Foredragsturneen om selvrealisering starter i København i Danmark søndag, deretter bærer det videre til Stavanger, Tromsø og Fredrikstad neste uke.

Forbrukertilsynet sier til NRK at de vil følge med på hva som blir sagt og hvordan turneen markedsføres.

Les også: Kongen taus om Märthas kjæreste

– Vi vil måtte følge med på alt av markedsføring som er rettet mot forbrukere. Det er i kjernen av det tilsynet vi gjør med alternativ behandling, så det vil vi måtte gjøre, sier avdelingsdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukertilsynet til kanalen.

Søndag offentliggjorte prinsesse Märtha at hun er kjæreste med Verrett. Forholdet har ført til stor oppmerksomhet rundt mannen som kaller seg sjaman.

44-åringen har tidligere uttalt at han kan «snu atomer» og «bokstavelig talt redusere alder». Han har også uttalt at leukemi, altså blodkreft, handler om «ubalanse i skjelettet».

I Norge er det lov å tilby alternativ behandling uten beviselig effekt, etter «kvakksalverloven» i 2004 ble erstattet med lov om alternativ behandling.

Lovendringen gjorde det lettere for flere å utøve alternativ behandling, noe kvakksalverloven i stor grad stengte for.

- I utgangspunktet kan alle som ønsker drive med helserelatert behandling, altså alternativ behandling. Man trenger verken utdannelse eller annet for det, og det føres ikke tilsyn med utøvelsen, med mindre helsepersonell utøver alternativ behandling, sier avdelingsdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukertilsynet til Nettavisen.

De alternative behandlerne må imidlertid forholde seg til en rekke forbud.

De har ikke lov til å gjøre medisinske inngrep eller behandling som kan medføre alvorlig helserisiko for pasienter, ikke lov til å behandle alvorlige sykdommer (som for eksempel HIV og kreft) og ikke lov til å behandle allmenfarlige smittsomme sykdommer.

– På generelt grunnlag vil påstanden om å kurere eller behandle leukemi, som er en alvorlig sykdom, være i strid med regelverket. Både fordi du verken kan behandle eller si at du kan kurere den type lidelser, og fordi det er lite nøktern og saklig. Det skaper en forventning hos forbruker som ikke kan imøtekommes, sier Skjelbostad til statskanalen, og forteller at brudd på alternativloven er straffebelagt.

Markedsføringen er videre strengt regulert.

- Man har ikke lov til å markedsføre behandling de ikke har lov til å gjennomføre eller fremsette påstander om at alternativ behandling har konkret helbredende effekt på konkrete sykdommer, sier Skjelbostad.

- Hvis Verrett og prinsessen skulle praktisert healing og annen alternativ behandling i Norge, ville det vært lov?

- Selve utøvelsen er lov, forutsatt at man ikke gjør noe i strid med det jeg har nevnt, sier Skjelbostad til Nettavisen.

Les også: Prinsesse Märtha Louises Bloksberg ut for salg