Det er ingen tvil om at «Fortnite» er populært. Spillet er gratis å spille, og per dags dato har de fremdeles 200 millioner aktive spillere.

Det har likevel ikke vært en problemfri vei dit. Spillet har vært angrepet av hackere, og blitt saksøkt av Alfonso Ribeiro, som mener de brukte en dans i spillet han selv satt med opphavet til.

Nå står nok en skandale på trappa. Denne gangen er det hvitvasking som er problemet, melder IT-firmaet Zerofox.

De skal ha funnet 53 000 ulike tilfeller av hvitvasking av penger i perioden september til oktober i fjor.

Stjålne kredittkort

Med millioner av spillere, oppstår det også en egen form for økonomi. Inne i «Fortnite»-universet kan du nemlig kjøpe egne antrekk, våpen og spesielle danser for en spillvaluta med navn «V-bucks».

Det er nettopp denne spillvalutaen hvitvaskerne skal benytte seg av. De bruker stjålne kredittkort til å kjøpe V-bucks, og kjøper deretter sjeldne antrekk og danser inne i spillet.

Deretter selger hvitvaskerne antrekkene videre til andre spillere for en redusert pris, og tar betalt i ulike former av cybervaluta. De kan også selge V-bucksene videre i større mengder, til en rabattert pris, melder New York Post.

Etterforskere fra internett-sikkerhetsselskapet Sixgill skal ha utgitt seg for å være kunder, og avdekket at denne hvitvaskingen foregikk over hele verden, på språk som blant annet kinesisk, russisk, spansk, arabisk og engelsk.

- Kriminelle benytter seg av denne muligheten, og hvitvasker penger gjennom Fortnite uten noe særlig problemer, forteller Benjamin Preminger, analysesjefen ved Sixgill.

Tar det på alvor

Spillselskapet bak Fortnite, Epic Games, har sagt til Hollywood Reporter at de tar problemet på alvor.

- Vi tar dette med det største alvor, ettersom dette også utsetter kundene våre for risiko. Som alltid understreker vi viktigheten av å beskytte kontoen sin med en to-stegs verifiseringsmetode, og ikke bruke passord du allerede har tilknyttet andre tjenester, sier en talsperson for Epic Games til avisa.

Likevel er det flere sikkerhetseksperter som mener at spillselskapet ikke gjør nok for å stoppe hvitvaskingen. Preminger er en av dem.

- De ser ikke ut til å sette igang noen alvorlige tiltak for å få bukt med problemet. De kunne ha gjort mye for å stanse dette, blant annet overvåket store transaksjoner som foregikk i spillet. De kan også overvåke brukere som sitter på enorme mengder spillvaluta, og dele denne informasjonen med lovgivende myndigheter, sier han.

Gikk du glipp av disse?