- Kvinner er mye flinkere på brudd enn det menn er. Dette henger sammen med at kvinner er flinkere til å vedlikeholde relasjoner til venner og familie mens de er i et parforhold, så når alt brister, har de et nettverk rundt seg. Menn blir derimot sittende mye alene og lide i stillhet.

Det sier familieterapeut og sexolog Thomas Winther til Nettavisen.

- Du bør høre på låten til Lars Winnerbäck, «Om du lämnade mig nu». Den gir egentlig et veldig godt bilde på forskjellen på menn og kvinner etter et samlivsbrudd, sier Winther.

Kvinne vs. mann

Vi gjorde selvfølgelig som familieterapeuten ba om. Og selv om Winnerbäck verken er psykolog eller parterapeut, er det utvilsomt mange som vil kjenne seg igjen i måten han beskriver et samlivsbrudd på.

Fra en kvinnes perspektiv:

«Jag skulle vakna mitt i natten
Och gå upp och ta en lång promenad (...)
Jag skulle inte ha så bråttom
Med att träffa nån ny
Jag har rätt mycket med mig själv
Precis som du
Jag skulle andas i det tomrum som blev över
Om du lämnade mig nu».

Fra en manns perspektiv:

«Jag kanske skulle leta upp nån yngre
Som en fjäder i hatten
Det skulle bli för tomt om ingen fanns där
Som värmde mig i natten
Men jag skulle aldrig ha tålamod nog
Att bli förstådd
Ingen känner mig
Så väl som du
Jag skulle fastna i min ensamhet igen
Om du lämnade mig nu».

- Hun bearbeider, han finner trøst

Uten at dette skal bli en analyse av Winnerbäcks låt, mener familieterapeut Winther at det ligger mye sant i hans skildring:

Kvinnen har det ikke travelt med å finne en ny. I stedet går hun seg lange turer midt på natten og forsøker å finne ro og puste i det tomrommet som han etterlot seg. Mannen, derimot, finner en yngre kvinne som kan holde ham varm om natten. Men det er kun en midlertidig trøst for å slippe å kjenne på ensomheten etter henne.

- Det er mye sant i denne låten. Hun tar tid for seg selv til å bearbeide alt sammen, mens han finner en yngre som kan trøste ham. Og ja, det kan finnes en trøst i det, men slike forhold varer sjelden. Hvis det nye forholdet også tar slutt, sitter man gjerne igjen uten å ha bearbeidet noe som helst, sier Winther.

- En del menn går raskt videre

Psykolog og parterapeut Frode Thuen, som er professor ved Høgskolen på Vestlandet, deler Winthers oppfatning av at menn går raskere videre etter et brudd enn det kvinner gjør.

- Det er viktig å understreke at det er store individuelle forskjeller her. Menn er forskjellige og kvinner er forskjellige, understreker Thuen, og fortsetter:

- Når det er sagt så er min erfaring også at en del menn går veldig raskt videre. Undersøkelser har også vist at menn går raskere inn i nye forhold. Det er ikke nødvendigvis feil, for det kan være en fordel å ha mindre tid til å tenke på alt det vonde, men det er også en fare for at man da drar med seg lasset fra det gamle forholdet, sier Thuen.

LES OGSÅ: Forskere testet ulike strategier for å komme over eksen, kun én fungerte

Hvis du søker trøst hos en annen vil du nok ikke få den samme nedturen som hvis du, som kvinnen i Winnerbäcks låt, rusler ensom rundt på natta. Men samtidig vil du kanskje heller ikke få bearbeidet bruddet, noe som forsinker eller forhindrer læringsprosessen.

- Du får kanskje ikke tid til å tenke over hva som egentlig gikk galt. Etter et brudd kan det være fint å reflektere over følgende spørsmål: Hvorfor ble det slutt? Hva bidro du selv til? Hva ønsker du deg i neste forhold? sier Thuen, og legger til:

- Samtidig er det ikke noe vits i å gå rundt å grunne på dette i årevis. Jeg anbefaler at man er aktiv i bearbeidingen, men på et eller annet tidspunkt bør man sette strek og tenke at «nå er jeg bedre tjent med å gå videre».

- Menn blir mer ensomme etter et brudd

Men hva sier forskningen når det gjelder ulikheter mellom menn og kvinner etter samlivsbrudd?

Det finnes ikke veldig mange studier som tar for seg dette, men i 2015 publiserte britiske forskere en studie som viser at kvinner rammes hardere av kjærlighetssorg like etter bruddet. Til gjengjeld bearbeider kvinner i større grad bruddet og kommer seg videre, mens menn ofte aldri kommer helt over bruddet.

2015-studien er altså helt i tråd med Winther og Thuens opplevelser fra terapirommet:

Kvinner sørger og bearbeider relativt umiddelbart, men takket være støtte fra familie og venner vil mange komme helt over bruddet. Menn tar i større grad støyten alene og får kanskje ikke bearbeidet alt det vonde.

- Kvinner er flinkere til å snakke om alt som er vanskelig, både med venner, familie og kolleger, og dermed også flinkere til å utløse støtte og omsorg. Menn er mindre åpne og utløser i liten grad den samme støtten fra omgivelsene, derfor blir de mer sårbare i møtet med den krisen et samlivsbrudd tross alt er, sier Thuen.

LES OGSÅ: Sexolog: - Mange menn er utro fordi de ikke tør å avslutte forholdet

Hvis det i tillegg er som Winther sier, at kvinnen i større grad enn mannen har ivaretatt familie- og vennerelasjoner mens forholdet har pågått, vil hun også ha flere rundt seg når krisen inntreffer.

- Menn blir ofte mer ensomme etter et brudd fordi de i løpet av forholdet har mistet større grad av nettverket sitt.

Går du gjennom et samlivsbrudd? Les samlivsterapeutene Trine Husebys tips til hvordan du kommer deg gjennom det her (nederst i saken).