Gå til sidens hovedinnhold

Forandret på populær Disney-berg- og dalbane:  - Prinsen fikk ikke samtykke

Disneys nyoppussede berg- og dalbane med Snøhvit og de syv dvergene står i fare for å bli stengt etter å ha mottatt kraftig kritikk.

Temaparken i Anaheim, California, har vært stengt et helt år under pandemien. Da benyttet de anledningen til å revitalisere «Snøhvit og de syv dvergene»-seksjonen i anledning filmens 83-årsjubileum. Seksjonen inneholder blant annet en berg- og dalbane og var tidligere orientert rundt den onde heksa. Nå står Snøhvit i fokus og seksjonen har fått navnet «Den magiske reisen til Snøhvit». Et aspekt ved reisen vekker nå kraftig reaksjoner.

Se de første bildene fra Snøhvits magiske reise under:

«Det er vanskelig å forstå hvorfor Disneyland i 2021 velger å inkludere en scene med så gammeldagse verdier og idealer» og «Har vi ikke allerede etablert at samtykke i tidlig Disney-filmer er et stort problem? Å lære barn å kysse når begge parter ikke er enige, er ikke OK» er noen av anmeldelsene den nye seksjonen har fått.

Det er «kysset av ekte kjærlighet» som vekker Snøhvit fra forhekselsen som nå møter motbør. Kysset får mange til å reagere, da Snøhvit sover og prinsen ikke har fått samtykke til å kysse henne.

25. januar lanserte Disney planer om å endre en annen berg- og dalbane, «Jungle cruise», for å fjerne negative skildringer. Nå er det mulig den nye berg- og dalbanen vil lide samme skjebne.

Dette er ikke første gang Snøhvit og de syv dvergene har høstet kritikk. I 2018 twitret en professor ved universitet i Osaka, Kazue Muta, at å kysse en sovende personen kan sammenlignes med overfall på en bevisstløst person. Dette skapte en bølge med reaksjoner, både for og i mot. «Du kan ikke anvende moderne lover og etikk til eventyr», og «Hun har rett. Man kan ikke gå rundt og kysse sovende personer. At hun våknet er ren tilfeldighet» lød noen av de.

Hun mente også at filmen i prinsippet var «promotering av seksuell vold».

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien