VIKA / OSLO (Nettavisen): Fredag er det premiere på TV 2s nye storsatsing, nemlig realitykonseptet «Forræder». Der skal 20 kjendiser prøve seg på det programleder Mads Hansen (38) tidligere har sammenliknet med leken «Morder og detektiv».

I programmet skal de nøye utvalgte kjendisdeltakerne gjennom et engasjerende og psykologisk spill finne ut nettopp hvem som er forrædere, og samtidig forråde hverandre – uten å bli tatt på fersk gjerning.

Hansen beskriver programmet som et «sosialt eksperiment» og røper at konseptet nesten ble for tøft for enkelte av deltakerne. Spillet gikk i hodet på samtlige, og psykologer måtte til slutt inn i bildet.

Les også: Dette er «Forræder»-kjendisene: – Til og med en som ender på legevakta

Da Nettavisen traff deltakerne i forbindelse med pressevisningen av programmet nylig, kunne hver og en skrive under på at realitykonseptet både er det «sykeste» og «mest intense» de har vært med på.

– Det var helt forferdelig. Noe av det verste jeg har opplevd i hele mitt liv, sier langrennsløper Emil Iversen (31), som takket ja til å være med for å koble av etter vintersesongen.

Fikk sammenbrudd

Iversen ser tilbake på deltakelsen med skrekk, og ifølge ham selv var oppholdet på villaen på Midtåsen i Sandefjord som nevnt noe av det verste han har opplevd i hele sitt liv.

– Jeg møtte veggen fullstending. Jeg måtte ringe moren min den ene natta, gråt på telefonen og sa at jeg var helt ferdig, avslører han til Nettavisen.

Da 31-åringen ikke klarte å forstå noe av spillet, og heller ikke klarte å forholde seg til noen, var han nødt for å prate med noen som var ærlige med ham. Det endte med en tårevåt telefonsamtale på halvannen time.

Videre forteller han at moren hans åpenbart ble sjokkert over sønnens tilstand, ettersom hun aldri hadde sett sønnen sin i en slik situasjon før.

– Hun prøvde å lufte ideen om at jeg kanskje skulle gi meg og komme hjem, men det er jo det verste jeg vet, sier han og innrømmer at han var veldig nære på å gi opp.

Se Iversen fortelle om sammenbruddet i videoen under:

Iversen forklarer at det til tider føltes som at han hadde et verktøy som presset på hver sin side av tinningen, og til tross for at seerne vil få et innblikk om hvor intenst der vektlegger langrennsløperen at det var ti ganger verre i virkeligheten.

Se hva lagkameratene til langrennsløperen tenker om reality-debuten i videon under:

Låste seg inn på rommet

Tidligere «Farmen»-deltaker Tonje Frigstad (22) var også blant de mange deltakerne som virkelig ble mentalt utfordret. Hun forteller til Nettavisen at «Forræder» er noe av det sykeste hun har vært med på.

Da produsenten til programmet skulle vise frem første episode av «Forræder» under pressevisningen, beklaget han overfor deltakerne for det de hadde vært gjennom. Frigstad mener det sier sitt.

– Det å være en del av det syke opplegget her, nei det var helt sykt. Produksjonen sa jo unnskyld til oss fordi de innså hvor hardt vi fikk gjennomgå, sier hun.

Frigstad mener imidlertid at hun kom ut som en sterkere person etter å ha vært med på programmet, og hun forteller at hun nå er blitt enda tøffere og har innsett at hun ikke liker å bli tråkket på av andre.

Les også: «Farmen»-duoen avkrefter sexryktene: - Vi bare koste litt

På ett tidspunkt ble det så tøft for henne at hun måtte låse seg inn på rommet sitt og fokusere steinhardt på å ikke bryte sammen.

– Jeg kunne ikke ringe hjem eller snakke med psykolog. Jeg var så redd for å bryte sammen, så jeg måtte bare sitte alene på rommet og konsentrere meg om å ikke bryte sammen. Jeg måtte skikkelig stramme meg opp og stå i det, forteller hun til Nettavisen.

22-åringen har tidligere vært med på «Farmen», men røper at hun gruer seg til å se seg selv på TV denne gang.

– Jeg husker ikke hva jeg har gjort, det svartna totalt for meg der inne.

– Veldig gøy

Kriminalforfatter og tidligere etterforskningsleder Jørn Lier Horst (52), gjør reality-debut i «Forræder». Overfor Nettavisen er han én av få som har et litt annet syn på deltakelsen.

– Det var veldig gøy, sier han med overbevisende ord som kan fremstå kriminellt irriterende overfor de andre deltakerne.

Horst følte seg nemlig meget på hjemmebane, med sin bakgrunn som krimforfatter og tidligere erfaring som etterforsker i politiet. 52-åringen legger dog ikke skjul på at det var mer mentalt utfordrende enn han hadde sett for seg.

Les også: Aslak Maurstad meldte broren på dating-serien i skjul: Men så støtte han på et problem

Som nevnt er «Forræder» hans første realityprogram, og på spørsmål om han måtte gå flere runder i tenkeboksen før han takket ja, svarer han følgende:

– Jeg ble lovet fire måltider hver dag, hotellseng og tilgang til PC etter klokka seks. Og det var alt som skulle til for min del, sier han lattermildt.

Horst har tidligere medvirket i programmer som «Åsted Norge» som krimkommentator og har også skrevet bøkene bak TV-serien «Wisting».

Les også: Må gjøre endringer før lørdagens sending: – Kjipt å se at hun har det vondt

Ville ikke vært med igjen

Skuespiller Cengiz Al (24) beskriver «Forræder» som noe «next level-greier», og sammenlikner påkjenningene han fikk med Hollywood-filmen «Hunger Games».

– Alle sier jo at det var gøy, men det var også jævlig av og til. Det er en av de verste opplevelsene jeg har hatt, sier han til Nettavisen.

På spørsmål om han klarer å beskrive tilværelsen de befant seg i, forteller han at det er umulig, og understreker at alt fokus kun var rettet mot det intense spillet.

– Du må hele tiden kjempe for at folk skal stole på deg, det er helt jævlig, sier han.

Les også: Eyvind Hellstrøm måtte bli overtalt til å videreføre TV-samarbeidet

Å skulle gå gjennom det samme igjen er uaktuelt for 24-åringen. Al mener han har opplevd det som trengtes, og understreker at det ikke er noe vits å gå gjennom den hektiske tilværelsen en gang til.

Programleder Hansen, som har fått rollen som «spillmester», har tidligere avslørt at produksjonen måtte få inn flere psykologer til fri disposisjon for kjendisene underveis i programmet.

– Mange ble utslitt mentalt, og det var jo psykologer som måtte inn i bildet, fortalte han til Nettavisen da programmet ble annonsert tidligere i år, men understreket at det aldri var noe bekymring for at kjendisene skulle ta med seg plagene videre ut av programmet.

Al opplyser overfor Nettavisen at han ikke benyttet seg av psykologtilbudet under innspillingsperioden, men at han brukte det flittig både før og etter deltakelsen.

– Jeg snakka masse med psykolog jeg, ass. Kanskje ikke underveis, men før og etter. Jeg følte jeg hadde terapi med meg selv, for alt jeg sa, reflekterte jeg over og hadde en fasit på selv. Men jeg trengte bare å få det ut, liksom, sier han.