16. april forlot den tidligere håndballproffen England etter en to måneders jobbreise, og satte kursen til Nepal for å realisere noe han har hatt i tankene i mange år.

- Jeg er veldig lettet og glad på hans vegne. Jeg er kjempestolt av ham. Herregud, det er helt utrolig hva den mannen får til. Han får til det meste han går inn for. Jeg gleder meg til å vite at han er trygt nede, for han skal jo ned også, sier en rørt søster Lise Løke til Nettavisen etter at hun hadde fått nyheten.

Se video av Frank Løke underveis i bestigelsen av verdens høyeste fjell:

Det var nemlig klokka 08.05 lokal tid, klokka 04.20 norsk tid, at Frank Løkes team nådde toppen av Mount Everest. Det bekrefter også kompis og medlem av «Team ActionFrank», Torkjel Haabeth, til Nettavisen.

- Vi vil takke alle guidene, sherpaene og kjøkkenteamet som har jobbet hardt for å sørge for t ekspedisjonen og dokumentaren ble en suksess uten problemer. Alle teamene er nå på vei tilbake til «camp 4», skriver klatreselskapet Ascent Himalayas på Facebook.

Ifølge innlegget var Løke på toppen 34 minutter før de andre i ekspedisjonen.

Senere mandag formiddag bekrefter Haabeth også til Nettavisen at alle teamene nå er tilbake i camp 4.

- En drøm

- Dette er en drøm Frank har hatt i 10-15 år. Han måtte ta denne muligheten nå som den åpnet seg, fortalte Haabeth mandag kveld til Nettavisen.

Han har kjent 41-åringen i en årrekke, og har hatt nærmest daglig kontakt med ham under ekspedisjonen opp til toppen av verdens høyeste fjell (8849 meter over havet).

De siste dagene har imidlertid Haabeth ikke fått snakket med Løke, fordi han har mistet dekning på 8000 meters høyde, bedre kjent som «camp 4». Før det la 41-åringen ut jevnlige oppdateringer på Instagram-siden sin, hvor flere titalls tusen personer har fulgt ekspedisjonen.

På den siste etappen mot toppen har Lise Løke kjent på bekymringene som har krøpet inn.

- Jeg var veldig bekymra og spent nå i natt, så det har ikke vært veldig mye søvn. Men jeg veit Frank er sterk, så jeg har ikke vært bekymra tidligere under ekspedisjonen, sier hun tirsdag morgen.

Søsteren hørte sist fra Frank for fire-fem dager siden, før han mistet dekningen, men hun har også fulgt strabasen via Ascent Himalaya på sosiale medier.

- Han har hatt denne drømmen i mange år. Han har vært på to treningsturer der nede tidligere, så han har forberedt seg god på dette. Da han endelig fikk sjansen, skjønner jeg at han tok den. Jeg tror han er ekstremt glad og ser nok på dette som den største bragden i livet bortsett fra ungene sine, sier Lise Løke og legger til:

- Nå må jeg nok leve med skrytet hans i mange år fremover, det kan bli hardt det også. Men det er veldig morsomt, sier hun lattermildt.

«Dødssonen»

Ifølge nettstedet mounteverest.net kalles «camp 4», på den siste delen av turen, for «Dødssonen». Det fordi flere erfarne klatrere har mistet livet i akkurat dette området.

Les også: Da de krysset Dødssonen på Mount Everest, var deres skjebne beseglet

- Han er fullt klar over risikoen her. Han har to døtre hjemme som er veldig redd for pappaen sin. Det som preger han mest mentalt, er at døtrene kan miste faren sin. Han gikk mange runder med familien før avreise, fortalte Haabeth mandag kveld.

- Hva er det som gjør «camp 4» så farlig?

- Det er et område hvor man er avhengig av gode værforhold. Området er veldig utsatt for rasfare, og flere har mistet livet etter ras. I denne høyden opplever også flere å få akutt høydesyke, men Frank føler seg så sterk fysisk og mentalt nå, sa kompisen.

«Over 8000 meters høyde kalles ofte dødssonen. Her er det under en tredjedel av oksygennivået som finnes på havnivå, og mennesker kan ikke tilpasse seg forholdene der oppe. De fleste overlever ikke lenge der oppe», skriver forskning.no.

Ifølge Wikipedia har over 300 personer mistet livet i sitt forsøk på å nå toppen.

- Vil jo ha broren min hjem

Søstrene til Frank, Heidi (38) og Lise Løke (36), har et nært forholdt til broren og har begge fulgt turen med stor spenning.

- Vi er veldig spente. Hele familien er veldig spente. Dette betyr veldig mye for Frank. Er det noen som kan nå toppen, så er det ham, men jeg merker at jeg får en klump i magen av at han skal opp den siste biten som kalles for «Dødssonen». Jeg vil jo ha broren min hjem, sa lillesøster Lise Løke til Nettavisen dagen før målet ble nådd.

Dette er det siste bildet Løke la ut før han mistet dekning, 6119 meter over havet:

- Hvordan var «rundene» med familien før storebror dro på ekspedisjonen?

- Han vet selv risikoen og historien med Mount Everest. Vi har alle vært bekymret med tanke på turen, så det har blitt mange samtaler. Frank har uansett vært veldig bestemt hele veien på at han er klar for dette. Han snakket også mye med døtrene sine i forkant, og de har vært klar over at dette har vært fars drøm i mange år. Han har forberedt seg godt, og han er utrolig godt trent for dette, la Løke til.

Heidi Løke, som fortsatt spiller håndball på øverste nivå i Vipers, var nervøs før den siste biten opp monsterfjellet. Hun hadde imidlertid stor tro på at broren skulle nå toppen.

Les også: Russerne gravde verdens dypeste hull, dette fant de (+)

- Er det noen som kan klare det, så er det ham. Frank gir seg ikke. Det som betrygger meg mest er at han har et veldig bra team rundt seg. Flere av sherpaene har vært på toppen av Everest flere ganger, så de vet hva dette dreier seg om, sa Løke til Nettavisen.

- Tror du at han kan finne på noe «sprell» på toppen, selv om det vil være ned mot 35 minusgrader?

- Jeg blir ikke overrasket over noe av det han gjør. Det hadde ikke forundret meg om han tar frem Borat-drakten. Neida, jeg tviler på at han gjør akkurat det, men et eller annet kommer han nok til å finne på, fortalte en lattermild Løke.

Hardt rammet av korona

Nepal har de siste ukene vært hardt rammet av koronaviruset, og flere klatrere har blitt koronasyke på vei opp Mount Everest. Over 30 klatrere har de siste ukene blitt evakuert fra basecampen på den nepalske siden av verdens høyeste fjell.

- De siste ukene har flere klatrere blitt koronasyke på vei opp Everest. Hvilke forholdsregler har Løke tatt, og hva synes han om kritikken som har kommet med å reise midt under en pandemi?

- Han tenker ikke på kritikken. Det preller av. Dette er hans guttedrøm, og det er kanskje nå eller aldri for ham. Han har blitt testet regelmessig før han ble en del av klatrelaget sitt i Nepal. Hele laget hans har holdt seg sykdomsfrie hittil, og de har tatt hensyn hele veien med smittevern. De har holdt god avstand og brukt munnbind, fortalte Haabeth og la til:

Les også: Fullstendig inntektskollaps for Frank Løke

- Han kommer til å ta seg tid der oppe. Jeg antar at han også vil gå opp den siste biten med oksygen. Det er helt ekstremt uten, så man er avhengig av oksygen. Etter at han og laget på fem stykker med to-tre sherpaer er ferdig, vil de også bruke de neste dagene på å gå hele veien ned, opplyste Haabeth.

Her ser vi Løke og laget hans begynne stigningen fra «camp 4» og opp til toppen: