Det har stormet rundt komiker Ørjan Burøe den siste tiden, etter en rekke anklager om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Denne uka dedikerte komikerne Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne store deler av sin podcast til Burøe-saken. I episoden som ble publisert tirsdag 19. februar, leser Bonde Tusvik opp et langt innlegg fra en kvinne som forteller om seksuell trakassering fra Burøe over flere år.

Kvinnen heter Kemma Johanne Hagen og jobbet som stylist for Burøe og flere andre komikere i litt over to år. Hagen forteller at hun mottok trakasserende meldinger til alle døgnets tider over en lang periode, og at hun «følte seg tråkket på hver eneste dag».

«Jeg ønsker å holde kroppen og seksualiteten min som en privat greie mellom meg og kjæresten min, og jeg skulle ikke trenge å be om det. Når først alle slike tilfeller tar slutt, har vi kommet et godt stykke på vei. Ørjan bør også inviteres med på denne reisen. Han kan få lov til å bli med om han nå viser, én gang for alle, at han tar ansvar. Slutt å kall det flørting, for det er ikke flørting når motparten lider når man gjør det. Når motparten ber deg slutte, er det ikke søtt koketteri, det er en jente som ønsker at du skal slutte - og da slutter man. Så enkelt som det,» skriver Hagen i innlegget som leses opp i podcasten.

Ifølge VG er Hagen langt fra den eneste som nå står frem med beskyldninger om seksuell trakassering. Avisen har snakket med ytterligere åtte kvinner som, uavhengig av hverandre, forteller om upassende meldinger og pågående oppførsel fra Ørjan Burøe.

Fire av kvinnene skal ha lagt frem skjermdump av disse meldingene.

VG har i etterkant beklaget til Burøe for artikkelen:

«VG presiserer at det er intervjuobjektets opplevelser og påstander som gjengis i artikkelen, og at vi ikke hadde tilgang til eller har sett de konkrete meldinger intervjuobjektet viser til i saken. Burøe mener disse forholdene ikke medfører riktighet,» skriver VG 1. mai.

- Bra sannheten kommer ut

Anklagene om Burøe er imidlertid ikke ferske. Flere av Burøes komiker-kolleger har tatt avstand fra Burøe etter hvert som anklager om seksuell trakassering har blitt kjent.

LES MER: Ørjan Burøe-saken setter ny fyr på «Metoo» i kjendis-Norge

Standupkomikerne André Jerman og Jonna Støme uttalte seg for første gang om Ørjan Burøe-saken i sin podcast «Støme og Jerman» i desember 2017.

I podcasten forteller Jerman at han selv opplevde at Burøe tok kontakt med kjæresten hans, mens de fortsatt var sammen.

Jerman sier nå til Nettavisen at han synes det er bra at flere har stått fram med sine historier om ubehagelige opplevelser de har hatt med Burøe.

- Det er bra at sannheten kommer ut. Jeg håper flere står fram hvis de føler seg urettferdig behandlet. Vi skal støtte dere, skriver han i en mail til Nettavisen.

Videre sier Jerman at det ikke er Burøe som er offeret i denne saken, og at han ikke synes noe om det som er kommet fram om standupkomiker-kollegaen.

- Komikermiljøet vil ikke assosieres med slik oppførsel, og folk som trakasserer eller forgriper seg på andre, må stå til ansvar for det de har gjort, skriver Jerman.

Mener unnskyldningen ikke holder

Burøe har bedt om unnskyldning for oppførselen sin i sin egen podcast, «Pompel og pilt», hvor han blant annet sier at han «var et ræva menneske før»:

– Folk fulgte meg i sosiale medier, og jeg mistet meg selv oppi det her. Jeg ble en dårlig utgave av meg selv. Jeg har flørtet med jenter som ikke har vært min kjæreste. Jeg har vært veldig direkte med disse jentene. Og det er jo ikke bra, forteller Burøe.

LES MER: Ørjan Burøe (44) beklager oppførselen sin overfor flere kvinner

Flere komikere har imidlertid reagert på unnskyldningen, som de mener ikke er tilstrekkelig for å unnskylde Burøes oppførsel.

Komikerkollega Christoffer Schjelderup skrev 13. februar et langt Facebook-innlegg hvor han går hardt ut mot Burøe.

«Hvis du noengang har sett all dritten folk som tør å stå opp mot ting får, så skjønner du at det ikke er for å sole seg i glansen av alle truslene og hatet. Det er fordi det er riktig. Å lansere podcast mens man unnskylder en brøkdel av sine ugjerninger, derimot. Det er kynisk og massivt drittgjort,» skriver Schjelderup, og fortsetter:

«Det er derfor du får pes. Fordi vi andre er lei. Vi orker ikke å jobbe mer med deg. Vi kan ikke ha deg på våre klubber. Du ødelegger for miljøet».

Overfor Nettavisen sier Schjelderup at han ikke ønsker å kommentere ytterligere, men føler han har sagt det han trenger å si på Facebook.

- Tok på gravid-tiss på julebord

Verken Sigrid Bonde Tusvik eller Lisa Tønne synes at unnskyldningen fra Burøe er tilstrekkelig.

Begge komikerne har selv fortalt om episoder med seksuell trakassering fra Burøe.

I 2017 fortalte Bonde Tusvik om en episode som skal ha skjedd på et julebord i regi av Standup Norge:

- Ørjan Burøe har tatt folk på rumpa og på min gravid-tiss på julebord, der jeg sitter fuckings klin edru og blir tatt på fitta under en tale, fortalte Bonde Tusvik i en podcast-episode.

Tønne har også vært åpen om en episode hun hadde med Burøe, hvor han skal ha gått inn på do mens hun var der, presset henne opp mot veggen og ført hånda hennes mot penisen sin.

Nettavisen har tatt kontakt med Bonde Tusvik, som ikke ønsker å kommentere Burøe-saken ytterligere.

Skal ha varslet Stand Up Norge

Hendelsen Bonde Tusvik refererer til skal ha skjedd på et julebord i regi av Standup Norge.

Allerede i 2017 skrev Natt og dag at flere skal ha varslet ledelsen i Stand Up Norge om ulike hendelser, samt at noen skal ha gitt beskjed om at de ikke ønsker å dra på jobbreiser med Burøe.

Elina Krantz, daglig leder i Stand Up Norge, sier til Nettavisen at Burøe ikke er tilknyttet Stand Up Norge.

Videre har ikke Krantz besvart noen av Nettavisens spørsmål tilknyttet Burøe, og henviser i stedet videre til Burøes manager, Erland Bakke.

- Ørjan ga tirsdag kveld en uforbeholden beklagelse. Ørjan er enig at trakassering ikke skal aksepteres i noen former, sier Bakke til Nettavisen.

Da Nettavisen omtalte at saken rundt Ørjan Burøe ble debattert i kjendis-Norge, sa komikeren dette:

- Jeg får ikke endret fortiden. Dessverre. Men jeg håper jeg kan gjøre det bedre i framtiden for dem jeg har såret, og jeg prøver også det jeg kan for at kollegaene mine ikke skal hate meg så mye, sa han til Nettavisen.

- Det å se at kollegaene jeg har jobbet med i mange år hater meg intenst, er utrolig vondt, men det er sikkert fortjent. Jeg har helt klart en jobb å gjøre for å prøve å bygge opp igjen tillit og en relasjon til dem, sa han videre.

I unnskyldningen Burøe la ut tirsdag 19. februar, skriver han blant annet følgende:

«Jeg forstår at den unnskyldningen jeg ga ikke gjorde annet enn å gi ny fornærmelse. Minimaliserte noe som var sårt og vondt for andre. Jeg vet at min taushet rundt dette har såret ekstra og gitt feil inntrykk. Jeg var ikke oppriktig og jeg gjorde urett mot flere. Det var en stor feil. Feil gjort av et dårlig menneske,» skriver Burøe, og lover videre at han skal ta fullt ansvar for sine handlinger og oppførsel.

- Han ødelegger yrket mitt

Komiker Atle Antonsen har vært i konflikt med Ørjan Burøe tidligere. I 2015 kom det frem at Antonsen hadde sendt truende meldinger til Burøe.

I etterkant har Antonsen bedt om unnskyldning, og sagt at han hadde drukket alkohol da han sendte meldingene.

I Harald Eias podcast, «Sånn er du», kommenterte nylig Antonsen nå hendelsen - snart fire år etter det ble kjent.

- Jeg var grinete på ham uten å ha sagt fra på 15 år, jeg har jo kjent ham i mange, mange år. Jeg var grinete på ham, og så skjedde det noe forløsende, noe jeg så i avisa eller noe, og da var ambisjonen min å få ham til å slutte som komiker. «Han ødelegger yrket mitt. Jeg kan ikke ha en sånn fyr som driver med det samme som meg». Det var ambisjonen, jeg sier ikke at det var riktig, men jeg tror det var ambisjonen.

Nettavisen har forsøkt å kontakte Atle Antonsen for ytterligere kommentar, men Antonsen har ikke besvart våre henvendelser.

- Det er nok nå

På sin Facebook-profil har tryllekunstner Kevin Lunde delt unnskyldningen Ørjan Burøe skrev på Facebook tirsdag. Til delingen har Lunde skrevet denne teksten:

«Eg syns det e nok nå. Ørjan Burøe e en fine fyr, som har gjort sine feil, men det betyr ikkje at han å familien hans sga måtta ta imot dritt i fra alle kanter.

Han har vært et rauhål, oppført seg som en idiot, å gjort mye feil, men den Ørjan eg kjenne prøve alt han kan å retta opp det han gjort så godt han kan.

Han har fortjent mye av den kjeften han har fått, men i det siste har det blitt mye ufortjent hets av han som person.

Eg støtte ikkje hans handlinger å den personen han har vært, men eg støtte den han har blitt.

Eg kjenne Ørjan godt ittekvert, å eg vett at han gjør sitt beste for å retta opp de feilå han har gjort.

Eg håpe denne unnskyldningen han nå komme med kan bidra i rett retning, å at han å resten av Burøegjengen får litt ro rundt øyrene.», skriver Lunde.