelighet. Denne skissen er hva vi vet om kulens utforming.

Programmet var en suksess og de første testene ble fullført i 2015. I 2018 skal kula ha blitt videreutviklet i samarbeid med Teledyne Technologies med bedre sensorer, økt styringskontroll og kraftigere energikilde.

Ifølge rapporten Smart Weapons - Market Analysis, Trends, and Forecasts kan kulene være blant USAs viktigste smartvåpen fram mot 2022.

Slik fungerer EXACTO-kulen

Over større avstander kan en kule bruke flere sekunder på å komme frem til målet. På den tiden kan målet ha flyttet seg, og både vindstyrke og -retning kan ha påvirket kulens bane.

Nøyaktig hvordan systemet fungerer er hemmelig, men optiske sensorer i kula skal kompensere for vind over større avstander - og justerer også retningen for å treffe det skytteren faktisk var interessert i å treffe.

Kula har i tester viste seg å være effektiv både med profesjonelle skyttere og amatører.

Klikk på bildet for å forstørre.

SLIK VIRKER EXACTO: Denne illustrasjonen viser effekten av den målsøkende kula.

- EXACTO har vist seg å gjøre det en trodde var umulig mulig: En kontinuerlig målsøkende småkalibret kule, sa DARPAs prosjektsjef Jerome Dunn tilbake i 2015.

Testen fra en vanlig rifle viser at EXACTO er i stand til å treffe bevegende og unnvikende mål med stor nøyaktighet på avstander som skarpskyttere ikke ville truffet på med vanlig ammunisjon.

- Å få EXACTO-egenskaper på en 50-kalibers kule er et stort gjennombrudd og åpner døren for en fremtid der en kan ha målsøkende prosjektiler på alle kalibre, sa Dunn.

En drøm for allierte styrker, men et mareritt for fienden.

Klikk på bildet for å forstørre.

VÅPENEKSPERT: Palle Ydstebø er oberstløytnant ved Krigsskolen. Foto: Pressefoto

Langt unna slagmarken

Ifølge Palle Ydstebø, våpenekspert og oberstløytnant ved Krigsskolen, er EXACTO-kula imidlertid et godt stykke unna en faktisk slagmark.

- Vi pleier å fleipe med at DARPA må bryte to fysiske lover før de er interesserte i et prosjekt. Det er ingen som kjenner til at denne kula skal være i bruk ennå. Så vidt meg bekjent er den fremdeles på teststadiet, sier Ydstebø til Nettavisen.

Han er tvilende til om kula vil være egnet for masseproduksjon med tanke på både høye utviklings- og produksjonskostnader.

På tampen av 2016 annonserte Russland at de utvikler tilsvarende ammunisjon. Det er ikke kjent hvor langt dette prosjektet eventuelt er kommet. Ifølge "Smart Weapons"-rapporten er Russland foreløpig mest involvert i smarte bomber og missiler.

At Russland utvikler en tilsvarende kule, kan bidra til utviklingen fra amerikanske side.

- At Russland har satt i gang et tilsvarende prosjekt, kan bidra til å drive prosjektet videre, sier Palle Ydstebø til Nettavisen.

- Det er også flere selskapet som jobber med økt presisjon på ammunisjon. Fra å forbedre dagens teknologi til slike mer «science fiction»-liknende prosjekt som DARPA holder på med her.

- Hvor er Norge i denne utviklingen?

- Norge følger med, men har ingen tilsvarende prosjekt som dette som jeg kjenner til. Det er nok en god del år før det blir aktuelt, avslutter Ydstebø.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.