Den nye sesongen av «Farmen kjendis» er for fullt i gang på TV-skjermene, der influenser Øyunn Krogh (26) er aktuell.

Hun ble kjent for det norske publikum i fjerde sesong av «Sommerhytta» da hun og kjæresten Levi Try (24) stakk av med seieren i 2020.

Les også: Avslører ukjent kobling til «Farmen kjendis»-kollegaen: – En fantastisk mann

Begynnelsen på «Farmen»-eventyret på Bøensætre gård har derimot ikke gått helt knirkefritt. Allerede i første episode kom tidligere håndballspiller Kjersti Grini (50) med en kommentar som flere reagerte kraftig på, særlig Krogh og Adam Ezzari (23).

Konflikten som utspilte seg på TV ble fort løst internt mellom de tre, og i etterkant av første episode delte Krogh et innlegg på Instagram der hun adresserte samtalen som ble vist i den første episoden av realityserien.

Deretter tok det ikke lang tid før Krogh igjen måtte ty til sosiale medier for å slå et slag i kampen mot rasisme. Søndag kveld la hun ut en bildeserie på Instagram med skjermbilder av flere negative kommentarer som har rent inn i innboksen hennes i kjølvannet av episoden.

Hverdagsrasisme

Krogh forteller til Nettavisen at hun har mottatt flere private meldinger med svært hatefulle ytringer den siste tiden.

– Kommentarfeltene var veldig depressive å lese. Så jeg tror det å gjøre folk mer oppmerksomme på at mange reagerer på denne måten når en hever stemmen mot rasisme, kan være med å formidle hvor viktig det er å fortsette å gjøre akkurat det. Heve stemmen, sier Krogh og begrunner hvorfor hun valgte å dele meldingene videre.

«Stakkars hvite pike! Er du så beskyttet fra livet da må du ta en realitetssjekk! Privilegerte drittunger som tror de har en viktig stemme i en samfunnsdebatt!», er bare ett eksempel på meldingene Krogh har fått.

– Skjermbildene gjenspeiler ganske godt det som har kommet inn i innboksen min. Det gjenspeiler et tydelig bilde på hvilke reaksjoner som kan oppstå når man hever stemmen mot rasisme og hvor stort problem rasisme fremdeles er. Så man vil kanskje oppleve noe motgang og hets hvis du hever stemmen mot rasisme, men husk at det ikke kan måle seg med rasismen som så mange fremdeles opplever hver eneste dag, sier 26-åringen.

Les også: Skaper overskrifter i utlandet: – Gikk inn i depresjon

At Krogh skulle motta tilbakemeldinger på sitt engasjement rundt rasisme hadde hun forventet. Det som derimot sjokkerte henne var mengden av hets hun har fått de siste dagene. Ifølge Krogh beviser det kun én ting:

– At man må fortsette å si fra. Det er en grunn til at jeg mener det er viktig å si ifra, og det er fordi jeg mener man oppdager utrolig mye hverdagsrasisme hvis man først åpner øynene. Dette beviser også at det var riktig å reagere slik jeg gjorde i utgangspunktet.

Ble sensurert av Instagram

Krogh har ved flere anledninger tatt til sine egne kanaler i sosiale medier for å snakke om temaet, og motivasjonen for å publisere innlegget søndag kveld var for å bidra til at flere får en forståelse for problemene samfunnet fortsatt står i rundt rasisme, ifølge Krogh.

– En kan mene det er kritikkverdig av meg å legge det ut på egen kanal, men når jeg først er så utrolig privilegert og har en plattform som når ut til flere tusen mennesker, så ønsker jeg å bruke den til å sette lys på det jeg synes er viktig, og det kommer jeg til å fortsette med, forteller Krogh til Nettavisen.

Les også: SMS-intervju: Øyunn Krogh

Mandag kveld ble innlegget fjernet fra Kroghs Instagram-profil. Instagram fjernet innlegget som brudd på retningslinjene.

– Jeg har bedt om en ordentlig gjennomgang av innlegget fra dem, så det er mulig at de lar det komme opp igjen, sier Krogh om innlegget.

Bildeserien, som viser skjermbilder av meldinger hun har mottatt av fremmede, viser også identiteten til avsenderne.

– Hvis du kan sende meg en rasistisk melding eller et hatefullt svar på noe jeg har ytret i det offentlige rom, må du også forvente at det kan bli delt i noe jeg mener er en saklig post, mener Krogh.

Les også: Møtte Pride-motstand da han flyttet fra byen til bygda

Flere av hatmeldingene er særlig rettet mot det faktum at 26-åringen er hvit og dermed ikke bør kunne ytre seg i det volumet hun har gjort på vegne av andre etnisiteter.

– Det har vist seg at det kan være ekstra provoserende for noen at jeg kan føle så sterkt på det når jeg er hvit. Det er vanskelig for meg å forstå fordi jeg er også en del av dette samfunnet hvor vi fortsatt diskriminerer.

Krogh forteller videre at de fleste som reagerer sterkest er hvite, og hun har fått høre at hun pålegger dem og henne selv en «munnkurv», og at 26-åringen tar fra dem ytringsfriheten.

– Jeg mener alle burde heve sin stemme mot rasisme uavhengig av etnisitet eller hudfarge, konstaterer Krogh.

Lang vei å gå

Etter at Krogh publiserte innlegget, som nå foreløpig er fjernet av Instagram, var det ikke bare hets Krogh ble møtt med. Det var også store mengder med støttende meldinger, og flere roste Krogh for sitt engasjement rundt temaet. Men det var én ting hun ikke ville oppnå med innlegget.

– Det er ikke sympati jeg søker. Men det er også feil å slå ned på de som viser støtte til de som hever stemmen mot rasisme. Skulle ønske det ikke var nødvendig, fordi det burde være en selvfølgelighet at vi alle står opp mot rasisme. Men det er det ikke, forklarer Krogh.

Les også: Kuttet kontaktet med «Farmen»-deltakerne etter innspilling

For 26-åringen er ikke problemene dermed løst ved å legge ut slike innlegg, men engasjementet som vokste rundt posten viser Krogh at det er mange som mener det er riktig og viktig å si ifra, og heve stemmen sin.

– Det er mange som ser at vi har en lang vei å gå, og at vi er nødt til å gå den sammen.