Da Frode Kyvåg var 55 år gammel og kona hans, Monica Kyvåg, var 33, ble de foreldre til tvillingjenter. Dette var ikke en spontan avgjørelse eller noe som skjedde over natta. Ekteparet hadde snakket mye om det og diskutert ulemper og fordeler seg i mellom.

Siden kona Monica også var en del av idretten som landslagsspiller i håndball for Norge, kunne hun ikke bare avbryte karrièren som det passet. Det samme gjaldt Frode Kyvåg.

Nå er Kyvåg 75 år og døtrene Rikke og Selma har fylt 20 år. Han forteller til Nettavisen at han nok ikke hadde fått opplevd like mye av livet til døtrene om han hadde fått dem da han var ung.

- Jeg er utrolig privilegert som har fått oppleve så mye. Først og fremst er jeg stolt av de flinke døtrene mine, sier han til Nettavisen.

Venner reagerte

Kyvåg forteller at han har hatt muligheten til å leve et egoistisk liv og fått oppfylt alle drømmene sine. Han har vært landslagssjef i håndball, jobbet med Norway Cup og vært trener for ulike håndballag som Nordstrands damelag og damelaget til Gjerpen. Han trente også herrelagene til Bækkelaget og Fjellhammer. Ved å få barn i sen alder kunne han yte sitt ytterste i sporten før han fikk barn.

- Jeg tenker også at det er en stor fordel å ha hus og nedbetalte lån når man bringer barn inn i verden. Derfor var det sånn sett et bra tidspunkt å få barn på, sier Kyvåg.

Det var derimot mange som reagerte da han og Monica flyttet sammen da hun var 20 år. Frode er 22 år eldre, og det var det flere i vennekretsen som undret over et forhold med såpass stor aldersforskjell. Paret giftet seg i 1995 da Frode var 50 år og Monica 28 år. Da hadde de vært sammen i åtte år og fikk tvillingjentene sine seks år senere i 2001.

- Vi har alltid vært trygge på oss selv og er en veldig harmonisk familie på fire, om man ikke teller med hunden. Vi har heller ikke hatt problemer med aldersforskjellen da vi har så mange felles interesser. Man må gi og ta, derfor har jeg også blitt med på sydenturer, selv om jeg helst ville vært på fjellet, forteller Kyvåg.

Tok ansvar for å bli lenge i barnas liv

- Siden Monica var landslagspiller og jeg trener, var det ikke like lett å bare bryte ut av karrieren for å få barn. Derfor ble det til at vi fikk barn i en sen alder, forteller Kyvåg.

Han forteller at ønsket om barn overskygget alt annet. Det var et stort ønske fra begge om å bli foreldre på denne tiden. Han har reflektert over de mulige negative sidene ved å bli far i høy alder.

- Ulempen var jo selvfølgelig at man kan slite med helsa og gå bort, men det kan skje med hvem som helst. Derfor tok jeg på meg ansvaret og har siden den tid levd fornuftig.

Kyvåg forteller at han sluttet å røyke og trente mye mer etter han fikk barn. Dette er fordi han ønsker å være i livene deres så lenge som han har mulighet til.

- Selvfølgelig kan ting skje, men det jeg kan gjøre noe med har jeg gjort. Jeg har derfor alltid vært mye i bevegelse og spist sunt. Da jeg jobbet som politiker syklet jeg alltid flere mil til jobb for å få inn mosjonen i hverdagen.

Kyvåg ble valgt som representant for Arbeiderpartiet i Oslo Bystyre i 2015. Han ble fritatt plassen sin i bystyret, men ble sekretær i byrådsavdeling for kultur, idrett og frivillighet.

- Neste ønske er å følge dem opp kirkegulvet

Tvillingfaren forteller at hans mål var å se jentene vokse opp, da skulle han si seg fornøyd. Nå er begge jentene voksne.

- Tiden fremover ser jeg på som en bonus. Nå er det neste jeg ønsker å følge dem opp kirkegulvet, sier Kyvåg.

Les også: Erik Bertrand Larssen hadde alt - så raknet det: - Jeg har aldri følt slik skam før - jeg trenger hjelp

Kyvåg forteller at han og Monica snakket en del om hvordan det ville bli for barna å vokse opp med såpass godt voksne foreldre. Men de fant fort ut at det ikke var en stor problemstilling, siden det var mange fedre rundt dem i samme situasjon. Da jentene begynte på skolen møtte Kyvåg for eksempel to andre fedre som var på lik alder. Han - og barna - var derfor ikke alene i sin situasjon.

- Vi ble også enige om at den dagen jentene måtte føle det ubekvemt så skulle jeg trekke meg tilbake, men det skjedde heldigvis ikke.

Ble trener for barna: - De var stolte

I den alderen hvor man fort kan bli flau over foreldrene sine så begynte Rikke og Selma å spille håndball i et lekeparti og treneren ble ingen ringere enn - pappa.

- Det ble en skikkelig positiv opplevelse. De var stolte over at faren deres var treneren på laget. Det ga en skikkelig «push», at de var stolte av meg.

Kyvåg håper å kunne gi andre voksne optimisme når det gjelder å få barn i sen alder. Han forteller at han ikke ser på det som en selvfølge at det skal gå bra, men at det absolutt er noe å vurdere.

Økende trend med eldre fedre

An-Magritt Jensen, professor emerita, har forsket på menns fruktbarhet siden publisering av artikkelen «Harde fakta om myke menn» i 2003. Hun forteller at det finnes flere fordeler ved å bli far som eldre.

- Man blir ofte en dedikert far siden man ofte er ferdig med sin karriere på dette tidspunktet i livet. Barna blir ofte mer velkomne og man blir mer tilgjengelig for barna siden man ikke jobber, sier Jensen til Nettavisen.

Hun forklarer at det er relativt få som blir far etter de har fylt 50, det er under fem prosent dette gjelder, men gruppen er økende.

- Som eldre far vil risikoen for at man dør mens barnet er ungt øke. Et annet problem er at for at en mann skal kunne få barn sent, så må kvinnen han får barn med være betraktelig yngre. Derfor kan det bli stor aldersforskjell og det kan ha en stor betydning for maktposisjonene i forholdet, sier Jensen.