Flere ganger om dagen går du på do og tømmer tanken, men hvor ofte ser du egentlig etter hvordan urinen din ser ut? Klarer du å legge merke til endringer?

Her får du vite hvordan den skal se ut, og hva du bør være oppmerksom på. Både farge, mengde og konsistens kan nemlig si noe om alt er som det skal eller ikke.

1. Slik skal urinen være

Urin har vanligvis en nyanse av gult, men hvor gul den er avgjøres av hvor utvannet den er, og dette påvirkes av hvor mye du drikker.

- Kroppen har et mål om å være i balanse, og væskebalanse er en viktig del av dette. Drikker du for mye vann, vil kroppen kvitte seg med vann, og fargestoffene i urinen blir utvannet, forteller Marcus Følling Lund, allmennlege hos Eyr-legene på mobil.

Fargen på urinen blir imidlertid mer konsentrert om du er dehydrert. Men også det du drikker kan påvirke urinen din.

- Noen stoffer, som alkohol og kaffe, kan virke inn på hormoner som styrer vannregulering, og gjøre at du blir både dehydrert og får økt urinutskillelse, og den blir lysere, sier han.

2. Mørk urin

Til vanlig er urinen ganske lys eller gulaktig, men den kan bli veldig mørk. Dette er noe du bør være obs på.

- Ved gallesykdom kan du oppleve at urinen blir veldig brun eller mørk. Hvis den er slik over tid, bør du undersøkes av lege, sier han.

Han forklarer at urinens gulfarge kommer fra pigmentet«urobilin». Urobilin er et vannløselig sluttprodukt som kommer fra nedbryting av en del av hemoglobin, som finnes i røde blodceller. Kroppen lager stadig nye røde blodceller og kvitter seg med gamle. Kretsløpet til nedbrytingen av hemoglobin er komplisert.

Avfallsstoffer i nedbrytingen gir oss blant annet galle, som gjør at vi kan ta opp fett fra tarmen, og setter dessuten farge også på avføring med det brune pigmentet «sterkobilin». Men hvis gallegangene er tette, kan avføringen bli lysere, fordi det ikke lenger skilles ut fargestoffer. Urinen blir derimot mørkere, fordi mer fargepigmenter skilles ut i den.

- Hvis du får veldig mørk urin etter hard trening og samtidig sterke muskelsmerter, kan det være et tegn på at du har trent for hardt og har pådratt deg «rhabdomyolyse». Dette ser man oftest etter styrketrening med mange repitisjoner, forklarer Følling Lund.

3. Blod i urinen

Du kan også oppleve at fargen blir rosa eller helt rød. I noen tilfeller kan det skyldes matvarer du har spist, det typiske eksempelet er rødbeter. Likevel bør rød urin alltid undersøkes hos lege for å se om det er blod. Er det veldig mye blod kan fargen også være mørk brun eller nærmest svart.

- Vanligvis skal det overhode ikke være blod i urin. Er det synlig blod i urinen, er det et alvorlig symptom som må sjekkes. Men det kan imidlertid forklares med at du bruker kateter, eller at du som ung kvinne har urinveisinfeksjon, forklarer Følling Lund.

Du bør uansett komme deg til legen om du oppdager blod under vannlating, for å finne ut om årsaken ikke er noe alvorlig.

Selv om du kan oppleve synlig blod i urinen, kan det også være blod selv om du ikke kan se det. Dette kalles mikroskopisk hematuri, og gir kun utslag ved en urinprøve.

«Vanligste diagnoser ved ikke-synlig blod i urinen er infeksjon 25-50 prosent, prostatasykdom 20-30 prosent og kreft 5-10 prosent», skriver Norsk Helseinformatikk.

4. Grumsete urin

Urinen kan også forandre seg på flere måter enn å endre farge.

- Den kan være både grumsete, uklar og ha sterk lukt. Dette er et typisk tegn på urinveisinfeksjon, sier Følling Lund.

En annen forandring du kan merke er at urinen skummer veldig mye, og kanskje er noe uklar. Da kan det være tegn på at det er mye protein i urinen.

- Dette kan avklares med en enkel urinprøve. Det kan dreie seg om en nyresykdom, forklarer legen.

5. Glukose i urin

Sykdommen diabetes kan avsløres av urinen din.

- Glukose i urin er et tegn på diabetes, og gir ikke farge, men fører gjerne til at du tisser veldig mye, sier han.

For å finne ut om du har glukose i urinen, må du teste deg hos legen. En urinprøve kan både avsløre diabetes og eventuelt andre sykdommer.

- Vi dypper en prøvestrimmel i urinen, og denne urinstixen bruker vi for å sjekke om det er blod, proteiner, hvite blodceller, nitritt, eller glukose/sukker i urinen, forklarer han.

Er urinstrimmelen helt negativ, er alt som det skal.

Hvis du over tid merker at du tisser veldig mye, kan dette også være et tegn på sykdom, for eksempel diabetes.

Ingen grunn til bekymring

Til tross for at endringer i urinen kan si noe om helsetilstanden, oppfordrer legen til å ikke hele tiden være redd for at noe er galt.

- Drikk når du er tørst. Lev normalt. Ikke bekymre deg for mye, råder Følling Lund.

Har du imidlertid vedvarende endring i urinen din, fra det du opplever som normalt, anbefaler han et legebesøk.