Kan det stemme at folk rundt deg virker penere jo mer beruset du er?

Det spørsmålet har fascinert folk og festgåere i årevis, og nå har to britiske forskere ved Edge Hill University ønsket å finne ut om dette kan verifiseres i forskningen.

– Alle har hørt om ølbriller, men vi bestemte at vi ønsket å utforske om det var noen sannhet i denne anekdoten, forteller doktor Rebecca Monk i en e-post til Nettavisen.

Sammen med kollega og professor Derek Heim har Monk tidligere undersøkt hvordan alkohol påvirker hemninger og oppførsel. Når det gjaldt det noe lettere emnet ølbriller, så de at annen forskning på området hadde gitt sprikende resultater, og dessuten var begrenset til laboratorietester.

Forsket på lokal pub

For å finne ut om ølbriller var en myte eller sannhet gjorde Monk og Heim derfor en noe uvanlig, men nødvendig endring: De flyttet forskningen til den lokale studentpuben.

– Vi ville gjøre studiene med ekte mennesker i en ekte bar, forteller Monk.

– Istedenfor å spørre folk direkte om hvor attraktive mennesker virker etter noen enheter alkohol, brukte vi en indirekte måte å få oppmerksomheten deres, som ikke har blitt brukt på dette feltet før.

Dette gjorde forsker for å unngå at de som deltok skulle gjette målet med studien.

– Det kunne påvirket hvor ærlig de var i sine svar, forklarer hun.

Les også: Slik påvirkes hjernen av fyllekulene

Ble bedt om å ignorere bilder av pene folk

Dermed ble 129 studenter, hvorav 80 edru studenter, bedt om å gjennomføre det som skulle være en relativt enkel oppgave; følge med på en skjerm med bokstaven T og si om den var plassert riktig eller feil vei.

På skjermen dukket det også opp bilder av forskjellige ansikter, men deltakerne ble bedt om å ignorere disse bildene.

På forhånd hadde testdeltagerne måtte rangere attraktiviteten til en rekke ansiktstrekk. Dette ble så brukt for å finne ut hva kandidatene synes var attraktivt og uattraktivt.

Les også: Eksperter om alkoholtrenden NoLo: - Det er ikke like kult å drikke seg dritings lenger

Ølbrillene er kanskje nærmere enn du tror

Det var da de interessante funnene dukket opp. Resultatene viste nemlig at både berusede og edru studenter ble distrahert da pene ansikter dukket opp på skjermen.

Likevel klarte forskerne å styrke troen på at ølbriller faktisk eksisterer. Studiene viste at de berusede testpersonene lettere lot seg distrahere av ansiktene, enten det var attraktive eller uattraktive fjes som dukket opp.

– Vi fant ingen markante forskjeller når det gjaldt kjønn, forteller Monk.

Forskerne gjorde likevel et noe uventet funn, som forbløffer dem nå i etterkant.

– Det mest overraskende ved denne studien er at folkene bare var relativt mildt beruset, som kan bety at du ikke må være særlig full for at du skal ta på deg ølbrillene, for å si det sånn, sier doktor Monk.

Dermed er ikke ølbrillene kun forbundet med heftig alkoholkonsum og grøftefyll, de kan altså dukke opp allerede etter en pils i vårsola.