I en ny episode av podkasten «G-punktet» er stylist og TV-profil Erlend Elias Bragstad (40) åpen om en veldig tung tid.

– Legen sa at jeg kanskje hadde to år igjen hvis jeg fortsatte sånn, sier Bragstad til programleder Iselin Guttormsen (35).

Les også: «Tindersvindler»-offeret skal søke lykken på TV

I 2018 gikk nemlig 40-åringen på en smell. Han møtte veggen, ble deprimert, la på seg flere kilo og var stort sett sengeliggende. For å takle depresjonen gikk han på antidepressiver, og i tillegg gikk han på medisiner mot angst.

Bragstad minnes en tid der han konstant gikk på ulike medisiner og nesten bare lå i sengen, før han en dag fant en film på telefonen som skulle snu alt. Filmsnutten var av faren hans, som gikk bort i 2018, og hadde et klart budskap.

I podkasten forteller Bragstad at faren i filmen påpekte at livet er et kort øyeblikk – mens døden og evigheten er mørk, lang og stor. Da han fikk gjentatt dette, kom vendepunktet.

– Den filmen fant jeg. Så reiste jeg meg opp, ringte legen og sa: «Hallo, få meg på avvenning», sier han blant annet.

– Det var et helvete

Overfor Nettavisen forteller Bragstad at han lå og scrollet på mobilen for å se tilbake på alt han hadde opplevd – noe han tror er en naturlig ting å gjøre når man er langt nede psykisk.

– Så jeg lå jo og scrollet da denne videoen av pappa dukket opp. Og da skjedde det egentlig ganske umiddelbart at jeg fikk en oppvåkning, og innså at jeg måtte ta grep, deler han.

Les også: Derfor er ikke Emilie Enger Mehl på datingapper

– Og det var nok fordi legen min allerede hadde satt i gang en prosess som fikk meg til å tenke litt ekstra over det pappa sa. For hun var veldig ærlig med meg og sa at jeg bare hadde noen år igjen hvis jeg fortsatte som jeg gjorde. Kroppen hadde ikke taklet det i lengden, uttaler Bragstad åpenhjertig.

I dag er han takknemlig for legens ærlighet:

– Så jeg er veldig glad for at hun var så ærlig med meg. Da satte hun i gang den prosessen som gjorde at noe i underbevisstheten traff meg da jeg så den videoen av pappa.

Etter at han så videoen, startet Bragstads nye liv. Han tok tak i alt som plagde ham, inkludert medisinbruken.

– Jeg gikk på veldig mye antidepressiver, og også på veldig mye for angst. Og for å si det sånn, det tar ikke fire uker å komme seg av dem. Så jeg var et år i behandling for å slutte helt, sier Bragstad ærlig i podkasten til Iselin Guttormsen.

40-åringen legger ikke skjul på at det var tøft:

– Kroppen er jo avhengig, psyken er avhengig. Og man kan ikke bare slutte, for da kollapser kroppen. Det var et helvete.

Jobber med seg selv daglig

Bragstad har siden tatt grep gått ned 40 kilo, og er i dag på et langt bedre sted både fysisk og psykisk.

– Det går veldig fint. Jeg er veldig glad og positiv, sier han til Nettavisen.

– Noen dager er jeg oppe, og andre dager er jeg nede. Det er sånn det er å være menneske.

Han er tydelig på at han fortsatt må jobbe mye med seg selv.

– Jeg har kronisk angst som er i meg, så hver dag må jeg jobbe for å komme meg opp. Det må jeg sikkert gjøre resten av livet, men det er noe med å akseptere hvem man er. Som pappa også sa til meg, der han refererte til Sokrates: Kjenn deg selv. For kjenner du deg selv, så kjenner du deg selv både i oppturer og nedturer. Da blir det lettere å takle begge deler.

– Det finnes håp

Dette er ikke første gang Bragstad er åpen om utfordringene sine rundt psykisk helse.

I 2019 var blant annet 40-åringen med i TV-serien «Helt ærlig», der han delte åpent og ærlig om vanskelige tider etter farens bortgang året før. Til Nettavisen fortalte han den gang at det var farens bortgang som ble starten på depresjonen.

– Jeg hadde en utrolig stor sorg etter at pappa døde, som utviklet seg til en depresjon, sa Bragstad til Nettavisen da.

Videre la han til at det er viktig for han å vise hvordan psykiske lidelser kan påvirke et menneske, ettersom det ofte er en relativt «usynlig» sykdom sammenlignet med andre.

Les også: Hylles med pris i USA: Stemples som «svindlere»

Også i sosiale medier er Bragstad opptatt av å fremme budskapet om at man må snakke høyt om psykiske lidelser for å bryte ned tabuer, og han deler til stadighet innlegg med motiverende ord til sine nesten 70.000 følgere på Instagram.

I tillegg reiser Bragstad rundt i landet og holder foredrag om psykisk helse.

– Det har vært veldig deilig å reise ut på turné igjen nå. Det å få reise rundt og snakke om psykisk helse og fortelle at uansett hvor mørkt det er, så finnes det håp. Og det har blitt mer viktig for meg å formidle enn noen gang. For jeg har sett at det finnes håp, sier Bragstad avslutningsvis til Nettavisen.