Summen tilsvarer 960 millioner kroner i dagens kronekurs. François-Henri Pinault henter pengene fra familiens investeringsselskap Artemis og sier alt skal gå til å gjenoppbygge den ikoniske bygningen og interiøret.

– Stilt overfor en slik tragedie ønsker alle å gi denne juvelen i vår arv livet tilbake så snart som mulig, skriver Pinault i en pressemelding.

LES OGSÅ: Uvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame

Han konsernsjef og styreleder i luksusvareselskapet Kering, samt eier av merkevarer som Gucci, Saint Laurent og Balenciaga.

President Emmanuel Macron vil tirsdag lansere et internasjonalt fond for gjenoppbygging av Notre-Dame.

Det har blitt startet en kronerulling etter brannen i katedralen. Bernard Arnault, sjef for LVMH-gruppen, opplyser at de vil donere et beløp tilsvarende nesten to milliarder norske kroner til gjenoppbyggingen av Notre-Dame.

– Arnault-familien og LVMH, i solidaritet etter denne nasjonale tragedien, vil bistå arbeidet med å rekonstruere denne ekstraordinære katedralen. Den er et symbol på Frankrike, dets arv og dets fellesskap, heter det i en uttalelse fra LVMH-gruppen tirsdag morgen.

Holdingselskapet eier noen av verdens mest kjente merkevarer innen luksusproduktbransjen, blant annet motehuset Louis Vuitton, champagneprodusenten Moët et Chandon og konjakkprodusenten Hennessy.

Se video av brannen øverst i saken.

Kraftig brann

Det var ved 18.50-tiden mandag kveld gikk brannalarmen i Notre-Dame-katedralen i Paris. Om lag en time etter at brannen startet, raste spiret midtskips ned. Store deler av taket ble også borte.

Brannen i Notre-Dame-katedralen i Paris er fullstendig slukket, opplyser brannvesenet i den franske hovedstaden.

Talsperson Gabriel Plus sier ved 10-tiden tirsdag formiddag at nødetatene nå arbeider med å «undersøke bevegelsene i strukturen og etterslukking».

– Nå som brannen er over er det ekspertenes tur til å planlegge hvordan de skal konsolidere byggverket, legger han til.

Sosiale medier florerte av bilder og videoer fra brannen, som viste tykk røyk og åpne flammer fra den kjente katedralen.

Det har pågått restaureringsarbeider på taket, og ifølge brannvesenet kan brannen være knyttet til dette. Politiet har imidlertid ikke villet si noe om brannårsaken, men har startet etterforskning.

Frankrikes president Emmanuel Macron skrev på Twitter at han var «trist i kveld over å se denne delen av oss brenne». Presidenten avlyste en tale til nasjonen han etter planen skulle ha holdt.

Dyrebare kunstverk reddet

Brannsjefen i Paris uttalte like over klokken 23 mandag kveld at brannmannskapene hadde klart å sikre baksiden av Notre- Dame-katedralen, hvor de mest dyrebare verkene lå.

– Omtrent to tredjedeler av taket har kollapset. Vi har foreløpig klart å sikre baksiden av katedralen, hvor vi evakuerer de mest dyrebare verkene. De mest verdifulle arbeidene er reddet, sa brannsjef Jean-Claude Gallet til den franske avisa Le Parisien.

Også hovedkonstruksjonen i Notre-Dame ble reddet i brannen.

– Intensiteten i brannen er svekket, så vi tror at hovedkonstruksjonen i Notre- Dame er reddet, også det nordlige klokketårnet, opplyste statssekretær i innenriksdepartementet Laurent Nunez, ifølge den franske avisa Le Figaro mandag kveld.

Etterforskes som en ulykke

Påtalemyndigheten i Paris uttalte rundt midnatt mandag at de på nåværende tidspunkt utelukker at brannen i Notre-Dame ble påsatt.

De utelukker på nåværende tidspunkt at det er snakk om brannstiftelse, inkludert mulige terrorrelaterte motiver.

Mens brannen var på sitt verste stimlet tusenvis av parisere og turister sammen i gatene og langs Seinen. Ved 20-tiden mandag kveld kunne man ifølge nyhetsbyrået AFP høre gisp fra folkemengden da de ble vitner til at spiret og store deler av taket kollapset.

Én skadd i brannen

Fem timer etter at brannen brøt ut hadde mannskapene kontroll, men ville arbeide natten gjennom med å kjøle ned konstruksjonen.

Reisverk i tre i takkonstruksjonen datert tilbake til 1100-tallet får skylden for lettantenneligheten. De første som kom til stedet forsikret om at de hentet ut så mye av kunst og skatter inne i kirken som mulig, hvor mye og hva er foreløpig ikke kjent.

Det er meldt om at én brannmann er skadd i brannen, ifølge Reuters.

Sterke reaksjoner

Flere har reagert med sjokk etter at brannen i Notre-Dame brøt ut. Statsminister Erna Solberg skrev på Twitter at det var hjerteskjærende å se katedralen i flammer.

- Håper så mye som mulig kan bli reddet, tvitret Solberg.

I Vatikanet sier en talsmann for pave Frans at nyheten om brannen ble møtt med sjokk og sorg.

– Vi uttrykker vår solidaritet med franske katolikker og til folket i Paris, og vi ber for brannmannskapene og alle dem som gjør alt de kan i denne dramatiske situasjonen, sier talsmann Alessandro Gisotti.

Londons ordfører Sadiq Khan sier det er hjerteskjærende å se Notre-Dame-katedralen stå i flammer.

– London står i sorg ved Paris' side og i vennskap for alltid, skriver han på Twitter.

Også NATOs generalsekretær og tidligere statsminister Jens Stoltenberg uttrykker sin sorg på Twitter.

– Våre tanker går til alle dem som jobber med å redde dette storslagne symbol på europeisk kultur og til det franske folk, skriver han.

Den gotiske Notre- Dame-katedralen er en av de mest kjente og best besøkte turistattraksjonene i Europa. Katedralen ble bygget i 1163 og er deretter blitt bygget på i flere omganger. Notre- Dame ligger på øya Ile de la Cité i elven Seinen midt i Paris.

Bilde foran katedralen går viralt

Twitterbrukeren Brooke Windsor delte mandag kveld et bilde hun hadde tatt foran katedralen en time før det startet å brenne.

Bildet viser det som tilsynelatende er fatter og datter foran katedralen. Mannen svinger den lille jenta rundt mens de begge smiler.

- Jeg tok dette bildet da vi var i ferd med å dra fra Notre-Dame, cirka en time før det startet å brenne. Jeg gikk nesten bort til faren og for å spørre om han ville ha det. Nå skulle jeg ønske at jeg gjorde det. Twitter, hvis dere har noen magi, hjelp han med å finne dette, skriver hun på Twitter.

Bildet har i skrivende stund over 60.000 retweets, og over 100.000 likes.

- Jeg retweeter dette til franske TV-stasjoners twitter-feeds, svarer en bruker.

- Dette bildet er ikke bare noe å beholde, det er historisk, skriver en annen.

Mannen og jenta på bildet har foreløpig ikke blitt identifisert.