Fredag ble det kjent at influenser og tidligere fotballspiller Mads Hansen klager inn Se og Hør til Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter at ukebladet skrev en fire-siders reportasje om han. Ifølge Hansen har Se og Hør spurt om han ville stille opp i en reportasje flere ganger, og han har sagt nei hver gang.

- Derfor ble jeg ganske overrasket da jeg denne uka så dette, skriver han, og henviser til et bilde av reportasjen i bladet.

Sender historier

Nå har en rekke kjendiser sendt sine historier til Hansen, som igjen har delt dem videre på Instagram.

– De gjorde det samme med meg forrige uke. 4 sider reportasje uten at jeg visste om det. Stort bilde av huset mitt, helt uten samtykke fra min side, skriver NRK-programleder Nicolay Ramm.

– Generelt lei av at de enten skriver saker uten å si ifra eller tvinger seg på med en tilnærming som ligner «vi kommer til å lage en sak om dette uansett, så du kan enten gi oss det vi vil ha ellers skriver vi det vi tror», skriver Andreas Haukeland, bedre kjent under artistnavnet TIX.

Artisten med sanger som «Kaller På Deg» og «Karantene» skriver videre at det er spesielt én type saker som provoserer ham:

– Særlig når det gjelder personlige saker som ikke hører hjemme i offentligheten, nettopp fordi det fucker opp ytterligere på hjemmebane. Jeg er en offentlig person, men jeg er også et menneske, og et nei er et nei, skriver TIX, og legger til at han opplever langt større respekt for hvor grensene går fra aviser som VG for eksempel.

Skarp kritikk

Hansen har også delt et Instagram-innlegg fra Kurt Nilsen i 2017, der Se og Hør har overskriften «Kurt Nilsens herlige hemmelighet: 38 år og snart bestefar». Her kommer Nilsen med skarp kritikk mot kjendisbladet:

– Dette har vært en utrolig tøff og vanskelig helg for min familie og meg. Jeg vet rett og slett ikke hvor jeg skal begynne. Jeg er en «offentlig person», og må «tåle» at dette useriøse bladet skriver om rykter fra «nære kilder» og lager klipp-og-lim-saker fra tidligere intervjuer som jeg har gjort med seriøse journalister, men NÅ har det gått for langt.

Han raser mot saken som inkluderer datteren hans:

– Det er et respektløst overtramp mot meg og min familie når de publiserer en sak om min datter som ikke er sann. Min datter er ikke en offentlig person, og jeg har alltid prøvd å holde mine barn utenfor mitt artistliv. De har ikke bedt om dette, og de skal være private. Jeg skal ikke bli bestefar.

– Jeg har «godtatt» mye fra disse useriøse journalistene. Jeg har «godtatt» at de stjeler mine Instagram-bilder og publiserer de i bladet sitt for sin egen profitt. Dette har jeg tålt i alle år, selv om jeg aldri har syntes dette har vært greit, men nå må jeg ta til motmæle, for nå er det virkelig nok!

Vil ikke stille opp

Komiker Lisa Tønne skriver følgende i en melding som Hansen har delt videre:

– Jeg var visstnok, ifølge Se og Rør, «Redd for å dø på trappen til barnehjemmet». Dette har jeg verken vært eller sagt.

Hun skriver at hun selv ikke er såret eller krenket, men at hun har forståelse for at folk som får gjennomgå verre enn henne synes at dette er veldig ubehagelig, og at bladet må slutte å finne på ting.

– Man må være ryddig i all sin uanstendighet. Da må det stå i intervjuet «dette har vi bare funnet på selv, håper det går fint»!

Les også: TV 2 lager kjendisversjon av NRK-suksessen «Sofa»

Også skilegenden Thomas Alsgaard sier han har rundt 100 eksempler på hva som er galt med kjendisbladet:

– Jeg husker mitt første møte med shiten - OL 94. 4 siders artikkel (som jeg ikke sa ja til...) om ung gullvinner og hans gulljente (kjæreste den gangen). Problemet - i tillegg til at jeg jo ikke hadde sagt ja til artikkelen - var at det var bilde av feil jente...

Alsgaard skriver også at han aldri har stilt opp - og aldri kommer til å stille opp - for de.

Feil alder

Programleder Marte Stokstad har også sendt Hansen en melding som han har delt videre på sin story:

- Glemmer aldri da de slo opp dobbeltside med gigantisk bilde av meg og min prosjektleder Sjalg Solstad i NRK, som jeg sto sammen med under spellemannsprisen - under overskriften «Endelig fikk dere oss - Marte viser sin kjærlighet til samboeren Johannes Lund».

