Gå til sidens hovedinnhold

Fjernes fra YouTube

Verdens største videoplattform tar sterk avstand mot RnB-sangeren.

Den en gang populære RnB-artisten R. Kelly (54), mest kjent for sangen «I believe I can fly», hadde sin glanstid på 90-tallet. Det viser seg derimot å være en mørk historie bak rampelyset, og det har lenge vært spekulasjoner om Kellys oppførsel.

Les også: Kommer med oppsiktsvekkende Ringenes Herre-avsløring

Grove seksuelle overgrep

I februar 2019 ble artisten tiltalt for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep mot fire ofre i alderen 13-17 år. Tiltalene kom en snau måned etter den oppsiktsvekkende dokumentaren «Surviving R. Kelly», hvor flere ofre åpner om at de har blitt seksuelt misbrukt av sangeren.

Han nektet for alle anklagene mot han, og kalte de for «rykter» i et intervju med CBS.

27. september ble 54-åringen funnet skyldig i seksuelle overgrep og menneskehandel. I rettssaken som startet i midten av august, ble han anklaget for å bruke kjendisstatusen hans til å lokke kvinner og mindreårige jenter til seksuelle omganger. Nå risikerer han livstid i fengsel, hvis han blir erklært skyldig i alle tiltalepunktene. Det ventes en endelig dom våren 2022.

På tidlig 90-tall var han og artisten Aaliyah et par, og giftet seg i 1994. På tidspunktet de begynte å date var Aaliyah kun 15 år gammel. I ettertid har Kelly blitt anklaget for voldtekt av sin mindreårige kone , ifølge BBC.

Blokkeres

I kjølvannet av Kellys tiltaler er ikke musikken hans å høre de fleste steder lenger, spesielt etter kampanjen «MuteRKelly». To kvinner startet denne kampanjen i 2017 og gikk aktivt inn for å fjerne musikken hans fra strømmetjenester som Spotify, Apple Music, Amazon Music og YouTube.

Les også: YouTuber slettet egen kanal etter massiv kritikk: Ba sønnen late som han gråt

Nå tar sistnevnte grep. YouTube har fjernet to av sangerens kanaler, deriblant hans offisielle kanal. Han vil heller ikke kunne opprette eller eie en ny kanal, heter det i en uttalelse fra videoplattformen.

- Vi kan bekrefte at vi har avsluttet to kanaler knyttet til R. Kelly i samsvar med retningslinjene for ansvar for skaperne, sier en talsperson for YouTube til Reuters.

Musikken hans vil imidlertid fortsatt være tilgengelig på YouTube, og videoer som er lastet opp av andre brukere vil bli værende på videonettsiden.