Førsteinntrykk: OnePlus 7 Pro

Mobil

Ved å flytte kameraet ut på denne mekaniske «pinnen», har OnePlus 7 fått en av mobilmarkedets beste skjermer.

Ved å flytte kameraet ut på denne mekaniske «pinnen», har OnePlus 7 fått en av mobilmarkedets beste skjermer.

En fenomenal skjerm - og et veldig annerledes kamera.

14.05.19 19:42

OnePlus lanserte tirsdag kveld sin nyeste mobil OnePlus 7, og vi har allerede testet den.

OnePlus er en liten produsent som nærmest i det stille har klart å bygge seg opp, samtidig som de virkelig store mobilprodusentene har møtt veggen.

I noen år har de bygget seg opp en liten fanskare ved å levere billige, åpne og ganske standardiserte mobiler til en hyggelig pris.

I en Android-verden der det har blitt vanskeligere og vanskeligere å skille en telefon til 2000 og 10.000 kroner, har det vært rom for en produsent som har vært ærlig på hva de er - og hva de ikke er.

Selskapet har aldri gjort noe reelt forsøk på å konkurrere mot de mest flashy toppmodellene. Men samtidig som de i løpet av et år har nær doblet antall ansatte, har det blitt rom for litt mer eksperimentering.

Og OnePlus 7 er den første telefonen fra selskapet der de prøver å kjempe både på design og innovate løsninger - samtidig som de holder seg tro til konseptet med å primært sette sammen standardløsninger.

En fenomenal skjerm

Det første man legger merke til med den nye OnePlus 7 Pro er at skjermen dekker praktisk talt hele framsiden av mobilen.

Selve panelet er en OLED-skjerm produsert av Samsung, men der Samsungs toppmodell S10 har «hull» i skjermen for kameraene, er det ingen hakk eller hull i denne skjermen - hvis man ser bort ifra et felt med døde piksler på vår testtelefon.

Ifølge OnePlus er dette den første 90 Hz OLED-skjermen på markedet, og når sant skal si tilbyr den noe av den mest silkemyke følelsen vi har hatt på en Android-mobil noen gang.

Skjermen er ganske enkelt en nytelse å bruke. Det krever dog noe mer strøm å benytte 90 fremfor 60 Hz, men dette kan du endre i innstillingene hvis batteritiden er viktig.

Den raske skjermen får støtte fra noe av det beste på markedet av innmat. Prosessoren er Qualcomms Snapdragon 855, som blant annet brukes av Samsung Galaxy S10 - og telefonen er utstyrt med 6GB, 8 GB eller 12 GB avhengig av hvilken versjon du går for. Nesten alle utgaver har 256 GB lagring.

Gjemte sensorer og kameraer

Så hvordan har de klart å fylle nær hele fronten med skjerm? Hemmeligheten er at sensorer enten er gjemt eller droppet.

Fingeravtrykksensoren (optisk) ligger som på forgjengeren under skjermen, men har blitt vesentlig raskere enn forrige generasjon. OnePlus hevder at gjennomsnittlig opplåsingstid nå er nede på 0,26 sekunder. Dette er fortsatt tregere enn de dedikerte sensorene som ble benyttet tidligere.

Vi har sagt det før, og vi sier det igjen: Mobilbransjens hast med å komme seg bort fra de fingeravtrykkleserne vi hadde tidligere fremstår som et steg tilbake. En sensor på baksiden fungerte godt. Det å få den under skjermen ser fancy ut, men har ikke forbedret brukervennligheten.

Mer oppsiktsvekkende er det at mobilens 16-megapiksel frontkamera nå er plassert på en motorisert popup-skinne på toppen av mobilen som bruker et par tideler på å skyves ut.

Det er i praksis dette som gjør at hele forsiden av mobilen kan dekkes av skjerm - og med tanke på hvor ofte man bruker et selfie-kamera, fremstår dette umiddelbart som et god løsning.

