«5.519.095 kroner i skattesmell», skrev «Paradise»-programleder og artist Andreas «Tix» Haukeland (29) til en video delt på TikTok nylig. Videoen viser Haukeland som tilsynelatende sjekker om han har fått igjen på skatten.

«På tide å pante flaskene i garasjen», skriver han til videoen, uten å dele noen ytterligere detaljer.

@tixern

#nåkoservioss På tide å pante flaskene i garasjen…

♬ Nå Koser Vi Oss - TIX

Overfor Nettavisen forteller Andreas Haukeland at det er en enkel forklaring på den enorme baksmellen.

– Ved å ikke betale skatten, svarer han på spørsmål om hvordan han har fått en baksmell på flere millioner kroner.

Les også: «TIX» taper flere millioner på «Paradise»-rollen

Ifølge de siste tilgjengelige skattetallene som Nettavisen har fått tilgang til, hadde Haukeland en skattbar inntekt på 12,4 millioner kroner i 2021. En nedgang på 21 prosent sammenliknet med året før, da han hadde en en skattbar inntekt på 15,7 millioner kroner.

Skattetallene viser også at Haukeland hadde en utlignet skatt på 6,3 millioner kroner i 2021.

– Skylder Norge mye

Videre forteller Haukeland at han var forberedt på baksmellen – og at han derfor ikke gikk i sjokk da den kom.

– Vi skal vel alle ha en smell en gang, skal vi ikke? Neida, nå høres jeg ut som en kjeltring, ler han.

– Men det er bare å utsette skatten litt, og da får man en smell i stedet. Men så er smellen verdt det fordi man har investert pengene godt i mellomtiden, legger 29-åringen til.

– Men hvordan får man en så høy sum?

– Man tjener så mye penger, flirer «Fallen Angel»-sangeren.

Han har imidlertid ikke noe imot å betale mye i skatt, da han mener han skylder staten alt han blir krevd å betale inn.

– Jeg tenker at jo mer man betaler i skatt, jo bedre, fastslår han, og legger til:

– Ja, skatt er dritirriterende, men så tenker jeg at jeg har vokst opp i 20 år før jeg hadde min egen inntekt. Og i de 20 årene har jeg bare vært en kostnad for både familie og staten. Jeg har ingenting å klage over, jeg skylder Norge mye.

Fra enkeltpersonsforetak til AS

I starten av 2021 fikk flere av landets største artister kompensasjon fra Norsk Kulturråd for korona-kansellerte konserter i 2020, da avlysningene påvirket levebrødet deres.

Haukeland tjente som nevnt uansett 15 millioner og doblet med det inntekten sin i 2020, men han var likevel blant artistene som søkte om kompensasjon. Ifølge VG oppga han inntektstap på over tre millioner kroner for sommeren 2020, men ettersom Haukeland den gang gikk under et enkeltpersonsforetak og ikke et AS fikk han begrenset støtte.

Les også: Grandiosa lager landeplage med «Tix»

29-åringen kunne i utgangspunktet fått utbetalt halvparten av beregnet omsetning, nærmere bestemt 1,5 millioner kroner. Men fordi Haukeland ikke hadde virksomheten sin organisert i et aksjeselskap lot ikke dette seg gjøre da Kulturdepartementets kompensasjonsordning hadde satt et tak på i overkant av 400.000 kroner i kompensasjon for selvstendig næringsdrivende – som Haukeland var den gang.

Siden har Haukeland organisert virksomheten sin i et aksjeselskap. 31. juli i fjor stiftet han selskapet Tix Invest AS, mens datterselskapet Tix Music ble opprettet 7. mai 2022.

Doblet inntekten i koronaåret

Som nevnt var 2020 et godt år for Haukeland. Dette til tross for at det var pandemi og han som artist ble rammet i form av avlyste og utsatte oppdrag.

Overfor Nettavisen kunne han i fjor fortelle hva årsaken bak millioninntekten i pandemiåret var.

– Det er hovedsakelig inntekt fra internasjonal låtskriving for andre artister, samtidig som jeg har en relativt stor katalog med låter som fortsatt spilles aktivt. «Sweet but Psycho» var en av verdens største låter i 2019, så den står for mye av inntekten akkurat i 2020, fortalte artisten den gang.

I 2019 tjente han 6,6 millioner, så med andre ord doblet han inntektene i løpet av det krevende koronaåret.