Stokstad skriver at det i tillegg skal det ha stått at hun hadde en sønn fra et tidligere forhold noe som absolutt ikke er sant. Bladet skal ha også ha skrevet feil alder på programlederen.

- Jeg vekslet ikke et eneste ord med Se og Hør den kvelden, og ble heller ikke stilt et eneste spørsmål. Da saken kom ut og jeg klaget på journalisten kom denne «beklagelsen» på nett: «..håper hun tar denne lille bommerten vår med humor og latter», skriver Stokstad.

Ikke første gang

Se og Hør har også tidligere måtet tåle kritikk for sine arbeidsmetoder. I 2015 gikk blant annet Anne Rimmen ut i VG og kritiserte bladet. Da hadde det blitt laget en reportasje om henne hvor det sto det sto følgende på forsiden: «Jeg har skikkelig lyst til å gifte meg».

På Instagram skrev Rimmen at reportasjen var over seks sider, og at hun selv ikke hadde blitt intervjuet til saken.

Også Marit Bjørgen gikk ut i VG og kritiserte Se og Hør. Da uttalte hun at heller ikke hun hadde blitt spurt om en kommentar til artikkelen, men at bladet hadde basert seg på tidligere uttalelser hun hadde gjort til andre medier.

– Det er bare trist å oppleve at Se og Hør fremstiller personer som jobber hardt for mål, integritet og redelighet som om de er mennesker som bretter ut privatlivet sitt uten at de, respektløst nok, får mulighet til å takke nei, eller ikke engang gi en kommentar, sa hun til VG den gang.

Helt greit

Presseetiker Trygve Aas Olsen sier det er helt greit å skrive en reportasje om noen uten å snakke med dem selv.

- Man kan skrive en lang reportasje om Donald Trump uten å snakke med han, for han er jo litt vanskelig å få tak i. Nå er nok ikke Mads Hansen like vanskelig å få tak i, men i prinsippet så gjelder den samme presseetikken for han som for Donald Trump, sier han til Nettavisen.

Aas Olsen forklarer at dersom Se og Hør skriver at de har forsøkt å komme i kontakt med Hansen, så må de kunne dokumentere dette i form av e-poster, telefonlogger, smser, chattelogger og lignende.

- Det er en faktaopplysning Se og Hør kommer med, og da må de kunne dokumentere det. Men det betyr jo ikke at de var forpliktet i henhold til presseetikken å kontakte han, det kommer an på hva som står i artikkelen. Men prinsipielt sett mener jeg at man får en bedre sak dersom man snakker med vedkommende, sier han.

På Instagram reagerer også Hansen på at Se og Hør reiste hjem til han og tok bilde av huset hans, uten at han selv var klar over det. Det mener Aas Olsen at man må tåle.

- Google maps reiser rundt og tar bilde av huset ditt, dette er offentlige opplysninger. Det at man selv fjerner adressen er ikke nok, man må ha en rettslig kjennelse for å ha hemmelig adresse i Norge, forklarer han, og fortsetter:

- Dette er tilsvarende Bertheussen-saken, hvor det ble tatt bilde av huset hennes. Det er ingen som påstår at det var ulovlig eller galt. Adressen din er i utgangspunktet offentlig informasjon.

En annen ting Hansen reagerer på, på sin Instagram-profil er at han har blitt spurt om å stille opp en reportasje flere ganger, og har sagt nei hver gang - og at det til tross for dette har blitt skrevet en reportasje han ikke visste om.

- Se og Hør har ingen forpliktelse til å fortelle Mads Hansen at de skriver om det. Om de har kontaktet han, fått et nei for intervju, så trenger ikke de kontakte han for å fortelle at de skal skrive saken allikevel. Man kan skrive om alle kjendiser i Norge uten å be de om lov, forklarer han.

Aas Olsen sier videre at man må tåle at det blir skrevet reportasjer om en, selv om man har sagt nei til intervju.

- Petter Northug kunne for eksempel etter fartsovertredelsen og narkotikabeslaget i høst ikke si at han ikke tillater at det ble skrevet en reportasje om det. Da kan heller ikke Mads Hansen si nei, det finnes ingen egen presseetikk for han.

Nettavisen har forsøkt å få kontakt med ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, men foreløpig ikke fått svar. Saken oppdateres hvis det kommer et svar.