Sandra Lyng (35) gjør om en drøy uke comeback på scenen, denne gangen i Melodi Grand Prix.

35-åringen fra Mosjøen er nemlig én av totalt 21 artister som kjemper om å få representere Norge i Eurovision Song Contest i Liverpool i mai. Dette er første gang Lyng deltar i den populære musikkonkurransen, og etter 19 år i bransjen og en aldri så liten pause fra musikken føler hun nå at hun omsider skal få vise en en « mer ekte» versjon av seg selv.

Les også: Dette er årets MGP-artister

– Dette er meg, og liker du det ikke så trenger du ikke å høre på meg. Jeg skal stå her uansett, sier Lyng til Nettavisen.

Tok en pause

Sandra Lyng ble et kjent fjes for de fleste da hun kom på fjerdeplass i sangkonkurransen «Idol» i 2004. Etter dette slo artistkarrieren fart, og da 16 år gamle Lyng ble superkjendis.

Siden fulgte flere hits og opptredener, men Lyng har også med årene vært åpen om temaer som seksuell trakassering, depresjon og fødselsangst. Da koronapandemien traff Norge i 2020 valgte hun å bytte beite en periode og ta en pause.

Sommeren 2022 kunne nemlig 35-åringen fortelle til Nettavisen at hun har studert mental trening og holder egne kurs – der hun underviser og deler strategien som har vist seg å hjelpe henne gjennom de vanskelige periodene i livet.

Les også: Satte musikken på pause – dette gjør hun nå

Som følge av dette har også musikken hennes blitt mer ærlig og hun har forandret seg som låtskriver, sier hun. Ifølge Lyng er hun nå tilbake med et mer personlig preg som artist.

– Nå skriver jeg låter som føles mer ekte. Før skrev jeg låter som var mer overfladisk, det var om fest, gutter og de tingene der. Men nå tør jeg å se i hjertet mitt å gå i egne erfaringer, historier og gå litt i dypet, deler hun åpenhjertig.

Artisten har som nevnt i lang tid vært åpen om fokus på å bryte ned tabu og skam rundt psykiske utfordringer, og gjennom den mentale treningen har hun med årene fått et nytt syn på seg selv enn hun hadde da hun slo gjennom.

– Jeg har lært at det er greit å være seg selv, at jeg ser ut som jeg gjør og sier mine egne meninger.

– I starten av karrieren følte jeg at jeg var veldig plassert i en boks og det var ja og nei. Men dette er meg, sier hun.

Kjenner på nervene

Første gang Lyng fikk tilbudet om å delta i konkurransen var allerede i 2005, men den gang takket hun nei.

Overfor Nettavisen legger hun ikke skjul på at hun er en smule nervøs for å gå på scenen igjen, etter en lenger pause.

Les Nettavisens anmeldelse av årets låter her!

– Jeg tror jeg kommer til å kjenne skikkelig på det. Det er sårbart, men det kommer til å bli morsomt, spennende og skummelt på samme tid, innrømmer Lyng til Nettavisen.

På spørsmål om hva som blir det mest utfordrende med deltakelsen, sier Lyng at nervene fort kan ta litt overhånd:

– Jeg er jo fortsatt som da jeg var 16 år, og av og til kommer det usikre barnet fram. Da gjelder det å ta kontroll over det, og huske at jeg klarer det og at det ikke er så farlig, sier hun.

Lyng deltar med låten «Drøm d bort», som er laget sammen med Erlend Torheim, Ferdinann West og Kristina Blakli.