Klokken 01.09 natt til fredag bekrefter Frank Løkes pressekontakt, Torkjel Haabeth, at den kjente 42-åringen har nådd toppen av verdens nest høyeste fjell, K2 i Pakistan.

Ifølge Haabeth nådde Løke og sherpaen hans, Pemba Tashi, toppen av K2 klokken 00.37 norsk tid.

Men Løke var ikke den eneste nordmannen som sto på toppen av K2 natt til fredag norsk tid. Det samme gjorde 36 år gamle Kristin Harila, som har planer om å ta verdensrekord ved å bestige alle verdens 14 fjell over 8000 meter innen seks måneder og seks dager. Det bekrefter 8K Expeditions, som både Løke og Harila har gått på tur med:

Løke skal ifølge pressemeldingen ha vært førstemann på toppen av samtlige klatrere i år, og han og sherpaen er i god forfatning etter toppstøtet, melder Haabeth natt til fredag.

Les også: Frank Løke avslører dramatikk på vei opp til K2

I pressemeldingen melder også Haabeth at Løke fikk ekstra energi etter en samtale med datteren over satellittelefon torsdag. Før avreise fra Camp 4 ble det et følelsladd øyeblikk mellom far og datter, fylt med tårer og motivasjon for Løke.

«Vi er kjempeglad i deg også. Kom deg opp, også hjem til oss», skrev datteren Ada siden i en melding til faren.

Tilbake på trygg grunn

Litt før klokken 15 norsk tid fredag melder Haabeth at Løke og sherpaen hans er tilbake på K2 Base Camp, og dermed har kommet seg i trygghet.

I en pressemelding fra Haabeth kan imidlertid Løke melde om at det ikke var uten dramatikk at de kom seg ned over den beryktede «flaskehalsen» – som er der Rolf Bae mistet livet i 2008.

«Frank melder om at han var tre fingre fra å miste livet, hvor han hadde store problemer på isen etter flaskehalsen. Dette ble et teknisk knutepunkt der det skjedde mye rart», skriver Haabeth.

«Skandale-boraten fra 'Skal vi danse' henger forresten igjen på toppen av K2», heter det videre i pressemeldingen.

«Verdens farligste fjell»

Det skulle gå 14 år før nordmenn igjen våget å begi seg ut på «verdens farligste fjell», K2.

I 2008 nådde nemlig de første nordmennene toppen av det majestetiske fjellet, 8611 meter over havet. Da var det Cecilie Skog (47) og Lars Flatø Nessa (43) som besteg fjellet, dog ikke uten dramatikk. På samme tur mistet Skog ektemannen Rolf Bae, og opp gjennom årene har det vært mange dødsfall.

Tross den dystre statistikken valgte Løke i slutten av juni å forlate Norge for å ta fatt på det potensielt dødelige fjellet. Nå har 42-åringen stått på toppen av både verdens høyeste og nest høyeste fjell, etter at han i fjor besteg Mount Everest.

Harila har på sin side til nå gått åtte av 14 topper, og har seks igjen på ruten. Hennes neste topp blir Broad Peak.

Angret et par ganger

Det var 23. juni at Løke reiste fra Norge til Pakistan for å ta fatt på sitt nye prosjekt.

Siden har han hyppig delt oppdateringer med følgerne sine på Instagram, der han blant annet hadde en direktesending på Instagram mens han og teamet befant seg på K2 Base Camp – der de tilpasset seg høyden og ventet på å fortsette.

Da kunne Løke fortelle at han hadde hatt litt mageproblemer på vei opp, og erkjente samtidig at han hadde angret litt.

– I dag føler jeg meg sterk. Og det er digg etter å ha vært negativ i tre dager, sa han i direktesendingen, og la til at han har vært dårlig underveis etter at han drakk vann fra en bre.

Les også: Lars Flatø Nessa nådde toppen av K2, men mistet kameraten. Nå advarer han Frank Løke

– Jeg hadde mageproblemer i tre dager fordi jeg drakk brevann. Vi hadde gått i ni timer, og jeg kunne velge mellom å bli høydesjuk eller drikke vann fra breen, forklarte Løke.

Videre fikk han spørsmål fra en følger om han har angret på at han la ut på turen underveis.

– Det er et par ganger i teltet jeg har angret, altså. Det er kaldt, og du har bare ligget og spydd. Det er ikke bra, sa han.

Dramatikk på veien

Tidligere denne uken fikk Løke og teamet hans omsider forlate Base Camp og begynne på den omfattende ruten opp.

Da forsvant samtidig mobilsignalet, og Løke har siden delt oppdateringer via pressekontakten sin, Torkjel Haabeth – som han snakker med over en satellittelefon mellom slagene.

Da kunne Løke fortelle at ferden til Camp 1 var dramatisk.

– Det første som skjer er at en mann sklir utfor kanten, men treffer noen steiner og får stanset. Han blir stående blodig i sjokk nede på en avsats, mens noen av lagkameratene får hentet ham, fortalte Løke gjennom Haabeth tidlig mandag.

Tirsdag ankom Løke og teamet hans Camp 2, før de onsdag kom til Camp 3 og torsdag Camp 4 – før de torsdag ettermiddag begynte på det siste støtet mot toppen av fjellet.