*Nettavisen* Livsstil.

Fast & Furious 8: Ruller stødig videre

Fast & Furious 8 byr på spenning og mye bilkjøring. Foto: (UIP)

Fast & Furious-franchisen fortsetter med klampen i bånn, selv om den åttende filmen ikke overgår sine forgjengere i storslått bilaction.

12.04.17 09:31

Fast & Furious 8

USA 2017

Regi: F. Gary Gray

Med: Vin Diesel, Jason Statham, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludacris, Charlize Theron, Kurt Russell, Nathalie Emmanuel, Luke Evans, Elsa Pataky, Kristofer Hivju, Scott Eastwood

Aldersgrense: 12 år

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Få hadde vel trodd at biljakt-actionfilmen ”The Fast & The Furious” så til de grader skulle akselerere til å bli en enorm franchise, men nå har man altså kommet til film nummer åtte – med ytterligere to på vei de neste fire årene.

Og det er ikke bare antallet filmer som har beveget seg over toppen i denne filmserien. I vel så stor grad gjelder det selve actionsekvensene (fortrinnsvis med bil, men ikke nødvendigvis) og det stadig mer stjernespekkede rollegalleriet (selv om man på nokså rørende vis tok avskjed med Paul Walker i forrige film, da skuespilleren som kjent døde i en bilulykke).

Charlize Theron som skurk

I begynnelsen av ”Fast & Furious 8” er Dom (Vin Diesel) og Letty (Michelle Rodriguez) på bryllupsreise i Havana, hvor man naturligvis ikke går glipp av muligheten for å prøvekjøre et par representanter for Cubas særegne bilpark. Men så dukker den mystiske hackerterroristen Cipher (Charlize Theron) opp, med et pressmiddel som får Dom til å blindt lystre hennes ordre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Charlize Theron i i Fast & Furious 8. Foto: (UIP)

Dermed blir han hennes medhjelper for å iverksette en ondsinnet plan av typen James Bond-skurker vanligvis pønsker ut, med resten av laget – eller familien, som Dom ynder å kalle dem – under ledelse av Hobbs (Dwayne Johnson) imot seg. Alliert med de sistnevnte er dessuten Kurt Russells Mr. Nobody, nå med yngre assistanse fra Clint Eastwoods sønn Scott, samt Jason Stathams tidligere så slemme Deckard. (Innenfor filmseriens logikk gir det vel mening at Stathams rollefigur enten måtte bli drept eller slutte seg til ”the good guys”.) Mens Paul Walkers karakter Brian O’Conner bare nevnes med et par respektfulle setninger.

I tillegg dukker Kristofer Hivju opp som Ciphers høyre hånd, riktignok som en av flere skuespillere som ikke får alt for mye plass i denne noe overbefolkede filmen. Og dermed er nordmannen den andre ”Game of Thrones”-skuespilleren som entrer franchisen, etter Nathalie Emmanuel i rollen som dataspesialist Ramsay.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dwayne Johnson i Fast & Furious 8. Foto: (United International Pictures)

Bilkjøring på glattisen

Den åttende filmen klarer ikke å overgå alle sine forgjengere i overveldende actionsekvenser, men i løpet av dens drøyt to timer lange spilletid gjør nykommerregissør F. Gary Gray (”The Italian Job”, ”Straight Outta Compton”) i det minste flere hederlige forsøk.

Pussig nok involverer dette bilkjøring på glattisen i det russiske havgapet, ikke ulikt hva vi nylig så i norske ”Børning 2” – en filmserie som åpenbart har hentet inspirasjon fra de tidligere ”Fast & Furious”-filmene. Men alt har naturligvis en ganske annen skala i ”The Fate of the Furious” (som denne filmen heter originalt), som omfatter atomubåter, diverse ”techno-thriller”-elementer og litt flere digitaleffekter enn filmserien strengt tatt kler. Samt en fornøyelig overdrevet sekvens med en avsindig mengde robotstyrte biler som slippes løs i New Yorks gater.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vin Diesel i Fast & Furious 8. Foto: (UIP)

Tynn historie som gjør jobben

Det eneste som ikke er trimmet opp til maksimalt turtall er selve historien, som også denne gang er tynn som en tennplugg. Men den gjør like fullt jobben med å ta oss fra en forrykende actionscene til den neste, ispedd en og annen semioverraskende vending underveis. Og ”Fast & Furious” er uansett ikke filmserien man oppsøker for intrikat og tankevekkende historiefortelling.

Selv om produsentene stadig legger flere hestekrefter i disse filmene, evner franchisen dessuten å bevare en viss sjarm i sin åttende og ikke siste utgave. Derfor er det i grunn forbausende hyggelig at den ruller videre – også etter det sørgelige tapet av Paul Walker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jason Statham i Fast & Furious 8. Foto: (UIP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag