«Til høsten er det 25 år siden jeg debuterte som talkshow-vert i Norge, og fra og med 2009 har jeg fått dele utallige minner med trofaste seere både i Norge, Sverige og Finland. Men alt har sin tid, også det som ble Nordens største talkshow. Tidligere i år informerte jeg SVT, TV2 og YLE om at neste sesong med SKAVLAN blir den siste».

Det skriver Fredrik Skavlan (55) i et innlegg på sin egen Facebook-profil tirsdag ettermiddag.

I det siste har Skavlan hatt pappapermisjon. I den forbindelse har Carina Bergfeldt vært vikarprogramleder i programmet. Dermed har også redaksjonen fått testet ut om «Skavlan» kan fortsette uten Fredrik Skavlan.

Fra 2020: Dette tjener de mest kjente TV-profilene

Arvtager?

I innlegget på Facebook, som han også har delt på Instagram, skriver Skavlan at vikarløsningen har fungert bra.

«Og det kunne den så til de grader - ikke minst takket være programlederen Carina Bergfeldt. Noe som gir meg sjansen til å få være litt mere Fredrik, og litt mindre Skavlan», skriver han.

Videre skriver programlederen at det er mye han kommer til å savne med jobben:

«Gjestene, selvsagt. Publikum. Seerne jeg kommer i prat med i butikken. Men aller mest den fokuserte profesjonaliteten til medarbeiderne mine, for eksempel natten før en innspilling i New York, over den tolvte kaffekoppen idet en gjest har hoppet av».

Les også: Norske Ada nekter å være modell for merker som ikke er bærekraftige

Avslutningsvis skriver Fredrik Skavlan at høstens «Skavlan»-sesong blir den siste.

Nettavisen har vært i kontakt med TV 2, som opplyser om at Skavlan ikke vil kommentere saken utover Facebook-innlegget.

– Har visst dette en stund

Programdirektør i TV 2, Trygve Rønningen, sier til Nettavisen at de har sett dette komme.

– Vi har jo visst dette en stund, og det kom jo heller ikke som en overraskelse ettersom Fredrik Skavlan i fjor valgte å trappe ned fra to sesonger til en sesong, sier han.

– Men det er klart at det er spesielt og trist at en slik TV-epoke som har holdt på i 25 år nå er over, fortsetter Rønningen.

Les også: Jon Almaas og Erik Follestad blir TV-makkere

Hva kanalen skal erstatte det faste lørdagsprogrammet med, er foreløpig usikkert:

– Vi har alltid behov for nye og annerledes programmer. Vi holder på å planlegge TV-menyen for 2022, og vi er sikker på at vi kan tilby et godt TV-tilbud med flere spennende programmer, sier han.

Varslet usikker fremtid

For bare fire dager siden kunne VG skrive at at TV 2 var usikre på fremtiden til «Skavlan». Med strømmetall på bare 1000 seere de to siste programmene i fjor, ønsket ikke Rønningen å si noe om fremtiden til TV-programmet på det tidspunktet.

– Vi er midt i en avtaleperiode nå. Hva som skjer ved neste korsvei er for tidlig å si noe om, uttalte Rønningen til avisen da, og kunne opplyse om at kontrakten mellom Monkberry og TV 2 er skrevet to og to år om gangen.

Ifølge tall som VG sitter på har det vært et stort spenn i strømmeseermassen til «Skavlan». Høsten 2020 ble sesongens første program strømmet av 18.000 seere, og strømmetallene duppet som nevnt helt ned til 1000 seere på sesongens siste to programmer før jul.

Les også: Derfor ga Märtha Louise fra seg apanasjen

25 år på skjermen

Fredrik Skavlan startet karrieren som tv-vert i NRKs «Absolutt» på det nystartede NRK2 i 1996. Tre år senere, i 1999, ledet han første sesong av «Først & sist», et program som ble en del av NRKs gullrekke på fredagskvelden.

Programmet gikk fram til 2007, før Skavlan i 2009 var tilbake med talkshow-programmet «Skavlan». I 2018 flyttet «Skavlan» fra NRK til TV 2.

– Jeg har aldri angret på det, siden motstanden i Norge bidro til ny giv og bedre programmer. At vi valgte å tre ut av avtalen handlet om at vi dessverre ikke fikk til distribusjonen. Rent innholdsmessig har TV 2 vært en super samarbeidspartner, sier Skavlan til TV 2.

I 2010 vant han Gullruten som beste mannlige programleder, og «Skavlan» ble i 2016 kåret til beste underholdningsprogram under samme prisutdeling.