Selfie-kameraet popper opp på toppen av telefonen, og tar forholdsvis skarpe bilder.

Ulempen er derimot at du har noe mekanisk som kan ødelegges, og at telefonens evne til å bruke ansiktsgjenkjenning er betydelig redusert. Det fungerer fortsatt hvis du vil, men kan ikke anbefales.

Middels kameraer

På Pro-modellen har de denne gangen gått for en trippelkameraløsning på baksiden, slik de fleste andre konkurrentene gjør for tiden.

Det er snakk om en 48 megapiksels Sony-produsert hovedbrikke - som i de aller fleste tilfeller kobler sammen fire og fire piksler, slik at du får bilder på 12 megapiksler.

På zoom-siden er det en 3x-løsning, mens den siste brikken er en 0,6x supervidvinkel-løsning.

Skal vi være brutalt ærlige, så blekner bildekvaliteten på disse kameraene ganske mye sammenlignet med spesielt Huaweis nye toppmodell P30 Pro, men også Samsungs S10+.

Spesielt er vi skuffet over kvaliteten på bilder tatt i normal innendørsbelysning, der autofokusen bruker litt for lang tid til å kunne ta gode øyeblikksbilder.

I tillegg ser bildene ut til å plages av mye digital støy. Noen ganger ender det bare med mye støy i bildene - andre ganger med forsøk på å viske bort digital støy på en måte som gjør at det nesten ser ut som det er lagt på vannfargefilter.

Utsnitt at et innebildet tatt med OnePlus 7 Pro. Støyen er påfallende, og ikke er det veldig skarpt heller.

Utendørs tar det vanlige vidvinkelkameraet normalt helt gode bilder, noe stort sett alle mobiler gjør så lenge det er nok lys, mens zoom-kameraet leverer bilder som ikke tåler dagens lys.

Utsnitt at et zoom-bildet tatt med OnePlus 7 Pro. Det er veldig mye grums.

På sett og vis er det supervidvinkelkameraet som imponerer oss mest. Ikke fordi kvaliteten er superbra, men det er overraskende lite fortegning og mindre uskarphet i hjørnene enn på mye annet vi har sett det siste året.

Lynrask lading - ingen trådløs lading

Vi nevnte tidligere at den nye skjermen trekker litt ekstra med strøm, og selv om man har 4000 Ah med strøm å ta av, må batteriet lade av og til.

Den nye mobilen leveres med en 30 watts hurtiglader, kalt Warp Charge 30, noe som er 6 ganger så raskt som du får med den vanlige ladepluggen til iPhone.

OnePlus har valgt å løse hurtiglading på en måte som gjør at du faktisk kan bruke telefonen samtidig som du hurtiglader, noe som nok spesielt vil mottas godt av de som liker å spille.

Av årsaker vi derimot ikke helt forstår har de valgt å droppe trådløs lading, noe som er veldig praktisk når man først har blitt vant med funksjonaliteten.

Bør man kjøpe en?

Da vi testet OnePlus 6 for nesten et år siden, så omtalte vi telefonen som en av de viktigste nyhetene på mange år - fordi telefonen på det tidspunktet fremsto som et mye billigere, og nesten like bra alternativ som de etablerte konkurrentene.

Siden den gang har konkurrentene blitt vesentlig bedre, men med den oppgraderte utgaven er det fortsatt slik at totalpakken du tilbys er veldig attraktiv.

Veiledende pris på en Pro-utgave med 8 GB RAM og 256 GB minne er på 7500 kroner, noe som er rundt regnet 2000 kroner mindre enn du må ut for en S10+ med 128 GB minne, eller en Huawei P30 Pro.

Begge disse konkurrentene har bedre kamera, men hvor viktig er det aller beste kameraet egentlig for deg? Det er liten tvil om at produsenter som OnePlus gjør det svært vanskelig for de store produsentene å fortsette trenden med å skru opp prisene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.