Vi vet ikke nøyaktig hvor de kommer fra, vi vet ikke hva de er – men siden 2006 har astrofysikere registrert flere såkalte radioglimt fra verdensrommet.

Radioglimt er ifølge Store norske leksikon energirike glimt av radiostråling (radiobølger). De fanges opp av radioteleskoper og varer bare i noen millisekunder. På engelsk kalles de «fast radio bursts».

Det første radioglimtet ble oppdaget i 2006 etter en gjennomgang av arkivmateriale ved Parks-observatoriet i Australia.

Siden ble det klart at slike glimt er tilsynelatende sjeldne. I løpet av de neste ti årene ble det bare observert 16 slike glimt.

I det siste har imidlertid antallet registrerte radioglimt økt kraftig.

Les også: (+) Dette kartet viser sannsynligheten for at du overlever en atombombe

Nettsiden Cnet omtaler radioglimt som «et av de merkeligste mysteriene i kosmos» akkurat nå.

Oppdagelsen av radiostrålingen har ført til nye radioteleskop, som CHIME-teleskopet i Canada (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment).

Nå melder et kanadisk forskerteam om en stor økning antall registrerte repeterende radioglimt.

– Repeterende radioglimt er spesielt verdifulle observasjoner fordi deres gjentagende natur gjør det lettere å lokalisere hvilke galakser de kommer fra, sier en av forskerne i prosjektet, Ryan McKinven, til nettsiden.

Les også: Myndighetene blånekter for at dette flyet eksisterer

Han forklarer at med gjentagende glimt håper de også å kunne undersøke om glimtene kommer i andre bølgelengder enn radio. I så fall kan det hende at flere av glimtene som er registrert så langt også viser seg å være repeterende.

Fram til nå later fire av radioglimtene til være å repeterende. To er bekreftet, to er så langt bare innrapportert. Med CHIME-teleskopet skal forskerne har oppdaget hele åtte nye signal som gjentar seg.

Dermed har antallet tredoblet seg, fra fire til tolv. Forskerne håper nå at videre undersøkelser kan gi oss bedre forståelse av hva glimtene er og hvor de kommer fra.

En hypotese er at de forårsakes av enormt kompakte objekter som kolliderer – svarte hull eller nøytronstjerner.

Forskerne vet ikke nøyaktig hvor glimtene kommer fra, men foreløpige beregninger tyder på at opprinnelsesstedene er så langt som mellom 100 millioner og 6 milliarder lysår fra jorda.