Gå til sidens hovedinnhold

Forfatteren Per Olov Enquist er død

Den svenske forfatteren Per Olov Enquist er død, 85 år gammel.

Det opplyser Enquists enke til den danske avisa Politiken. Også den svenske avisa Aftonbladet får dødsfallet bekreftet fra forfatterens familie.

Enquist var en av Sveriges mest kjente forfattere. I løpet av karrieren skrev han en rekke romaner, men også skuespill, filmmanus og journalistikk.

– Han var en av de virkelig store fortellerne som, gjennom forfatterskapet, mange av oss har et eget forhold til, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Gjennombruddet kom med romanen Magnetisørens femte vinter i 1964. Noen år senere mottok han Nordisk råds litteraturpris for romanen Legionærene.

Gud og melankoli

Til sammen skrev Enquist rundt 20 romaner og essaysamlinger, i tillegg til flere skuespill og filmmanus. Blant annet skrev han manuset til filmen «Hamsun» fra 1996.

Enquist vokste opp i en religiøs familie i småbyen Hjoggböle i Västerbotten nord i Sverige.

Les også: Nobelprisvinner Toni Morrison er død

– Det var ganske mye Gud og melankoli. Slett ikke dårlig for å bli forfatter, sa han i et intervju med Aftonbladet i forbindelse med 80-årsdagen.

Som ung var han en av Sveriges beste høydehoppere, før han slo igjennom som forfatter som 30-åring.

Fiksjon og fakta

Enquists bøker var ofte basert på historiske begivenheter og virkelige personer. Fiksjon og fakta ble flettet sammen.

Ett av temaene han tok for seg, i essayet «Karttegnerne», var drapet på Sveriges statsminister Olof Palme.

Les også: Ørneredet er ikke det mange tror. Her er den virkelige historien om Hitlers mytiske slott (+)

I 1999 skrev han romanen «Livlegens besøk», som omhandler hendelser i Danmark på 1700-tallet. Boken fikk stor internasjonal oppmerksomhet og ble hedret med Augustprisen i Sverige.

De siste årene slet Enquist med dårlig helse, blant annet ble han rammet av slag. Ifølge Politiken hadde han en periode vært syk før han lørdag kveld sovnet stille inn.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken