Gå til sidens hovedinnhold

Fire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner

Risikoen rundt en operasjon blir mye mindre dersom man slutter å røyke minst fire uker i forveien. Det viser en ny studie fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Studien begrunner hvorfor det kan lønne seg å utsette mindre eller mindre viktige operasjoner for folk som røyker, slik at de får muligheten til å slutte før operasjonen skal gjennomføres.

Røykestopp gir bedre blodomløp, slår forskerne bak WHO-rapporten fast. I forbindelse med en operasjon, kan det også bidra til færre komplikasjoner og gi langt bedre resultater, som styrket hjertefunksjon og raskere leging av sår.

Les også: Forskere har kalkulert hvor mye lenger du kan leve hvis du har en sunn livsstil

Studien viser at for hver ekstra røykfrie uke som legges til de fire, øker sjansen for bedring med 19 prosent.

Studien påpeker at giftstoffene i sigaretter kan bidra til lavt oksygennivå og økt risiko for hjertesykdommer. Røyking kan også svekke immunforsvaret. Bare en enkelt sigarett kan svekke kroppens evne til å leges etter en operasjon, står det i rapporten.

WHO mener alle land bør ha opplegg og kampanjer knyttet til røykeslutt som en del av sitt helsesystem for å øke folks bevissthet og hjelpe dem med å legge fra seg røyken.

Fra Nettavisen Pluss: Da Ole Andreas kikket ut vinduet, skjønte han hva som var i ferd med å skje: - Han gliste da jeg så ham rett inn i øynene

Kommentarer til denne saken