Siden 2005 har den første lørdagen i mai vært feiret som «World Naked Gardening Day». Eller «luk naken»-dagen. I 2019 faller dagen på lørdag 4. mai.

Det er amerikanske The Naturist Society som først plantet ideen om en tidlig vår. Tiltaket er ment å skulle fremheve et sunt og komfortabelt forhold til sin nakne kropp på en ikke-seksuell måte.

Den første spiren ble sådd med en egen hjemmeside i 2005, og siden har det vokst fram en frodig gjeng som slipper solen til der den sjelden skinner.

En titt på taggene #WNGD og særlig #worldnakedgardeningday på Instagram gir et inntrykk av omfanget. Her er bare noen av de mange som utfoldet seg i full blomst tidligere år:

Det er ingen som har eierskap til «World Naked Gardening Day». Dagen er et ikke-politisk initiativ, alle som vil kan delta der de bor.

Det var imidlertid Corky Stanton i organisasjonen Clothes Free International som sammen med initiativtaker Mark Storey opprettet nettsiden i sin tid.

- Det handler ikke om vise fram kroppen til andre mennesker. Det handler om å akseptere sin egen kropp, og å være i ett med naturen på egen hånd, har Stanton forklart i et intervju med Today.

Norsk naturistforbund støtter forøvrig tiltaket, selv om det nok er i kaldeste laget i Norge for at dagen skal slå skikkelig rot her til lands ...

Så til spørsmålet noen kanskje stiller seg: Er det tillatt å sprade naken rundt i hagen, potensielt i naboens påsyn?

- Jeg kan ikke se at det skal være noe problem. Det er ikke noe påbud i Norge om å være påkledd. I utgangspunktet har du handlefrihet til å gjøre hva du vil, det gjelder særlig i ens egen, private hage, har jussprofessor Mads Andenæs ved Institutt for privatrett uttalt til Side3.

Han kan ikke å se at en klage, anmeldelse eller rettssak skulle føre frem.

Så da er det er det fritt fram å trimme busken, men vær varsom med hekksaksen.

Her er noen tidligere representanter for World Naked Gardening Day: