Alkohol kommer ofte naturlig i sosiale samlinger og festlige anledninger. Enten man har behovet for noe leskende eller bare er ute etter å more seg, er alkoholen aldri langt unna.

Nå er vi i januar, som er måneden der mange går løs på nyttårsforsetter. Det er blant annet flere som prøver seg på en såkalt «hvit måned», noe som innebærer at man ikke drikker alkohol på en måned.

Også flere kjente fjes har hoppet på bølgen om å kutte ut alkohol, og tidligere denne måneden kom det frem at artisten Stian «Staysman» Thorbjørnsen (39) hadde bestemt seg for å starte det nye året med å ta seg en hvit måned.

Les også: «God kveld Norge»-programlederne fjernes fra «Farmen kjendis»-intervjuer

På Instagram skrev Thorbjørnsen nylig at 20 dager uten alkohol hadde gitt ham en helt ny glans i huden, at øynene virker klarere og at vennene hans synes han stråler.

Også flere internasjonale celebriteter, som Bella Hadid (25), Demi Lovato (29) og Megan Fox (35), har tatt valget om å kutte ut alkohol fremover, og i et nylig intervju åpnet Hadid opp om at hun ikke klarer å kontrollere seg selv når hun drikker alkohol.

– Vanskelig å si nei

Flere forlenger også den ene måneden, og holder seg edru på fulltid. Influenser Martine Halvorsen (24) er en av dem som holder seg unna alkohol, og til Nettavisen forteller hun at hun ikke drikker fordi hun liker seg selv bedre som person uten alkohol i kroppen.

Til tross for at flere kjente fjes kutter ut alkoholen, kan det virke som det krever mot til å være den som ikke drikker. Selv skjønner ikke Halvorsen hvorfor så mange lurer på grunnen til at hun ikke drikker.

– Det kan være vanskelig å si nei fordi jeg føler at jeg må forklare meg, og det får ofte mye uønsket oppmerksomhet. Ofte er man alene om å la være, og da kan det være lettere å følge strømmen, sier 24-åringen til Nettavisen.

Les også: Stian Blipp ble tatt av nervene før premieren: – Kvalm og uvel

Halvorsen mener vi i Norge har en kultur som er bygget på at kos og fest er synonymt med alkohol, og at det å si nei krever et visst mot.

– Man skal ikke behøve å verken forklare eller forsvare seg selv når man takker nei, eller lar være, og det håper jeg vi alle kan være enige i.

Influenseren har tro på at flere vil våge å takke nei hvis det hadde vært mer sosialt akseptert i samfunnet.

På fester foretrekker 24-åringen å drikke en iskald Pepsi Max, og deretter ha muligheten til å kjøre bil rett hjem.

Får støtte fra spesialist

Psykologspesialist Kari Lossius jobber med rus på Bergensklinikkene. Lossius støtter Halvorsens mening om at vi har en usunn drikkekultur i Norge.

– Helgefylla er den største utfordringen til nordmenn. Vi drikker som om det er den siste dagen i vårt liv, sier Lossius til Nettavisen.

Les også: Storbondens alkohol-nekt skaper sterke reaksjoner: – Bikket over til et diktatur

Lossius legger likevel til at alkoholavhengighet ikke er et altfor stort problem i landet vårt, men at skadene som påføres av den enkelte på grunn av at promillen er for høy utgjør et større problem.

– Det er et drikkepress i Norge som gjør at hvis du lar være å drikke, så er det nesten ikke til å unngå spørsmål.

«Kjører du bil?», «er du gravid?», «er du syk?». Dette er spørsmål mange får så fort de ikke drikker, ifølge Lossius. Hun mener alle bør skjerpe seg når det kommer til slike kommentarer, og påpeker folk som velger å ikke drikke alkohol ikke skal trenge å få spørsmål om hvorfor.

Aldri smakt alkohol

Allerede som tolvåring bestemte Grunde Myhrer (26) seg for at han ikke skulle drikke alkohol. Dette fordi han skulle satse på idrett.

Siden den gang har han aldri smakt alkohol, og det har han heller aldri tenkt til å gjøre.

For tre år siden begynte Myhrer, som ble kjent for det norske folk gjennom realityprogrammet «Paradise Hotel» å reise rundt med foredraget «Ung og edru». Der deler han sine egne erfaringer og svarer på spørsmål fra ungdom som nå er på samme sted som han en gang var. Nemlig tiden hvor flere opplever press og prøver å passe inn med resten av ungdommen.

