Det er ingen tvil om at årets sesong av «Farmen kjendis» har bydd på en god dose dramatikk. Det startet allerede i første episode, og har eskalert sakte, men sikkert utover gjennom sesongen. En som har stått sentral i en rekke av dramatikken som har oppstått på gården er motekonge og gründer Ørnulf Høyer (66).

Høyer har uten hans viten både blitt anklaget for å for å være mannssjåvinistisk, i tillegg til at han ble konfrontert med «ubehagelig oppførsel» mot jentene inne på gården.

Les også: TV 2 gjorde «Farmen»-endringer få timer før publisering: – Ikke riktig gjenfortalt

Den enorme mengden med dramatikk som ble skapt av filming han ikke var klar over, og ikke minst all oppmerksomheten rundt programmet, har overrasket Høyer. Det forteller han i et åpenhjertig intervju med Nettavisen.

Ifølge Høyer har gårdsoppholdet, slik det er blitt fremstilt på TV, blitt en stor påkjenning for både han og de rundt ham, og 66-åringen synes dramatikken har fått en altfor stor rolle på TV-skjermen enn det han mener det fortjener.

– Jeg var naiv

For det er nettopp «roller» Høyer tror har preget mye av årets «Farmen kjendis». 66-åringen sier til Nettavisen at han tror at mange av de andre deltakerne har gått inn i en viss rolle når vet de skal på TV, og mener selv han har vært for naiv til å se det.

– Jeg deltok i «Farmen» fordi jeg opplevde dette ville være en spennende oppdagelsesreise 100 år tilbake i tid, mens det var nok andre som deltok i sin rolle som TV- eller mediepersonlighet, sier Høyer og fortsetter:

– Å komme inn i en rollesetting hvor det er en del mennesker som har forskjellige agendaer, er noe jeg ikke helt var forberedt på. Jeg var naiv, for jeg så det ikke like tydelig, sier Høyer.

Blant annet trekker Høyer fram den gjennomgående gnisningen denne sesongen, nemlig kampen mellom kvinnene og mennene på gården.

Les også: «Farmen kjendis» har utviklet seg til en studie i kvinnelig hersketeknikk

Høyer har havnet i en rekke konfrontasjoner med de kvinnelige deltakerne, og mener mange har brukt arenaen og ham for å kunne fremme egne kampsaker.

– Folk sier til meg at «du er på reality og der skal det være drama». Men det er likevel rart å se hvor mange hyggelige stunder som bare blir klippet bort til fordel for såkalte konflikter som jeg ikke var klar over at var der en gang, sier en oppgitt Høyer og trekker fram de for ham ukjente scener som var foranledningen til samtalen med meddeltaker Ingrid Vik Lysne (31).

Til dette sier pressesjefen i TV 2, Jan-Petter Dahl, følgende:

– Det er enorme mengder råmateriale som tas opp i løpet av en uke på «Farmen», og som i sin tur skal sys sammen til ukens tre tv-episoder. Vårt mål er selvsagt alltid å gi et så korrekt bilde som mulig situasjonene som oppstår på «Farmen»-gården, forklarer Dahl til Nettavisen.

– Det er mannen som blir krenket

Vik Lysne tok i en av episodene Høyer til side for en samtale om det hun har opplevd som «ubehagelig oppførsel» rettet mot jentene inne på gården. Ifølge Vik Lysne var det flere hendelser som hadde ledet opp til samtalen, og valgte til slutt å ta grep.

Samtalen gikk imidlertid rolig for seg, og Høyer sier at han aldri så på situasjonen som noen konflikt, men tvert imot en oppklarende samtale der man hørte på begge sider av saken.

– Det ble imidlertid store medieoppslag med «nye konflikter». Hvilken konflikt? Jeg så ikke dette som en konflikt da jeg var på «Farmen». Vi løste det jo som voksne folk i en god samtale, spør han.

Lite visste han om alle de urovekkende samtalene som jentene hadde hatt seg imellom og som ledet frem til denne samtalen.

– Jeg opplevde å ha en fin og ryddig samtale med Ingrid, hvor hun tok opp en problemstilling som man skal respektere: At det finnes noen intimsoner hos jenter som man skal respektere. Jeg tok dette til meg, og forsto at en mann som meg skal være varsom hvis man krysser noen linjer man kanskje ikke er klar over.

