Siv Gamnes

Forbud mot å ha sex i påsken!

SEX-FORBUD I PÅSKEN: I middelalderen var sexlivet til vanlige folk regulert av forbud og restriksjoner. Mye var synd og skam, og blant annet om ektepar ble fersket med å ha sex i påsken (sex foregikk selvsagt bare innenfor ekteskapet..), ble de straffet av kirken med bøter på kr 6 øre (= datidens verdien av 2,5 ku).

SEX-FORBUD I PÅSKEN: I middelalderen var sexlivet til vanlige folk regulert av forbud og restriksjoner. Mye var synd og skam, og blant annet om ektepar ble fersket med å ha sex i påsken (sex foregikk selvsagt bare innenfor ekteskapet..), ble de straffet av kirken med bøter på kr 6 øre (= datidens verdien av 2,5 ku). Foto: Istock

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send epost til: sexologensvarer@gmail.com

Det er ingen aprilspøk, (og dessuten var det 1. april for noen uker siden). Derimot er dette regelen, slik den var en gang i tiden...

Hadde lyst å skrive noe «påskete» i dag (siden mange tar påskeferie fra nå), og kom plutselig til å tenke på noe jeg leste om for mange år siden – nemlig middelalderens forbud mot sex i påsken.

I middelalderen var sexlivet til vanlige folk regulert av forbud og restriksjoner. Mye var synd og skam, og blant annet om ektepar ble fersket med å ha sex i påsken (sex foregikk selvsagt bare innenfor ekteskapet..), ble de straffet av kirken med bøter på kr 6 øre (= datidens verdien av 2,5 ku).

Det var jo selvsagt heller ikke lov å gifte seg i påsken fordi ekteskapet skulle jo fullbyrdes på bryllupsnatten, men det gikk jo ikke siden sex var forbudt.

Jeg undrer meg jo litt over hvordan og i hvilken grad kirken klarte å holde kontrollen på dette? Og hvor lovlydige var egentlig «sognebarna»?

Tankene fikk meg videre til min egen ungdomstid. Da handlet det ikke lengre om sex, men det var derimot forbud mot å danse i påsken! Der jeg kommer fra, holdt utestedene åpent, men på dansegulvet var det stablet fullt med stoler slik at vi ikke skulle kunne bryte forbudet. Men hvem trenger et dansegulv for å danse? Jeg tenker at de som levde i middelalderen, nok var like «ulydige» og fant løsninger på sex-forbudet, som det vi gjorde for å omgå danse-forbudet..

Uansett - i dag har vi heldigvis verken sexforbud eller danseforbud, og både sex og dans kan nytes akkurat slik man selv måtte ønske og ha anledning til - også i påsken.

Og med dette lille historiske tilbakeblikket ønsker jeg alle en riktig god påske!

Påskeklem fra ho Siv

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.