- På samme måte som at jeg ikke klusser med elektrisiteten hjemme på kjøkkenet, så håper jeg ikke at ikke-helsepersonell klusser med pasientene mine.
Det sier lege Kaveh Rashidi til Nettavisen. Han praktiserer som fastlege i Oslo.
Allmennlegen sier han daglig møter pasienter som er nysgjerrige på alternativ behandling.
Etter at det ble kjent at prinsesse Märtha Louise har blitt kjæreste med sjamanen Durek Verrett, har det haglet med kritikk rundt Verretts sjaman-praksis og uttalelser om ha kurert syke mennesker.
- Når du ser at mennesker som promoterer alternativ medisin får mye plass i media, er du bekymret for at det kan være med på å legitimere alternativ medisin?
- Ja, så absolutt. Jeg tror alternative behandlere stort sett har gode intensjoner, men dessverre kan det likevel føre til uheldige konsekvenser for pasientene.
- Det er en grunn til at vi utdannes til enkelte profesjoner, og det er viktig å ha respekt for hverandres yrker, sier Rashidi til Nettavisen.
Les også: Vebjørn Selbekk kritiserer sjamanen og Märtha: - Bruker rått det at hun er kongelig
Mener kritikken handler om frykt
Sjamanen Durek Verrett landet tirsdag ettermiddag i Oslo, klar for å tilbringe 17. mai med Märtha Louise.
Helt siden forholdet ble kjent, har kritikken haglet mot Verretts sjaman-praksis. Selv tar han kritikken med knusende ro, og mener det handler om manglende kunnskap og frykt.
- Når folk ikke forstår noe, er det normalt å kritisere. Folk kritiserer når de er redde og ikke forstår enkelte ting. Når man får mer kunnskap, forsvinner også frykten, sa Verrett til et samlet pressekorps på Oslo Lufthavn.
- Nekte seg alkohol, tobakk og medisiner
Durek Verrett mener han kan helbrede syke mennesker og beskriver seg selv som «en spirituell guide og begavet healer» på sin hjemmeside.
Verrett har uttalt at han kan snu atomer og redusere alder, samt at han har helberedet personer på sykehus, blant annet en med nyrestein og en med bukspyttkjertelbetennelse.
- Hun med nyrestein ble helbredet på ti minutter. Hun andre, helbredet, fortalte Verrett i et intervju i podcasten Well Damn i 2018, ifølge Dagbladet.
Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset mener det er svært problematisk at sjamanen har uttrykt at han blant annet mener leukemi handler om en «ubalanse» og at han kan bruke «sjamanistiske teknikker» på kreftpasienter.
Prinsessen og sjamanen kan tjene millionbeløp på fire kvelder på scenen
Durek understreker samtidig at kreft ikke er «hans fokus» og at han aldri har sagt at han kan kurere kreftpasienter.
I et intervju med bladet MAN sier Verrett at han guider studenter som ønsker å følge hans levemåte:
«Jeg spør dem om de virkelig er klare for å oppgi sine egne meninger og ideer, selv når det går på tross av hvert fiber i kroppen deres. Jeg spør om de er forberedt på å ofre sine jordlige behov for å tilegne seg kvaliteter som gjør at de kan hjelpe andre.
De fleste sjamaner, som nyter en god tilknytning til de høyere makter, nekter seg selv alkohol, tobakk og medisiner, men bruker i stedet for planter og røtter for medisinske behov.»
Kvakksalverloven erstattet i Norge
Nå legger prinsessen og sjamanen ut på foredragsturneen «The Princess and The Shaman». Sammen skal de innom en rekke norske byer, og billettene er allerede utsolgt i Fredrikstad og Oslo.
LES MER: Prinsessen og sjamanen kan tjene millionbeløp på fire kvelder på scenen
I Norge er det lov å tilby alternativ behandling uten beviselig effekt, etter «kvakksalverloven» i 2004 ble erstattet med lov om alternativ behandling.
Lovendringen gjorde det lettere for flere å utøve alternativ behandling, noe kvakksalverloven i stor grad stengte for.
- I utgangspunktet kan alle som ønsker drive med helserelatert behandling, altså alternativ behandling. Man trenger verken utdannelse eller annet for det, og det føres ikke tilsyn med utøvelsen, med mindre helsepersonell utøver alternativ behandling, sier avdelingsdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukertilsynet til Nettavisen.
De alternative behandlerne må imidlertid forholde seg til en rekke forbud.
De har ikke lov til å gjøre medisinske inngrep eller behandling som kan medføre alvorlig helserisiko for pasienter, ikke lov til å behandle alvorlige sykdommer (som for eksempel HIV og kreft) og ikke lov til å behandle allmenfarlige smittsomme sykdommer.
I tillegg er markedsføringen strengt regulert.
- Man har ikke lov til å markedsføre behandling de ikke har lov til å gjennomføre eller fremsette påstander om at alternativ behandling har konkret helbredende effekt på konkrete sykdommer, sier Skjelbostad.
- Hvis Verrett og prinsessen skulle praktisert healing og annen alternativ behandling i Norge, ville det vært lov?
- Selve utøvelsen er lov, forutsatt at man ikke gjør noe i strid med det jeg har nevnt, sier Skjelbostad.
Til NRK sier Skjelbostad at Forbrukertilsynet vil følge med på hva som blir sagt og hvordan dette markedsføres.
– Ja. Vi vil måtte følge med på alt av markedsføring som er rettet mot forbrukere. Det er i kjernen av det tilsynet vi gjør med alternativ behandling, så det vil vi måtte gjøre, sier avdelingsdirektør, sier hun til statskanalen.
- Pasienten kan dø
Lege Kaveh Rashidi er altså daglig i kontakt med pasienter som er nysgjerrig på alternative behandlingsmåter, enten for å kurere sykdom eller for å forebygge.
- Om ikke det er pasienter som benytter seg av det, så ligger det i bakhodet til de aller fleste. Mitt inntrykk er at de fleste i Norge fortsatt stoler på fastlegen sin, og at det ikke er noe problem å forholde seg til dette, sier Rashidi til Nettavisen.
- Hvis pasienter velger alternativ medisin på bekostning/i stedet for medisinsk behandling, hva kan ytterste konsekvens da være?
- Ytterste konsekvens vil være at pasienten dør tidligere enn nødvendig.

Vil utfordre sjamanen: - Er dette virkelig noe han mener?
Når det kommer til Dureks uttalelser om å ha kurert nyresten og bukspyttkjertelbetennelse, så uttrykker legen skepsis.
- Det er veldig tydelige retningslinjer på hvordan man skal behandle sykdommer som nyrestein og bukspyttkjertelbetennelse. Dette er sykdommer som det er forsket veldig mye på. Om han har en annen behandlingsmåte enn den skolemedisinske, så ville jeg ha vært skeptisk til det og definitivt vært innom fastlegen og rådført meg før jeg hadde tatt imot behandling. Det gjelder enhver alternativ behandler som lover helbredelse, enten det er en sjaman, healer eller homeopat, sier Rashidi.
Fastlegen understreker at all behandling, uansett sykdom, bør skje i samarbeid med autorisert helsepersonell.
Ytterste konsekvens vil være at pasienten dør tidligere enn nødvendig.

Utsolgt: Norge har sjamanfeber
- Pasientene kan bli sykere
Overlege Wasim Zahid, spesialist i indremedisin og kardiologi, fraråder pasienter å benytte seg av alternativ medisin.
- Etter jeg har diagnostisert en pasient, så anbefaler jeg at vi starter en behandling som har vitenskapelig dokumentert effekt. Videre er det opp til pasienten å avgjøre hvorvidt vedkommende ønsker å ta imot den behandlingen jeg anbefaler.
- Hvor ofte opplever du at pasientene benytter seg av alternativ behandling?
- De aller, aller fleste sier ja til tilbudet om medisinsk behandling. Mange av mine pasienter har veldig alvorlige tilstander og det er relativt uproblematisk å få pasientene våre til å følge våre råd. Det er sjelden pasienter med alvorlig hjertesykdom går mot legens råd, sier Zahid.

Vil utfordre sjamanen: - Er dette virkelig noe han mener?
Det skjer likevel at Zahid opplever at pasientene forteller at de benytter seg av alternativ medisin, men da gjerne som et tilskudd til den medisinske.
- Da gjør jeg mitt beste for å finne ut om den alternative behandlingen kan være skadelig eller i strid med den medisinske behandlingen. Hvis den er det, fraråder jeg pasienten å fortsette med den alternative behandlingen.
Kardiologen møter jevnlig pasienter som går på blodfortynnende medisiner, men samtidig benytter seg av alternative midler som kan forstyrre behandlingen.
- Da sier jeg klart fra og fraråder pasienten å fortsette behandlingen. Men jeg får ikke gjort mer enn det, det er pasientene selv som bestemmer hvilken behandlingen de ønsker.
- Hva kan konsekvensene av å velge alternativ medisin fremfor medisinsk behandling være?
- Det vi er redde for, er at pasienter skal benytte seg av alternativ behandling i stedet for medisinsk behandling- og i verste fall bli sykere. Eventuelt at pasienten benytter seg av alternativ behandling som forstyrrer den medisinske. Begge kan resulterer i at tilstanden forverrer seg og pasienten blir sykere.