RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske begravelses- og kremasjonsmetoder er ikke spesielt miljøvennlige, og flere ser til økologiske metoder for å la kroppen vende tilbake til jord uten å gjøre noen skade på naturen.
Norske begravelses- og kremasjonsmetoder er ikke spesielt miljøvennlige, og flere ser til økologiske metoder for å la kroppen vende tilbake til jord uten å gjøre noen skade på naturen. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Flere nordmenn ønsker å frysetørkes når de dør

Sist oppdatert:
I Norge er det kremasjon og kistebegravelse som er alternativene når man er død. Mer miljøvennlige metoder finnes, og 110 nordmenn vil frysetørkes i Sverige.

Det opplyser Vårt Land , som beskriver metoden nordmennene ønsker å benytte. Den avdøde fryses ned til 18 minusgrader, frysetørkes i flytende nitrogen til en temperatur på minus 196 grader og vibreres med lyd til miljøvennlig, tørt pulver.

Metoden er ikke tillatt i Norge i dag, der alternativene etter livet begrenser seg til å bli kremert til aske eller lagt i kiste og begravd. Asken kan spres på fjell eller over hav, men ingen av delene er spesielt miljøvennlige slik de foregår i dag. Avisen skriver at norsk politikk på området ser ut til å stå på stedet hvil.

- Jeg synes det er rart at man for eksempel ikke har større valg i kiste. En trend man ser om man leser gravferdsblogger, er at stadig flere ønsker å ta i bruk miljøvennlige materialer som flettverk eller resirkulert papp, sier samfunnsviter og skribent i Humanist, Oda Rygh.

Hun har uttalt at kirken er en bremsekloss for alternative typer begravelse fordi den har monopol på gravferd.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere