Gå til sidens hovedinnhold

Får opp turboen

Mange bruker musikk for å yte mer. For noen kan trening til og med gi musikkopplevelsen en ny dimensjon.

Kari Jaquesson mener det er hevet over enhver tvil at musikkvalget har betydning for en treningsøkt.

– Selv når du går, vil du gjerne tilpasse tempoet til musikken, påpeker Jaquesson, som foruten å ha gitt ut en rekke bøker og videoer om trening, også importerer musikk til trening gjennom firmaet Power Music Norge.

– Nesten alle sjangere kan brukes til trening, fra latino til hardrock, så lenge tempoet er tilpasset aktiviteten. Mange låter spilles inn i ny versjon med rett tempo, tilpasset for eksempel aerobic, forteller hun.

Pump up the jam

Hun mener man som instruktør lett kan trå feil i forhold til folks musikksmak.

– Selv om du liker å trene til techno, er det ikke sikkert alle liker det samme. Men diskoklassikerne fra 80-tallet er nesten alltid populære. Musikk er veldig minnerelatert, påpeker hun.

På ulike nettfora finnes en rekke diskusjoner om hva som er den beste treningsmusikken. Favorittene spenner fra hard trance og techno til hitlåter med de rette assosiasjonene, slik som musikken fra Rocky.

Gamle slagere

En av dem som bruker mye tid på både musikk og trening, er Marit Karlsen. Hun driver plateselskapet Trust Me Records, har skrevet bøkene «Best på ski med Thomas Alsgaard» og «I de lange løp med brødrene Aukland, og er selv en ivrig mosjonist.

– Hvis jeg bare skal en kjapp tur med joggeskoene, hører jeg gjerne på mp3 på mobilen. Det går mye i gamle slagere, men jeg har også hørt litt på ting jeg gir ut selv, Lucy Swann for eksempel.

– På langturer har jeg hatt mye glede av radio. I sommer hørte jeg mye P3 på landeveissykkelen, med A-lista snurrende igjen og igjen. Hitsene har ofte et ivrig tempo, sier Larsen.

Nye dimensjoner

Hun har også opplevd at treningen kan gi musikken en ny dimensjon.

– Noen låter har jeg fått et nytt forhold til. For eksempel å høre «Walking on a Dream» med Empire of the Sun når jeg løp, det var en høydare.

– Ellers var det mange låter som fikk nytt liv da jeg syklet Pyreneene på langs i sommer, fortsetter hun.

– Man kan nok bli mer mottakelig når man er sliten.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial