Lørdag fikk deltakerne i «Kompani Lauritzen» bryne seg på rekruttperiodens aller siste øvelse, «Hurramegrundt». Fra tidlig om morgenen måtte rekruttene kjempe seg gjennom en rekke harde øvelser med kun en sjokoladebit i magen, og etter en lang dag endte det hele med en lang tur opp til Trollstigen.

Den harde utfordringen var det flere av deltakerne som fikk kjenne på kroppen, og spesielt tungt ble det for Mayoo Indiran (31).

Halvveis opp fjellsiden gikk TV-profilen helt tom for krefter, og mistet etter hvert bevisstheten. Da hadde han ingenting mer å gi, og ble nektet av legen å fullføre den siste øvelsen.

Lege bekrefter seer-teori

At akkurat Indiran gikk tom for krefter og ikke klarte å fullføre den siste etappen, virker å være overraskende på enkelte seere. Indiran er nemlig godt trent, og har kommet seg relativt greit gjennom tidligere øvelser så langt i «Kompani Lauritzen».

Men kan den veltrente og muskuløse kroppen til Indiran ha bidratt til at han stilte dårligere til start på den intense øvelsen? Det vil enkelte seere ha det til.

I sosiale medier vil nemlig enkelte ha det til at i og med at kvinner har høyere fettprosent enn menn, vil de stille sterkere i øvelser som «Hurramegrundt». Dette fordi de har «mer å ta av» før de sliter seg helt ut og går helt tom for krefter.

Les også: TV 2 gjør endringer etter Ukraina-krigen

Idrettslege og spesialist innenfor fysikalsk medisin, Aina Emaus, kan fortelle til Nettavisen at teorien stemmer, til en viss grad. Det stemmer at kvinner generelt har en høyere fettprosent enn menn og at det dermed har vært snakk om at kvinner har bedre utholdenhet enn menn på visse øvelser.

– Generelt sett har kvinner litt mer underhudsfett enn menn, men det er statistisk og på et gruppenivå sånn at du har menn som har mye underhudsfett og kvinner som har lite. Så du vil ha alle varianter, forteller Emaus til Nettavisen.

Uten å kunne støtte teorien for fullt tror Emaus at det er mange faktorer som spiller inn i teorien som har dukket opp i sosiale medier, og trekker frem et eksempel:

– Det har vært snakk om at kvinner ville vært bedre på visse øvelser, som maratonsvømming, fordi vi har dette underhudsfettet. Men om det er fordi vi ikke fryser like lett og beholder temperaturen på grunn av isolering eller om det er fordi vi har mer fett å hente energi fra, er ikke lett å svare på, sier hun og legger til:

Les også: Tok til tårene da han så hva «Kompani»-kjendisene gjorde

– Vi har energi lagret i fettet, så hvis vi driver aktivitet på lavt nivå så kan vi bruke fettreserver som energi. Men hvis man driver aktivitet med høy intensitet så må vi har mer sukker og karbo. I tilfellet fra «Kompani Lauritzen» så hadde deltakerne null inntak av mat, forklarer hun.

Flere faktorer må til

I Indirans tilfelle tror Emaus at både fysisk form, muskelmasse, søvn og fettnivå er sentrale faktorer som har noe å si på tilstanden hans under «Hurramegrundt»-øvelsen.

– Han er jo en mann med mye muskler som har fått lite å spise og veldig stor belastning, så jeg tror at blodsukkeret hans var veldig lavt, legger hun til.

Les også: Dette tjener «Kompani Lauritzen»-profilene

Om selve øvelsen er helsemessig trygg forteller Emaus at hun tror alle deltakerne er passet godt på underveis, og at de har gått gjennom en god helsesjekk i forkant av programmet.

– Jeg tror at deltakerne er godt passet på, og at øvelsens tyngde er gjort i henhold til helsesjekker de har gjort på deltakerne i forkant. Det er ikke tvil om at det er en tung belastning for kroppen, så jeg tror ikke at de hadde blitt satt til å gjøre det hvis de ikke var blitt sjekka ordentlig på forhånd, konkluderer hun.