Høyer understreker, og synes det er urovekkende, at det skjer overtramp overfor kvinner i samfunnet, og synes det er viktig at menn over en viss alder er klar over at det er noen intimsoner man ikke skal krysse. Likevel mener han at kvinnen må være tilsvarende varsom med å med å beskylde en mann for å krysse en linje som han ikke nødvendigvis er klar over

– Intimsonen skal ikke lages til et problem for den mannen hvis han åpenbart ikke er en sånn person som går inn for å krysse den, sier Høyer og utdyper:

– Det må være lov for en mann over 40 år, å ha en kropp som er over 40 år og ha en lekenhet i hodet. Og det blir så dårlig gjort når man lager livsglede til et problem for den mannen, spesielt når det koples opp mot Me-Too temaet. Da er det ikke kvinnen som blir krenket, da er det mannen som blir krenket!

Tar til seg kritikken

Høyer forteller at han har fått en rekke tilbakemeldinger fra både kvinner og menn om at kvinnekampen som kjempes inne på gården har blitt dratt ut av proporsjoner. Ifølge Høyer har seerne «heldigvis» misforstått ham rett, og mener at dramatikken har truffet en nerve hos flere.

– Det er utrolig mange, og spesielt mange kvinner som har sendt støtteerklæringer på hvordan i all verden jentene kan gjøre det til en kampsak, noe som egentlig bare handler om sameksistens, livsglede og lekenhet, sier Høyer og fortsetter:

– Jeg ble både lei meg og følte meg skikkelig urettferdig behandlet da jeg oppdaget at jentene har har brukt sterke ord som mannssjåvinist og at de har snakket om overtramp av intimgrenser. Man bør være ytterst varsom med å snakke høyt om slikt, spesielt når det blir sagt på en scene som er så tabloid, og når den det gjelder ikke har noen anelse om det.

– Da er det et overtramp, og det er det heldigvis svært mange av seerne som er enig i. For ellers kunne jeg faktisk vært ille ute, legger han til.

Oppmerksomheten rundt han på «Farmen kjendis» har likevel gjort inntrykk på motekongen, som sier han tar til seg kritikken han har fått på gården. Samtalen med Vik Lysne sier han kom som et en stor overraskelse på han, men beskriver den som nødvendig, og at han har derigjennom blitt mer bevisst på problemstillingene som har dukket opp.

– Det har vært en wake up-call for meg. Man må være litt mer varsom, for det ligger holdninger der ute, og da skal ikke jeg tråkke over det. Det er ikke min rett å si man ikke skal ha slike holdninger, sier Høyer men legger til:

– Jeg vil sterkt anmode om at folk er litt mer rause og tenke seg om før de påberoper seg «krenkningsrett». For jeg kommer fortsatt til å gjøre «overtramp» ved å kaste meg fram og gi klemmer, men det velger jeg å tro at folk skjønner handler om ren glede og ingenting annet.

Ingrid Vik Lysne skriver i en tekstmelding til Nettavisen at hun er fornøyd med hvordan Høyer håndterte samtalen på gården.

«Jeg står inne det jeg tok opp inne på gården, og synes han tok det på en fantastisk måte. Utover det har jeg ikke mer å kommentere.» skriver Vik Lysne.

– Har gått inn på meg

Seks uker som TV-aktuell går snart mot slutten for Høyer, og forhåpentligvis vil også de mange medieoppslagene, overskriftene og henvendelsene dabbes ut de neste ukene. For det er ingen tvil om at det hele har gått inn på motekongen.

66-åringen sier at om det kun hadde gått utover han selv, ville han stått fint i det, men det har også påvirket hans aller nærmeste.

– Hadde det bare vært meg det gikk utover hadde det gått greit, da hadde jeg nesten hatt glede av det. Jeg er en uredd type som liker å møte utfordringer og lære av det. Jeg står støtt i hvem jeg er, hvor jeg er og hva jeg er, sier Høyer og fortsetter:

– Men det har vært en påkjenning. Jeg har en kone som er allergisk mot mannssjåvinister, og at det kom opp i allerede første episode mot meg, gjorde henne både sint og veldig lei seg.

Les også: Ørnulf Høyer om «Farmen»-deltakelsen: – Ikke sånn jeg hadde sett for meg

Høyer forteller at det endte med at kona tok en liten pause fra å se å se mer på «Farmen kjendis», fordi hun synes det var en påkjenning. Personlig er Høyer i bunn og grunn både stolt og glad for å ha fått delta på «Farmen kjendis», men sier den uforventede dramatikken har gått inn på ham også.

– Er man med på leken må man tåle steken. Det er et viktig element. Og det var jo først og fremst veldig mye moro i å være med på denne oppdagelsesreisen, det vil jeg understreke som det aller viktigste. Men at leken til dels også har hatt så mange stygge elementer i seg som har dukket opp i ettertid, det synes jeg har vært veldig unødvendig og leit, sier Høyer.