Les også: Linni Meister tar til tårene etter tv-dumping: – Jeg tenkte hun «faket» det

26-åringen forteller til Nettavisen at det ikke er vanskelig for ham å si nei, men han vet hvor vanskelig og utfordrende det kan være for andre.

– Når man tar valg som stikker seg ut fra normalen, så vil det alltid være både positive og negative reaksjoner. Det vil alltid være noen som stiller seg kritiske og undrende til sånne ting, sier Myhrer til Nettavisen.

Selv har TV-profilen mange venner som drikker alkohol, men det ser han ikke på som noe problem i det hele tatt.

– Jeg har ikke noe jeg skulle sagt på hva andre ønsker å gjøre. Det er jo veldig viktig at den respekten går begge veier, både hvis man drikker og hvis man ikke ønsker å drikke. Og ja, jeg kan gjerne oppmuntre og anbefale, men jeg kan ikke fortelle andre hva de skal gjøre.

Les også: Bella Hadid legger flaska på hylla for godt: – Klarer ikke kontrollere meg

Også Myhrer stiller seg kritisk til drikkekulturen vi har i Norge.

– Vi drikker ganske sjeldent, men gjerne veldig mye når vi først gjør det.

26-åringen mener det er viktig at vi får et mer bevisst forhold til alkohol, og forteller at han opplever mange helsemessige gevinster i valget om å være avholds. Ikke minst er det en stor økonomisk fordel for 26-åringen.

Myhrer tror også flere vil våge å si nei til alkohol hvis det blir mer normalt i samfunnet, og at man ikke er pliktig til å gi en forklaring til alle rundt. Selv kjemper han for at det skal bli et mer normalt valg.

Vil ikke se andre drikke alkohol

Alkohol og nordmenns alkoholforbruk har vært et hyppig diskutert tema i mange år, og i år ble det også et aktuelt tema inne på «Farmen kjendis»-gården.

Deltakeren Adam Ezzari (23) drikker nemlig ikke alkohol, og under hans tid som storbonde fikk han utdelt en flaske med likør på deling med medhjelperne Vebjørn Selbekk (52) og Øyunn Krogh (26).

Selbekk drikker heller ikke alkohol, men Krogh er derimot ikke avholds. Så da Ezzari fikk ansvar for likørflasken, valgte han rett og slett å helle innholdet ut av vinduet. Dette skapte reaksjoner blant flere av deltakerne, ettersom enkelte mente de selv burde få velge om de ville drikke eller ei.

Les også: Niklas Baarli avslører ukjent side: Har en svarteliste med folk han hater

I forbindelse med den kraftige diskusjonen på gården fortalte Ezzari overfor Nettavisen bakgrunnen for sitt eget valg om å ikke drikke alkohol:

– Jeg har vokst opp med avholdsforeldre som ikke er religiøse, og vokst opp uten alkohol. Jeg har aldri hatt noe ønske om å drikke, og i tillegg spiller også troen min en rolle i det. Men det er ikke et rent religiøst valg, det er en blanding av at jeg aldri har hatt noe forhold til det og religionen min.

Videre la han til at det aldri har vært kun et religiøst valg.

– For meg så handler ikke dette om religion, det handler om at jeg ikke vil se andre drikke eller være rundt berusede mennesker, sa Ezzari.

Lege tar avstand til alkohol

Også kjendislegen Wasim Zahid (46) holder seg unna alkohol. Nylig delte han en video på YouTube der han fortalte at han ikke har drukket alkohol på over to år.

I videoen lister legen opp fem grunner til at han ikke drikker, og i likhet med Myhrer påpeker Zahid at det er viktig for ham å ta vare på sin egen helse.

46-åringen nevner blant annet at hjernen er hans viktigste redskap, og at den ikke er glad i alkohol. Samtidig sier han alkohol øker risikoen for både demens og depresjon, noe han ikke ønsker å få.

Samtidig tar han opp at for ungdom kan det være vanskelig å være den ene som skiller seg ut fra resten på en fest eller i en gruppe.

– Dessverre så er det veldig få 21-åringer som ikke drikker, og det er ganske lett å falle utenfor i sosiale settinger, da alkohol nesten alltid er i bildet.