De 14 kjendisdeltakerne har gjennom tre uker testet grensene sine i forsøk på å bli en bedre versjon av seg selv i årets sesong av «Kompani Lauritzen».

Les også: «Kompani Lauritzen»-profilen avslører traumatisk fortid: Holdt på å miste beinet

Rekruttene har på alvor fått kjenne på det harde militærlivet, og det er særlig to deltakere som har møtt på litt flere utfordringer enn de andre.

Christopher Robin Omdahl (31) og Vendela Kirsebom (56) har begge astma, en kronisk sykdom som gir pustevanker og tetthet i brystet. Det bød på flere utfordringer i militærtilværelsen, fordi det var mangel på medisiner, ifølge Omdahl.

– Slet skikkelig

Det er ikke bare lange marsjer, hinderløyper og fysiske tester som nesten har tatt pusten til både Omdahl og Kirsebom under «Kompani Lauritzen». Den kroniske tilstanden fører til pustevansker som kan forekomme når en for eksempel er i fysisk aktivitet.

Astmatikerne Omdahl og Kirsebom opplevde flere ganger at tilstanden påvirket deltakelsen, og at det tidvis føltes som en stopper for dem.

– Det var ikke en fordel å ha astma. Det var noen ganger jeg slet skikkelig, sa Vendela Kirsebom til Nettavisen under premierefesten for programmet.

Omdahl sier seg svært enig i at astma absolutt ikke var en fordel for han i det tøffe realityprogrammet:

– Det er ikke noe fordel når det gjelder løping og kondisjon. Det var flere ganger jeg måtte stoppe opp underveis og få igjen pusten, sier han.

Les også: «Kompani»-Didrik ble tatt på senga: Fremstilles litt stusslig

Til tross den kroniske sykdommen fikk verken han eller Kirsebom spesialbehandling under TV-innspillingen, og Omdahl forteller at det ikke var noe ekstra hensyn å få av befalet heller.

– Jeg måtte passe på meg selv, ler han.

– Måtte gi fra meg medisinen

Selv om opplevelsen ble hakket mer krevende med astma, var han i hvert fall glad for at inhalatoren aldri var langt unna. Men det var ikke alltid han fikk lov til å bruke den.

Omdahl hevder han ved flere anledninger ble bedt om å levere fra seg inhalatoren til befalet. Inhalatorens funksjon er å gjøre det lettere for astmatikere å puste, men ved enkelte øvelser hevder han at han ble nektet medisin.

Les også: Dette tjener «Kompani Lauritzen»-deltakerne

– Jeg måtte gi fra meg inhalatoren til befalet et par ganger, avslører Omdahl til Nettavisen.

Omdahl tror imidlertid at det var et bevisst valg av befalet, og tror dem gjorde det for å teste om han faktisk trengte inhalatoren. TV-profilen sier han aldri var redd for at det skulle gå galt.

– Jeg tenkte jo at befalet ville skjønne det hvis jeg hadde falt om. Da hadde det jo vært befalets feil, sier han.

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, sier til Nettavisen at det er ukjent og leit å høre at Omdahl har opplevd det slik. Han konstaterer at alle deltakernes medisinske behov skal være dekket under innspillingen.

– Lege har i tillegg hatt backup-medisin tilgjengelig på alle øvelser for alle som trengte dette. Det gjelder også medisin for astmatikere, sier pressesjefen og fortsetter:

– Det kan være at dette har vært en misforståelse der noen har måttet passe på medikamentet hans for eksempel i en øvelse i vann. Det er i hvert fall ingen som med overlegg har tatt fra Omdahl inhalatoren hans, og vi må bare beklage om Omdahl har følt at han ikke har hatt den tilgjengelig.

Fikk tettere bånd

Både Christopher Robin Omdahl og Vendela Kirsebom bruker inhalator til vanlig, men på Setnesmoen leir gikk inhalatoren på rundgang.

Kirsebom hadde nemlig vansker med å holde styr på inhalatoren til enhver tid, og ifølge 56-åringen måtte hun ofte lene hun seg på astma-makker Omdahl.

– Heldigvis har Chris også astma, så jeg kunne dele med han. Han var litt flinkere til å huske på å ta med seg inhalatoren, har hun tidligere sagt til Nettavisen.

Les også: Dette er nytt i årets sesong av «Kompani Lauritzen»

31-åringen delte inhalatoren med glede, og han legger ikke skjul på at han fikk et tettere bånd med «Kompani Lauritzen»-Kirsebom.

– Sånn sett ble det ganske intimt. Jeg tror på et tidspunkt at hun brukte min inhalator mer enn det jeg gjorde selv, sier Omdahl til Nettavisen.

«Kompani Lauritzen» er det nærmeste en militærtjeneste Omdahl og Vendela kommer, for i virkeligheten ville de nemlig ikke kvalifisert seg. Ifølge Forsvarets nettsider blir man ikke innkalt til militærtjeneste dersom man har astma og er avhengig av å bruke medisin.

«I forbindelse med feltaktivitet kan du risikere å befinne deg langt fra folk uten medisiner. Et astmaanfall i denne situasjonen kan være farlig for deg, og det vil i tillegg forsinke troppen din.», heter det på nettsiden til Forsvaret.

Les også: Fikk mental sperre på «Kompani Lauritzen»: – Ble rammet av et eller annet

Men den kroniske tilstanden ble fort en faktor som førte realitydeltakerne nærmere hverandre. Omdahl legger ikke skjul på at det var fint og ikke være alene om sykdommen under TV-innspillingen.

– Vi slår et slag for alle astmatikere der ute, avslutter han med et smil.