Gå til sidens hovedinnhold

Flest registrerte tilfeller av klamydia i Norge på 13 år

I 2018 ble det registrert 26.570 klamydiatilfeller i Norge, 5,7 prosent flere enn i 2017. Det er det høyeste antall tilfeller siden 2005.

De siste tallene for klamydia, der alle tallene fra 2018 er gjort tilgjengelige i det nasjonale overvåkingssystemet for smittsomme sykdommer, MSIS, kom onsdag morgen. Avdelingsdirektør Hilde Kløvstad ved Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at rapportert forekomst er noe annet enn reell utbredelse.

– Klamydia gir sjelden symptomer. Det er derfor ikke tilstrekkelig å ha informasjon om antall diagnostiserte tilfeller for å forstå utbredelsen av infeksjonen. Antall diagnostiserte personer med klamydia må også ses i sammenheng med hvor mange som tester seg, og kjønn og aldersfordelingen blant dem som tester seg, sier Kløvstad.

Les også

Kjønnssykdom sprer seg i Norge - legene er bekymret

Antall testede for klamydia i fjor var 362.603 for hele landet, og av disse var det 7,3 prosent som testet positivt. De siste årene har det vært en økning i antall undersøkelser, samtidig som man finner færre tilfeller blant dem som tester seg. Fra 2017 til 2018 har utviklingen gått motsatt vei: En liten nedgang i antall undersøkte, samtidig som antall positive prøver økte.

Klamydia smitter ved ubeskyttet sex og er nå den vanligste seksuelt overførbare, bakterielle infeksjonen vi har i Norge. Sykdommen kan behandles med antibiotika.

Hvis klamydia ikke blir oppdaget eller behandlet, kan det i noen tilfeller medføre komplikasjoner som bekkeninfeksjon, svangerskap utenfor livmoren, infertilitet og kroniske underlivssmerter. Det er imidlertid ikke kjent hvor stor risikoen er for komplikasjoner.

Les også

Etter 80 år slår forskerne fast: Dette gjør deg lykkelig

Kommentarer til denne saken