Se video! Her tar Fredrik Solvang til tårene av Tinashe Williamson sin historie med rasisme:

Det blir en tårevåt sending av «Lindmo» fredag kveld da blant andre Fredrik Solvang (44) og skuespiller Tinashe Williamson (36) gjester sofaen i NRK-studioet.

En usedvanlig åpen og ærlig Solvang, som de fleste kjenner som en streng og lukket debattleder i «Debatten», forteller for første gang om hvordan han følte seg alene som barn. Hvordan han utviklet en langvarig selvforakt etter møte med rasisme og den lange prosessen med å forsone seg selv med sine egne trekk.

Historiene kommer på løpende bånd etter at Williamson, som for tiden er aktuell med sin nye bok om hverdagsrasisme, forteller om brutale historier fra sin barndom der hun opplevde grov, systematisk rasisme.

Les også: Startet underskriftskampanje for Fredrik Solvang etter Nettavisen-intervju

Tår til tårene

Fredrik Solvang har nemlig levd et liv ikke så langt unna det Williamson beskriver. Som barn vokste han opp på Setermoen i Troms der han var alene om ha et annet utseende enn de andre barna på skolen.

– Jeg er aldri blitt utsatt for noe systematisk rasisme. Men som brunt barn på et lite sted så vet man alltid at man er det. Man blir gjort veldig oppmerksom på det. For min del så var jeg egentlig veldig alene, og jeg tror ikke det er helt bra. Jeg vet at det har gjort at det har tatt meg veldig lang tid å forsone meg med egne trekk og leve med det utseendet jeg har, sier en tydelig berørt Solvang som har tatt til tårene.

Ifølge Solvang utviklet det hele seg til selvforakt på et tidspunkt. Han mislikte alle områdene han skilte seg ut på, og så på det å være hvit som et ideal. Noe som ble helt uoppnåelig.

– Og da kommer man alltid til kort. Det som er synd er at det er de verste kommentarene som setter seg, og som man aldri glemmer. De sitter, sier Solvang.

Les også: Solvang om «Japanese Ramm show»: – Jeg lo

Flere timer i terapi

Ifølge Solvang har det tatt flere år å forsone seg med sitt eget utseende. I en alder av bare 16 år dro han til Korea for å møte sin biologiske familie for første gang. Et sterkt møte som har satt store preg hos debattlederen.

– Det er var selvfølgelig veldig sterkt, men antakelig det riktigste jeg føler jeg har gjort noen gang og noe jeg ikke ville vært foruten. (...) Det var mange biter som falt på plass. Å være adoptivbarn er en spesiell situasjon. Du har familie og venner som er glad i deg, men de kan aldri forstå helt. Det å se noen for første gang som liknet på meg var helt ubeskrivelig og veldig godt, sier Solvang til programleder Anne Lindmo.

Fredrik Solvang har tidligere gjestet Nettavisen-podkasten «Schendis». Hør episoden her:

Ifølge Solvang tok det flere år før han ble kvitt selvforaktelsen. For ham handlet det om å bli voksen, og skjønne at verden er større og at det finnes mennesker som likner han selv.

For Tinashe Williamson sin del, som kjenner seg igjen i mye av det Solvang forteller, måtte det investeres i flere timer med terapi for å kunne forsone seg med seg selv.

Les også: Maria Mena og Tinashe Williamson har anmeldt rasisme: - I dag sender vi et tydelig signal

Viktigheten av å snakke høyt om rasisme er det Williamson ønsker å få frem. Samtidig mener Solvang at det også er viktig å ikke glemme at samfunnet også går fremover - og at verden stadig er i endring.

– Hudløs og forsvarsløs

Nettavisen har vært i kontakt med Fredrik Solvang som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Facebook skriver imidlertid Solvang følgende.

«I kveld på Lindmo - NRK forteller Tinashe Williamson en historie fra sin barndom som traff meg midt i magen. Den handler om en tom matboks med en lapp med en beskjed hun aldri glemmer.

Da vi satt der og grein, tenkte jeg at jeg skulle legge til at det vanskeligste med rasistiske kommentarer er at man er så hudløs og forsvarsløs, det er liksom ingenting man kan si som matcher nådestøtet. Jeg kom aldri så langt i samtalen vår, så jeg kan si det her:

Nesten helt inntil i dag har jeg alltid forberedt et svar hvis jeg skulle få slengt noe rasistisk etter meg. Det tror jeg mange som kan være utsatt på også andre måter enn hudfarge kjenner seg igjen i. Jeg har sluttet med å forhåndslagre svar, for det er ikke bra å alltid være på alerten og klar for å måtte fendre av det verste.

For folk flest er heldigvis langt bedre enn man frykter, de fleste er bedre enn man håper.»

«Lindmo» sendes på NRK fredag klokken 22:10.