- Det startet med at jeg merket noen bitt på kroppen på lørdag, mest på lårene og armene. Først tenkte jeg ikke så mye over det, jeg gikk ut fra at det var myggstikk eller noe sånt. Men neste morgen hadde jeg fått flere bitt, og da skjønte jeg at det ikke kunne være myggstikk.

Kvinnen (30), som bor i en leilighet i bydel Sagene i Oslo, hadde lest om veggedyr og visste at det er relativt vanlig i hovedstaden.

Hun lette derfor gjennom sofaen og senga etter tegn på at småkrypene hadde tatt bolig i leiligheten hennes, men fant ingenting.

- Jeg slo meg til slutt til ro med at det ikke var noe, men så kjente jeg plutselig at noe kilte meg på ryggen mens jeg satt i sofaen. Jeg snudde meg og der satt den lille rakkeren, forteller kvinnen, som ønsker å være anonym av hensyn til salg av leiligheten i fremtiden.

Må fryse ned møbler og klær

Neste morgen ringte kvinnen til Oslo Veggdyrkontroll, som kom raskt på inspeksjon.

- De fant bare ett til, samt spor av ekskrementer bak senga. Jeg fikk beskjed om at det mest sannsynlig var flere veggedyr i leiligheten, men at det var et lite, og helt ferskt, angrep.

Veggedyrene forsvinner imidlertid ikke av seg selv. Kvinnen har nå flyttet midlertidig ut av leiligheten, og til uka skal sofa, seng og kommode fryses ned. Samtidig har hun fått beskjed om å pakke ned alt av klær, sengetøy, dyne og tepper i poser, slik at også dette kan fryses ned.

- Veggdyrkontrollen tar det med seg til en frysecontainer der det skal ligge i 40 minusgrader i 48 timer. Mens det ligger der, skal de sanere leiligheten slik at alt forsvinner.

Og prislappen? 20.000 kroner for en leilighet på rett over 20 kvadrat.

- Forsikringen min dekker det ikke, så dette er selvsagt utrolig kjipe penger. Jeg vet heller ikke hvor veggdyrene kommer fra, for jeg har ikke vært ute og reist i det siste. Men det er fem andre leiligheter i blokka mi som har hatt samme problem de siste årene, så det kan jo være at de kommer fra en av naboene.

Kraftig økning

Oslo-kvinnen er langt fra den eneste som har problemer med veggedyr. Trond Dyrli, daglig leder i Oslo Skadedyrkontroll AS, forteller at de kan få mellom 20 og 30 veggedyr-henvendelser daglig - bare i Oslo.

Ifølge Folkehelseinstituttet har antall registrerte årlige veggedyrbekjempelser økt med over 400 prosent mellom 2007 og 2015. FHI har ikke statistikk fra de siste tre årene, men ifølge Dyrli er veggedyrproblemet stadig økende.

- Det har vært en kraftig økning av antall veggedyrbekjempelser de tre siste årene. Dette handler nok om at nordmenn reiser stadig mer, og da får de med seg ubudne gjester hjem fra ulike hoteller og overnattingssteder, sier Dyrli til Nettavisen.

LES MER: Veggedyr: - Denne vil du ikke ha med hjem fra ferie

Den vanligste måten veggedyr kommer inn i leiligheten din på, er nemlig via kofferter og annen bagasje som du har hatt med deg på reise. I mange storbyer, som for eksempel London og New York, er veggedyrproblemet stort, og da er det lett for reiseglade nordmenn å få med seg ekstrapassasjerer hjem i bagasjen.

- Det første man merker er gjerne at man blir bitt, men det trenger man ikke merke før man er vel hjemme igjen. Det kan nemlig være en forsinkelseseffekt på fire-fem dager, sier Dyrli.

Skadedyrseksperten har hovedsakelig to råd til nordmenn på reisefot:

- Sjekk både under og i senga før du legger deg. Ofte finner man dem i trepanelet under senga. Veggedyrene er veldig små, så de kan være vanskelig å få øye på. Ønsker du å være helt sikker bør du pakke inn alt av klær og bagasje i søppelsekker som du knyter tett igjen, da slipper ikke veggedyrene inn.

Se video: Slik unngår du veggedyr:

- Helt svart under senga

Mange opplever at bittene klør veldig, mens andre knapt merker noen ting til verken bittene eller de nye husgjestene.

- Vi har vært borti tilfeller hvor beboere har hatt tusenvis av veggedyr uten å merke noen ting. Kanskje har de støvsugd opp et og annet dyr, og så kommer vi på inspeksjon og ser at det er nærmest helt svart under senga, sier Dyrli.

Én ting er sikkert: Hvis du finner ett veggedyr i leiligheten din, kan du være sikker på at det finnes flere. En tommelfingelregel er å gange med ti. Finner du tre veggedyr, er det mest sannsynlig rundt 30 i leiligheten. De formerer seg raskt, og forsvinner ikke før leiligheten blir tilstrekkelig behandlet.

- Veggedyr er vanskelige å bli kvitt, men de er ikke farlige, avslutter Dyrli.

Se video: Modell angrepet av veggedyr: