For et drøyt år siden nådde den tidligere håndballspilleren Frank Løke (42) toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest, og nå er det det nest høyeste fjellet, K2, som venter.

42-åringen satte snuta mot fjellet som ligger i Kashmir, på grensen mellom Pakistan og Kina, 23. juni. Siden har det vært relativt stille fra Løke, men tirsdag startet han derimot en direktesending på Instagram. Da kunne han fortelle at laget hans har nådd K2 Base Camp – 5400 meter over havet.

Videre kunne han fortelle at humøret og motivasjonen er på topp nå, etter en litt vanskelig start.

– I dag føler jeg meg sterk. Og det er digg etter å ha vært negativ i tre dager, sa han i direktesendingen, og la til at han har vært dårlig underveis etter at han drakk vann fra en bre.

Les også: Adrian Sellevoll sendt hjem fra sykehuset: – Et rent helvete fysisk og mentalt

– Jeg hadde mageproblemer i tre dager fordi jeg drakk brevann. Vi hadde gått i ni timer, og jeg kunne velge mellom å bli høydesjuk eller drikke vann fra breen, forklarte Løke.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Frank Løke i forbindelse med denne saken, foreløpig uten hell.

– Har angret

I direktesendingen fortalte Løke at planen er å nå toppen av K2 mellom 22. og 29. juli.

– Det er lenge til, ass. Dette er ikke som Everest-turen, for å si det sånn. Det skjer ingenting på ruta. Men det er god stemning i laget. Vi er fire stykker i laget nå, det er tre damer og meg. Japans sprekeste dame på 50 år, Canadas sprekeste på over 60, og en fra Thailand som skal gå opp uten oksygen.

Videre fikk han spørsmål fra en følger om han har angret på at han la ut på turen underveis.

– Det er et par ganger i teltet jeg har angret, altså. Det er kaldt, og du har bare ligget og spydd. Det er ikke bra, sa han.

– Men jeg kommer ikke til å gi meg. Det er bare to nordmenn som har besteget K2, og jeg skal bli nummer tre.

«Verdens farligste fjell»

K2 omtales ofte som «verdens farligste fjell», grunnet en rekke dødsulykker opp gjennom. I 2021 hadde 377 mennesker nådd toppen, mens 91 mistet livet på vei opp dit.

Blant andre døde den norske fjellklatreren Rolf Bae da han sammen med Lars Nessa og Cecilie Skog skulle bestige fjellet i 2008. Han ble tatt av et isras og døde, mens Nessa og Skog nådde toppen og dro hjem med én mindre i følget sitt.

Løke var før avreise klar over at turen er farlig.

– Jeg vet godt om farene i fjellet. Konsekvensene er veldig drøye, sa Løke til NRK før avreise for to uker siden.

Les også: Bernt Hulsker (44) tiltalt: Erkjenner straffskyld

Lars Nessa, som altså er en av de to nordmennene som til nå har nådd toppen av fjellet i Kashmir, fortalte på sin side overfor kanalen at det er stor risiko å klatre i det høye fjellet.

– Det er en del farer som er vanskelige å forutse, som isras fra hengebre. Den tok dessverre livet av vår venn Rolf. Så er det andre faktorer som snøskred, høydesyke og fall. Fjellet har dessverre en dårlig statistikk, sa han om ekspedisjonen, og la til at det er viktig å lytte til kroppen og fjellets signaler.

– Er selvfølgelig litt redd

Også i direktesendingen snakket Løke om farene ved turen, og hva familien tenker om fremtidige ekspedisjoner:

– Jeg har lovet flere familiemedlemmer at dette er min siste tur, så jeg må ta opp i familierådet hva jeg får lov til. Det å legge ut på en farlig tur igjen, må jeg diskutere med litt folk.

Frank Løkes søster, håndballstjernen Heidi Løke (39), legger ikke skjul på at det er spennende å følge brorens ferd.

– Vi følger med, og har kontakt med ham hele veien. Vi er veldig spente på hvordan det går, men vi har trua og er veldig stolte, forteller 39-åringen til Nettavisen og legger til:

– Man er selvfølgelig litt redd når det er snakk om en så tøff tur, men vi vet at han har mange gode folk rundt seg.

Hun påpeker imidlertid at man aldri kan styre natur og vær.

– Så litt bekymring er det jo. Men vi håper og tror det skal gå fint, og synes det er veldig gøy å følge med på ham, sier hun.