Den siste tiden har Nettavisen skrevet om flere kjente profiler som har opplevd at både bilder av dem og navnet deres blir misbrukt i falske reklamer i sosiale medier.

Les også: Aurora Gude misbrukes i slankepille-reklame: – Vurderer politianmeldelse

Blant dem Aurora Gude (30) og Guri Solberg (46) som gikk ut å advarte følgerne sine i sosiale medier. Tidligere denne måneden anmeldte også Gude saken til politiet.

Også kjendiser som Jon Almaas (55) har den siste tiden opplevd det samme.

Nå advarer Forbrukertilsynet mot økende svindel.

Mottar henvendelser daglig

Underdirektør ved tilsynsavdelingen i Forbrukertilsynet, Mats Bjønnes, sier til Nettavisen at Forbrukertilsynet mottar jevnlig hendelser om nettsvindel generelt, og at de er kjent med at både kjente norske personer og nettaviser kan misbrukes i svindelreklame.

– Slike svindelreklamer kan dukke opp som annonser på eksempelvis Facebook og Google, men også som reklame på forsidene til norske nettaviser, sier Bjønnes.

Forbrukertilsynet ser at svindel generelt er en økende trend, opplyser Bjønnes.

Ifølge Bjønnes finner svindlerne stadig nye og mer avanserte svindelmetoder som ligner på reelle, eller fremstår, som et seriøst og anerkjent selskap – samtidig som svindlerne tar i bruk flere plattformer, som for eksempel sosiale medier, for å nå flere forbrukere.

Bjønnes oppfordrer forbrukere til å være spesielt skeptiske til markedsføring der kjente personer reklamerer for noe de aldri har hørt om tidligere.

– Dersom forbrukeren har blitt lurt til å oppgi kortinformasjon, bør forbrukeren snarest mulig be banken om å sperre kortet. Hvis forbrukeren har blitt trukket for penger kan forbrukeren ha rett på penger tilbake fra banken. Etter finansloven er banken i utgangspunktet ansvarlig for tap som skyldes såkalte uautoriserte betalingstransaksjoner, som er trekk fra kontoen som forbrukeren ikke har samtykket til.

Om banken ikke betaler tilbake, anbefaler Bjønnes forbrukeren å klage til Finansklagenemnda.

Forbrukertilsynet ser veldig ofte at det er utenlandske selskaper som står bak svindel. Svindlerne utvikler stadig svindelmetodene, og teknologien er med på å påvirke dette.

– Teknologien medfører at svindlerne rett og slett anses som mer profesjonelle. Det er derfor viktig at forbrukerne også tenker på dette, og ikke nødvendigvis hopper på det første og beste tilbudet, sier Bjønnes.

Flere utfordringer

Høyskolelektor i digital markedsføring og sosiale medier ved Handelshøyskolen BI, Iben Bergstrøm, sier at en av de største utfordringene ved svindel i sosiale medier er at folk ikke klarer å se forskjell på hva som er ekte og hva som er falsk.

– Utfordringen er at de ofte tror at det er kjendisen eller influenseren som er avsenderen, også er det ikke det. Det er enkelt å sette opp en front på sosiale medier for en bedrift, og man ser ofte at de settes opp falske kontoer for ulike kjendiser på for eksempel Instagram, sier Bergstrøm.

Les også: Reaksjonene hagler etter Kåss-avgjørelse. Nå kommer NRK med gladnyhet

– Man sier ofte at med både kjendiser og influensere, at folk har det man kaller for parasosial relasjon til det den kjente profilen. Det bærer preg av at man har en form for enveiskommunikasjon, men ser på kjendisen som en venn eller storesøster, ifølge høyskolelektoren.

Det utnytter svindlerne.

Les også: Gjør comeback på TV: Dette er årets «Camp Kulinaris»-deltakere

Forbindelsen kan bli såpass sterk mellom de som søker deres ekspertkompetanse og selve influenseren eller kjendisen. Og en utfordring med svindel i kjendisers favør er at de risikerer at omdømmet deres svekkes dersom ikke folk ser at det er falskt, mener hun.

Kjendisstylist Jan Thomas er dermed en av kjendisene som kan risikere nettopp dette.

Kjendiser utsatt flere ganger

Denne uken delte Jan Thomas (56) en Instagramhistorie med følgerne der han advarte mot en falsk reklame der navnet hans, og flere bilder av han, ble brukt.

Overfor Nettavisen forteller kjendisstylisten at det ikke er første gang han opplever at navnet hans blir misbrukt i slike sammenhenger.

– Falske profiler og falsk markedsføring har jeg vært med på før, sier han.

– Navnet mitt har blitt brukt i kommersielle sammenhenger som jeg ikke har noen ting med å gjøre. Men når slikt skjer så tror jeg budskapet er å få lagt det ut og bekrefte offentlig at dette ikke er meg, fortsetter han.

Til tross for at 56-åringen advarer følgerne sine om at dette er svindel, er han likevel redd for at noen skal trykke på linken som tilsynelatende skal se ut å komme fra ham.

Han synes det er utrolig leit at han misbrukes i denne sammenhengen og at det er skummelt med slike svindelreklamer.

– Gudene vet hva som skjer hvis jeg trykker på den linken. Jeg har selvfølgelig ikke klikket på den, legger han til.

Jan Thomas opplever at bransjen han er en del av er flinke til å passe på hverandre når det kommer til spam og svindel. Han hevder å ha mottatt flere meldinger fra venner i bransjen som har opplevd det samme om at man må passe litt ekstra på.

Hver gang han utsettes for dette, rapporterer både han og flere av følgerne hans svindelen, hevder han.

– Altså teknologi er jo helt eventyrlig, men det er også veldig skummelt, sier han.